Skidåkning och fotboll under samma tak

Här finns Liseberg, men numera också Göteborgs Nya Arena. Det är högst troligt att du kommer besöka båda nästa gång du är i stan. Ännu har många av er inte en aning om vad det nya består utav, men ni kommer bli varse.
1200 meter skidspår på 50 cm snöbädd finns tillgängligt året om. Spåret, med sin värsta uppförsbacke, passerar fotbollsplanen, ni ser. Foto: Tommy Holl

 

På torsdagen var det invigning och rundvandring för alla gäster. Främst göteborgare, men inte ens de har riktigt förstått vad stan, ja, Sverige har fått.

Tre män bakom

Den är unik, det finns ingen motsvarande anläggning i världen. Så är det faktiskt. Det är oemotståndligt, helt enkelt, och det har redan kommit förfrågningar ute från Europa, något liknande vill man också bygga.

Det krävs 800 miljoner kronor, minst, och det behövs en Ola, en Roger och en Nils.

De tre männen bakom skapelsen.

Ola Serneke är entreprenören och idékläckaren, inspirerad av Roger Gustafsson, förre tränaren i IFK Göteborg, och Nils Wiberg, han som ville ta fram plånboken.

Som åtta fotbollsplaner

Därför finns Göteborgs Nya Arena, drygt 45 000 kvm till ytan. I klartext, nästan åtta fotbollsplaner, så enormt är bygget. Åtta fotbollsplaner, inse hur stort det är. Och bland annat just en fullstor fotbollsplan under tak, med plats  för 3 000 åskådare.

- Oerhört spännande att låta grabbarna testa här. Vi gör första passet i nästa vecka, berättade Jörgen Lennartsson, IFK Göteborgs tränare, som hörde till gästerna.

Men här finns så mycket mer.

Skidspår, 1,2 km långt, (ett hundratal skidåkare var ystra av glädje), med ett 50 cm tjockt snötäcke (snömaskinen kommer från Sotji), flera hallar för inomhusidrott, typ handboll, innebandy, fotbollsträning, badminton, ja, vad du kan tänka dig, därtill gym, hotell med 121 rum (redan mycket bokat) två skolor (för öved 500 elever), IFK:s akademi och lite till.

Området är en del av ursprungliga LV 6 eller A2, och ett stycke överflödig regementsmark kommer nu till användning på ett sätt som ingen ens kunde fantisera om.

Köpcentrum för idrott

Roger Gustafsson hade vissa förhoppningar när han tyckte att det var synnerligen märkligt att fotbollsstaden Göteborg saknade en riktig fotbollshall.

Samtalet den där höstdagen 2007 med Ola Serneke, IFK-supporter för övrigt, var början till en lösning. Men det tog några år och stunder av även hopplöshet.

- Ola lyssnade och ville bidra, men först sa han att det går inte att bygga en fotbollshall. Det är ekonomiskt omöjligt. 

- Men efter lite funderande och spekulerande så…

Roger Gustafsson drar sig till minnes hur det lät vid de första samtalen.

- Men en dag kom den där Serneke och konstaterade, ”Det borde gå om vi gör ett köpcentrum för sport”.

Ger ett överskott

Idén var att via många intäkter från olika aktörer bära hallens kostnader. Därför finns det gym, hotell, träningsrådgivare, konferensutrymmen, restaurang, sportbar, skadeklinik och så hyr kommunen lokaler för de två skolorna.

Affärsidén håller, de årliga intäkterna är 64 miljoner kronor och kalkylen visar ett överskott, om än inte särskilt stort.

- Det här gör vi inte för att tjäna en massa pengar, huvudsaken är att det går ihop sig. Det finns så många andra värden. Framför allt att vi kan aktivera en massa ungdomar, det behöver Göteborg,  betonar Nils Wiberg.

Förfrågningar från Europa

Han blev den främste finansiären sedan Ola Serneke hade övertygat honom. I dag äger Wiberg 50 procent, Serneke 40 procent men det är hans företag som har svarat för bygget. Det är inte uteslutet att det kommer nya liknande anläggningar eftersom det här är framtidens arenor, mera till för utövaren än betraktaren.

- Jag kan erkänna att vi redan har fått förfrågningar från Norge, Polen och Tyskland, säger Serneke. 

Ett privat initiativ med privata finansiärer – och Göteborgs stad, då? Ola Serneke var tvungen att köpa marken… Staden har svarat för ordinarie planarbete och hyr lokaler, det är allt.

Thomas Ejderhov

Roger Gustafsson, IFK Göteborgs förre A-lagstränare, var den som kontaktade Ola Serneke, arenans skapare, och fick en en fantastisk idé tillbaka.

Glenn Hysén var en av många kända profiler vid torsdagens invigning. Han passade på att testa sin förmåga som straffskytt på fotbollsplanen. Notera storleken på arenan, i bakgrunden syns delar av hotell och skolor.

Fakta

Den här filmen måste du bara se. Vid IA Seminarie i Göteborg deltog både Ola Serneke och Nils Wiberg och berättade om arenan och dess tillväxt. Se hur de med kärlek och värme vill förmedla sin satsning på en arena som vi aldrig tidigre har sett

Klicka här!

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.