Föräldratelefonen vill nå idrottsföräldrar
Det gemensamma målet är att förebygga övergrepp, kränkningar, diskriminering och mobbning inom idrotten.
"Vi måste hjälpas åt"
Föräldratelefonen och Föräldramejlen får genom samarbetet en ökad kompetens. Stödtelefonen som nu koncentrerar sig på att nå föräldrar med barn inom ungdomsidrotten vill vara ett bollplank till oroliga eller fundersamma idrottsföräldrar.
- Alla som är en del av svensk idrott måste hjälpas åt för att idrotten ska vara en bra och positiv miljö. I våra idrottsföreningar ska ingen behöva känna sig kränkt eller trakasserad och vi accepterar ingen form av övergrepp, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.
- Föräldrar ska kunna lita på att idrotten är trygg för deras barn och ungdomar att delta i.
Kan prata med en oberoende
Föräldrar som ringer till stödtelefonen får möjlighet att prata med en oberoende vuxen som kan ge stöd och vägledning till vart man kan vända sig, beroende på vad frågan handlar om. Till exempel:
”Min 7-åriga sons fotbollslag låter inte alla barn spela? Vad säger jag när min dotter är ledsen över att inte få vara med och spela? Det känns som att idrotten tar bort all tid från skolan? Jag misstänker att det förekommer sexuella trakasserier i vår idrottsförening, vad ska jag göra?”
- Vi tror att många föräldrar behöver stöd i hur man ska hantera frågor om exempelvis utslagning som innebär en diskriminering för de drabbade barnen. Behovet av stöd kan finnas både inom föräldragruppen runt laget och i relationen mellan föräldrar och tränare, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.
Svararna i Föräldratelefonen och Föräldramejlen har fått särskild utbildning av Riksidrottsförbundet och resultatet blir både en samtalspartner för idrottsföräldrar och en sluss till olika instanser som kan erbjuda krishjälp.
Riksidrottsförbundet kommer också att kunna använda Rädda Barnens kompetens inom Centrum för barn och unga i kris som finns runtom i landet. Där ska föreningar kunna få professionell vägledning för att hantera händelser, misstankar och rykten om övergrepp, mobbning eller diskriminering.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.