Skidåkning och fotboll under samma tak
På torsdagen var det invigning och rundvandring för alla gäster. Främst göteborgare, men inte ens de har riktigt förstått vad stan, ja, Sverige har fått.
Tre män bakom
Den är unik, det finns ingen motsvarande anläggning i världen. Så är det faktiskt. Det är oemotståndligt, helt enkelt, och det har redan kommit förfrågningar ute från Europa, något liknande vill man också bygga.
Det krävs 800 miljoner kronor, minst, och det behövs en Ola, en Roger och en Nils.
De tre männen bakom skapelsen.
Ola Serneke är entreprenören och idékläckaren, inspirerad av Roger Gustafsson, förre tränaren i IFK Göteborg, och Nils Wiberg, han som ville ta fram plånboken.
Som åtta fotbollsplaner
Därför finns Göteborgs Nya Arena, drygt 45 000 kvm till ytan. I klartext, nästan åtta fotbollsplaner, så enormt är bygget. Åtta fotbollsplaner, inse hur stort det är. Och bland annat just en fullstor fotbollsplan under tak, med plats för 3 000 åskådare.
- Oerhört spännande att låta grabbarna testa här. Vi gör första passet i nästa vecka, berättade Jörgen Lennartsson, IFK Göteborgs tränare, som hörde till gästerna.
Men här finns så mycket mer.
Skidspår, 1,2 km långt, (ett hundratal skidåkare var ystra av glädje), med ett 50 cm tjockt snötäcke (snömaskinen kommer från Sotji), flera hallar för inomhusidrott, typ handboll, innebandy, fotbollsträning, badminton, ja, vad du kan tänka dig, därtill gym, hotell med 121 rum (redan mycket bokat) två skolor (för öved 500 elever), IFK:s akademi och lite till.
Området är en del av ursprungliga LV 6 eller A2, och ett stycke överflödig regementsmark kommer nu till användning på ett sätt som ingen ens kunde fantisera om.
Köpcentrum för idrott
Roger Gustafsson hade vissa förhoppningar när han tyckte att det var synnerligen märkligt att fotbollsstaden Göteborg saknade en riktig fotbollshall.
Samtalet den där höstdagen 2007 med Ola Serneke, IFK-supporter för övrigt, var början till en lösning. Men det tog några år och stunder av även hopplöshet.
- Ola lyssnade och ville bidra, men först sa han att det går inte att bygga en fotbollshall. Det är ekonomiskt omöjligt.
- Men efter lite funderande och spekulerande så…
Roger Gustafsson drar sig till minnes hur det lät vid de första samtalen.
- Men en dag kom den där Serneke och konstaterade, ”Det borde gå om vi gör ett köpcentrum för sport”.
Ger ett överskott
Idén var att via många intäkter från olika aktörer bära hallens kostnader. Därför finns det gym, hotell, träningsrådgivare, konferensutrymmen, restaurang, sportbar, skadeklinik och så hyr kommunen lokaler för de två skolorna.
Affärsidén håller, de årliga intäkterna är 64 miljoner kronor och kalkylen visar ett överskott, om än inte särskilt stort.
- Det här gör vi inte för att tjäna en massa pengar, huvudsaken är att det går ihop sig. Det finns så många andra värden. Framför allt att vi kan aktivera en massa ungdomar, det behöver Göteborg, betonar Nils Wiberg.
Förfrågningar från Europa
Han blev den främste finansiären sedan Ola Serneke hade övertygat honom. I dag äger Wiberg 50 procent, Serneke 40 procent men det är hans företag som har svarat för bygget. Det är inte uteslutet att det kommer nya liknande anläggningar eftersom det här är framtidens arenor, mera till för utövaren än betraktaren.
- Jag kan erkänna att vi redan har fått förfrågningar från Norge, Polen och Tyskland, säger Serneke.
Ett privat initiativ med privata finansiärer – och Göteborgs stad, då? Ola Serneke var tvungen att köpa marken… Staden har svarat för ordinarie planarbete och hyr lokaler, det är allt.
Thomas Ejderhov
Roger Gustafsson, IFK Göteborgs förre A-lagstränare, var den som kontaktade Ola Serneke, arenans skapare, och fick en en fantastisk idé tillbaka.
Glenn Hysén var en av många kända profiler vid torsdagens invigning. Han passade på att testa sin förmåga som straffskytt på fotbollsplanen. Notera storleken på arenan, i bakgrunden syns delar av hotell och skolor.
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.
Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Inför fredagens VM-premiär (mot Slovakien)beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.