Gigantisk vinst för skidskyttarna

1 miljon tillbaka. Det är en gigantisk vinst för Svenska Skidskytteförbundet. Här är man minsann inte bortskämda med sjusiffriga vinstbelopp. Man talar till och med om plusnetto på 500 procent.

Säsongsöppningen i skidskytte blev inte bara en arrangörsframgång för arrangörerna i Östersund. När Svenska skidskytteförbundet i dagarna gör bokslut för säsongen och de sista leverantörsbetalningarna är verkställda kan Ingemar Arwidson, generalsekreterare i Svenska Skidskytteförbundet, konstatera att även det ekonomiska utslaget gick enligt plan.

Höll budget med mersmak

En plan som innebär 1 dryg miljon tillbaka till svenskt skidskytte som bland annat går direkt till utvecklingen av nya talanger och bildande av nya föreningar.

- Det känns jättebra. Jämför vi med fjolårets säsongspremiär 2010/11 när Östersund drabbades av extrem kyla under hela hösten plus utbrottet av Kryptosporidiumbakterierna i dricksvattnet så har vi den här säsongen ökat världscupnettot med 500 procent, säger Arvidsson med ett stort leende.

- I fjol dvs säsongen 2010/11 hade vi ett överskott med 300 000 kr. I år alltså en bra bit över miljonen, konstaterar Arwidson som i nästa andetag medger att vintersportarrangemang utomhus lever med en rad osäkerhetsfaktorer.

Räddade arrangemanget

- Det kan man lugnt säga. I år levde vi ju med osäkerheten kring snön som inte fanns någon annanstans i Europa än just i Östersund.

- Kommunen här gjorde ett riktigt kanonjobb med den tidiga och lagrade snön så att vi tillsammans med extremt kort varsel kunde ta över en tävling från Idre i skidskyttets div 2 – en sk IBU-CUP.

Det innebar många extra hotellnätter med allt vad det innebar till Östersund men också många osäkra kostnader.

Första sponsorkontrakten

- Men tillsammans med en bra och rutinerad organisation och bra samarbete med kommunen lyckades vi på de flesta håll navigera runt de flesta farorna, säger Arwidson.

Nu är arbetet mot säsongspremiären 2012 påbörjad.  Årets säsong avslutas på allvar med Skidskytte-SM i Sollefteå nu till helgen men snön kommer inte på något vis hinna smälta bort förrän arbetet med årets världscuppremiär i Östersund kickat i gång.

- Kan också berätta att de första sponsorerna redan har signerat nya avtal och organisationskommittén har redan haft sina första möten för att planera hur premiären mellan den 28 november – 2 december ska se ut, avslutar Arwidsson.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.