Kalmar FF kräver Bapupa på miljoner

Han beskrevs som en drömvärvning. Hans tre-årskontrakt var värt 3,9 miljoner kronor och därtill fick han en sign-on-bonus på 1,3 miljoner. Men nu sparkas Yannick Bapupa av Kalmar FF som kräver tillbaka miljoner efter våldtäktsdomen.

Han är 28 år i dag. 2002 kom han från Kongo till Sverige och här har han nått stor framgång.

Han inledde i Djurgården, där han blev svensk mästare två gånger, fortsatte i Åtvidaberg varefter han har spelat i Gefle innan han värvades till Kalmar FF.

Frias - och fälls

Det var den 5 november som han skrev på för den småländska klubben. Den 14 november greps han i Gävle och anhölls på sannolika skäl misstänkt för att dagen innan ha våldtagit en 18-årig flicka under en fest.

När målet kommer upp i tingsrätten en månad senare frias Bapupa. En dom som överklagas och hovrätten dömer fotbollsstjärnan för våldtäkt till två års fängelse. Han överklagar, men får avslag i Högsta Domstolen och därmed står domen fast.

Nu vill inte Kalmar FF ha med honom att göra. Klubben tar jobbet ifrån honom  - och hans pengar.

Kalmar vill inte behålla honom

Chefsjuristen Sven Lindvall på arbetsgivaralliansen har anlitats av Kalmar FF för att försöka få tillbaka så mycket som möjligt av de dryga 4 miljoner kronor som Bapupa har kostat.

- Det är alltid komplicerat när man ska bryta den här typen av idrottsavtal, säger Lindvall till FotbollsExpressen.se. 

Kalmar FF:s ordförande, Johnny Pettersson, och klubbchefen Svante Samuelsson säger:

- Vi har tidigare underrättat Bapupa om att vid en fällande dom så avser vi att avskeda honom. Det är ett gemensamt beslut som vi har tagit i klubben.

Kostar i tid och pengar

Kongolesen skulle förstärka laget – nu kostar han i både tid och pengar.

Treårskontraktet med Kalmar FF är värt 3,9 miljoner kronor inklusive lön och sociala avgifter och dessutom ingick en så kallad sign-on-bonus på 1,3 miljoner kronor i uppgörelsen, enligt Sport-Expressen.

Redan i höstas när Bapupa blev anhållen gjordes en analys av Kalmar FF.

- Det är alltid komplicerat när man ska bryta den här typen av idrottsavtal. Det gäller även vid skador och andra förseelse. Bryts kontraktet utgår inte någon framtida ersättning. Även om kontraktet inte skulle brytas får du ingen lön när du inte utför arbete, säger Lindvall i Expressen.

Däremot är det tveksamt om Kalmar FF kan få tillbaka något av de 1,3 miljonerna i sign-on-bonus.

- Om det är något som är betalt innan, i klumpsumma eller lön, kan det vara svårare att få tillbaka, än de som inte är utbetalt. Det som redan är utbetalat får vi titta lite speciellt på, säger Svante Samuelsson i Barometern.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.