Sandviken tar över klassiker
World cup har arrangerats i Ljusdal sedan 1974, men nu vill Internationella bandyförbundet annat. Turneringen ska kvalitetssäkras och enda sättet är att oberoende av väder och vind spela inomhus.
Den 30 maj invigs Sandvikens nya landmärke, Göransson Arena. Den 1 augusti är isen färdig och dryga två månader senare, den 15-18 oktober, blir World Cup en attraktion i arenan.
– Det går inte att tänka sig ett bättre scenario än att vi får arrangera världscupen direkt, säger vd Maya Olsson , vd vid Göransson Arena.
Internationella Bandyförbundet (FIB) har bestämt att World Cup flyttas till Sandviken de närmaste två åren, alltså 2009 och 2010, och sedan blir det nya funderingar.
- World Cup kan spelas i Sandviken under två år tills Ljusdal har fått sin efterlängtade hall och återigen kan arrangera cupen, säger Bo Nyman, generalsekreterare i FIB.
Turneringen 2008, då isen smälte bort och semifinaler och final måste flyttas Edsbyns hall, påskyndade ett beslut mot att söka sig inomhus. I år ska också World Cup spelas en vecka tidigare och behovet av en hall blir ännu större.
Sandvikens bandys starke man Arne Anderstedt, tillika förste vice president i internationella bandyförbundet (FIB), har kunnat påverka beslutet.
- Vi har kommit överens med Ljusdal om ett nytt avtal som innebär att Sandviken arrangerar Världscupen 2009 och 2010 och att de får tillbaka cupen om de har sin hall färdig till 2011, säger Arne Anderstedt.
- Det här är det största enskilda idrottsevenemanget i Sandviken sedan fotbolls-VM 1958 och nu får vi tanka Ljusdal på information om hur vi lägger upp det på bästa sätt, menar Sandvikens ordförande Mikael Wikström.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Aldrig tidigare har Paralympics nått ut till så många i Sverige som under sommarens spel i Paris. Det mediala genomslaget ökade med 54 procent jämfört med sommarspelen i Tokyo 2021.
Intresset för paralympisk idrott växer starkt, både internationellt och i Sverige.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.