90-årig visionär med stetoskop

I svensk idrottshistoria är det två ledare som utmärker sig mer än andra, nämligen Arne Ljunqvist och Sigfrid Edström. Båda har utvecklat idrotten visionärt på en internationell arena. I Arnes fall har det handlat om att strida för den idrottfilosofi han tror på och viljan att ge alla chans att tävla på lika villkor.

Även om Arne mest är känd att vara professorn som varit drivande och ledande i kampen mot doping och en av initiativtagarna till WADA, så har Arne även varit ordförande i Riksidrottsförbundet, Svenska Friidrottsförbundet, vice ordförande i Internationella friidrottsförbundet och medlem i Internationella Olympiska kommitten för att nämna några av de många roller han haft.

Han införde reglerna

I dag kan kampen mot doping anses som självklar, men det har den inte alltid varit. I början av 70-talet var droger inom idrotten inte alls ovanliga och inte heller omoraliska. Flera hade insikt att drogerna påverkade resultaten, men trots det var de tillåtna i tävling. 

Arne såg till att införa regler och dopingkontroller på svenska tävlingar för att stävja problemet, men han möttes med ett kompakt motstånd från de aktiva. 

I samband med en landskamp mot Östtyskland 1977 hade nästan hela svenska friidrottslandslaget undertecknat en skrivelse om att Arne Ljungqvist skulle avgå. Trots motstånd fanns en beslutsamhet hos Arne att fortsätta som bottnade i djup kunskap om behovet att fortsätta kampen mot doping och för idrott.

Kampen har sedan fortsatt. Visionerna har kunnat sättas i verket genom att Arne genom sitt ledarskap och sin bredd kunnat hantera och förstå komplexiteten av doping, samt därmed också möjligheten att kunna agera med förtroende på flera olika arenor. 

Hans medicinska kunskap ligger tillgrund för att kunna förstå dopingfrågan på djupet, liksom möjligheten att ställa krav på forskning och tester. Hans roll som idrottsledare både inom friidrott och i olympiska rörelsen på nationell och internationell nivå har möjliggjort att utveckla strukturer inom antidopingarbetet som gagnar idrotten, men är som är fristående. Det senare är WADA ett exempel på.

Avslöjandet som väckte

Trots det försöker idrottsmän och andra aktörer hitta vägar att undkomma positiva dopingtest. I samband med OS i Sochi uppdagades det att utbyte av dopingprov var satt i system genom att tagna prov byttes under natten ut till rena prov. 

Ett förfarande som irriterade Arne och som visade på att det inte räcker med att ha bra tester, utan man måste även säkerställa att provet är opåverkat från testtillfälle till slutfört och kanske även lagfört resultat. 

Som sann ledare agerade Arne för att göra något åt problemet. Han tog kontakt med KTH för att se om man skulle kunna skapa en teknisk lösning som kunde säkerställa en obruten kedja. Detta har lett till att det finns en lösning som med hjälp av blockkedje-teknik som nu kan garantera att ingen har påverkat provet under dess ”resa”. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.