Frillesås BK bandyns Åshöjdens BK

Frillesås BK är klart för elitserien i bandy. Klubben är Hallands första bidrag till landets högsta bandyserie. En knallsensation, kanske den största i svensk bandys historia. Klubben är bandyns svar på sagan om fotbollslaget Åshöjdens BK.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX; Frillesås BK

Frillesås blev klart för elitserien på lördagseftermiddagen efter seger med 7-4 mot Tranås på hemmaarenen Sjöaremossen inför rekordpubliken 1 761 personer. Frillesås vann serien på 36 poäng, två poäng före Falu BS.

Spelande tränare är Mattias Johansson. Han säger:

– Jag grät oavbrutet i tio minuter från det var tre minuter kvar. Det här betyder så mycket och vi är många som jobbat stenhårt för att göra den här drömmen verklig.

Så blev drömmen sann

Ja, hur blev drömmen sann? För några år sedan var klubben nedläggningshotad. Bara fem spelare fanns tillgängliga. Men så tvingades Gais lägga ned bandyn, Kungälv skickades ur elitserien på grund av dålig ekonomi. Flera spelare från de klubbarna sökte sig till Frillesås.

Frillesås är en tätort i Kungsbacka kommun i den södra delen av kommunen samt en del i Varberg (Löftaskog). Isbanan ligger i Varberg. Tätorten Frillesås har 3 000 invånare.

Klubben bildades 1960 av bland andra Erland Johansson. Den konstfrysta banan blev klar 1979. Idrottsplatsen ligger vackert belägen i skogen i Väröbacka, två kilometer från tätorten.

– Det är otroligt att ett lag från Halland kan komma med i elitserien, säger Erland Johansson.

Stjärnorna från Sandviken, Hammarby, Västerås och Villa kan inte räkna med någon lyx när de kommer till Sjöaremossen. Omklädningsrummen är från 1979.

Minns ni "Poppen"?

Den mest kända bandyspelaren från Halland är målvakten Per Olof "Poppen" Pettersson, 57 år idag. Han spelade allsvenskt i Sandviken, Tranås och Nässjö men framför allt i IFK Motala. Där spelade han 15 säsonger, 324 matcher, och blev svensk mästare med klubben liksom landslagsman.

Nu får bandy-Sverige lära sig ny, halländska namn. Håll med om att det är kul när verkligheten överträffar dikten.

 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.