Skaparen av VM-festen är död

Det finns ett svenskt idrottsevenemang som hyllas med jämna mellanrum. Friidrotts-VM i Göteborg 1995. Unikt i alla avseenden. Tidernas idrottsfest med fyllda läktare, och fantastiska prestationer i bästa tänkbara väder.

Han som såg till att Sverige fick ett av världens största idrottsevenemang stockholmaren Ulf Ekelund är död.

På torsdagen avled han , i en ålder av77 år, bekräftar hans make, Lajos Nagy, för Aftonbladet

Annons

.

Ulf Ekelund var en fixare och hade ett mycket stort kontaktnät, och inte bara inom idrotten. Han var VD i Svenska Friidrottsförbundet 1991 - 1996  och även generalsekreterare för VM.

Helt ideellt arrangerade han också tillsammans med Lars Edihn och genomförde Sveriges största årliga välgörenhetsgala Barnbygalan

Ulf Ekelund hade mycket nytta av sina stora språkkunskaper. Han behärskade engelska, franska, italienska, svenska och tyska.

För en månad sedan skrev Ekelund själv på Facebook att han drabbats av cancer och att han inte hade lång tid kvar att leva.

”Helgen har jag ägnat åt idrott och inte minst åt EM i friidrott som ser ut att bli mitt sista då jag i förrgår fick beskedet att jag har ’väldigt många metastaser av malignt melanom i hjärnan’ och att det är obotligt och förloppet förväntas gå snabbt och att jag har kort tid kvar”, skrev han.

För Sportbladet berättade han om hur tankarna hade gått.

– Jag ville själv berätta istället för att det blir en massa surr, det är bättre att det kommer från pudelns kärna. Jag ville inte att det skulle bli sentimentalt utan att det skulle vara sakligt. Jag har också naturligtvis ringt mina nära och kära, förklarade Ulf Ekelund då

Livskamraten Lajos Nagy. Säger till Aftonbladet:

– Det är förfärligt. Även om jag visste att cancern hade spritt sig så får man den här chocken när han går bort. Cancern var naturligtvis bidragande, men han ramlade och bröt lårbenshalsen och sedan fick han en väldigt svår lunginflammation. Trots att man vet hur det ska gå och tror att man är förberedd så är man inte det 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

572 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2349 föreningar och 35 specialidrottsförbund med distrikt för effekter av corona under perioden 1 januari till 30 april 2021.

– Början av 2021 var oerhört svår för många förbund och föreningar på grund av de restriktioner och det smittläge vi då hade. Det känns bra att nu kunna ge ekonomiskt stöd och , säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Gothia Cup expanderar över Atlanten. I januari 2022 spelas den första upplagan av Gothia Cup Cancún.

– Mexiko är ett genuint fotbollsland och det känns extra roligt att kunna förverkliga den nya turneringen nu för att ge ungdomar hopp och framtidstro igen, efter så lång tids nedstängning på grund av pandemin, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På presskonferensen inför EM-matchen mot Ungern flyttade Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo bort  två Coca cola-flaskor som stod framför honom på podiet. Därefter lyfte han en vattenflaska och utbrast ”drick vatten!”.

Reaktionen blev stark. Media rapporterade över hela världen och uppgifter gjorde gällande att Läskjättens värde sjönk med 33 miljarder efter Ronaldos markering.Nu får Portugals Fotbollsförbund ta emot böter från Uefa. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.