Fotbollsfolket samlas i Malmö

Endast några veckor återstår till Fotbollsgalan. Planeringen pågår för fullt och nyheten får öret är att galan ska genomföras på Malmö Arena och inte i Stockholm har varit en tradition. Dagen innan ska fotbollsfolket diskutera framtiden vid Fotbollsforum 2010.

Den 9 november är det dags för Fotbollsgalan där svenska dam- och herrfotbollsspelarna hyllas för sina framgångar under året. Naturligtvis speglas även fotbollshändelser under året. Galan direktsänds i TV4 (20.00-22.00).

Den yttersta höjdpunkten är förstås fotbollförbundets och Aftonbladets pris Guldbollen till bäste herrspelare, ett pris som delats ut sedan 1946 då Gunnar Gren tog emot den första, liksom SvFF:s och Sydsvenskans pris Diamantbollen till bästa damspelare, som infördes 1990 med Eva Zeikfalvy som mottagare.

Lagom till 15-årsjubileumet införs även två nya priser Årets Allsvenska spelare liksom Årets Damallsvenska spelare.

De nominerade presenteras

Utöver dessa priser ska vinnare på herr- och damsidan i följande kategorier utses: Årets Målvakt, Årets Back, Årets Mittfältare, Årets Forward, Årets Nykomling/Genombrott, Årets Tränare samt Årets Domare.

TV4 uppmanar tittarna att under programmet rösta fram ”Årets Mål”, en omröstning som nu återkommer och som det finns många kandidater till redan.

“Fotbollskanalens hederspris” får en ny inriktning där en jury, sammansatt av SvFF och TV4-representanter, nu ska utse en vinnare. Personen ska ha gjort en stor insats för svensk fotboll, som aktiv eller som ledare.

I slutet av oktober presenteras de nominerade i alla priser utom Guldbollen, Diamantbollen och ”Fotbollskanalens hederspris”. Vinnarna avslöjas sedan i i direktsändningen av Fotbollsgalan måndag 9 november i Malmö.

Dagen innan Fotbollsgalan genomförs Fotbollsforum på Swedbank Stadion. Syftet med dagen är att diskutera och debattera Svensk Fotbolls kommersiella förutsättningar och viktiga framtidsfrågor samt nätverka i mötet mellan intressenter kring svensk fotboll.

Fotbollsforum med framtidsfrågor

Lars-Åke Lagrell invigningstalar och anger tonen varpå ett antal seminarier startar.

Med rubriken ”Fotbollen ur ett värdeperspektiv” talar Peter Viklund och Peter Allvin, Sponsor Insight. ”Fotbollen som varumärke” utvecklar Ulf Adamsson, Adamsson, Appelfeldt Advertising. Därpå redogör Martin Pohl, Hertha Berlin, för klubbens förvandling i sportslig och kommersiell framgång.

”Effekten av stora evenemang”, med underrubriken ”Vad har vi att vinna på att få stora evenemang till Sverige och hur räknar man fram effekterna?” är ett ämne som Ossian Stiernstrand, chef för forskning & utveckling på Göteborg & Co, behärskar med erfarenhet från Friidrotts-EM, UEFA U21-EM, Gothia Cup, Bruce Springsteen m.fl.

Göran Havik och Helge Dönnum är projektledarna för Sverige och Norges gemensamma ansökan för EM 2016 och de två ska berätta närmare om planerna.

Som en följd kommer ämnet ”Hur gör vi de stora evenemangen lönsamma i många perspektiv?” med representanter från idrotten, politiker, näringslivet, media m.fl.

Dagen ska också innehålla frågor som ”Hur konsumeras fotbollen i framtiden?” som är en trendspaning från medievärlden via Patrik Andersson, Starcom.

Passande sett till vad som sker på fotbollsplanen avslutas seminariet med en paneldebatt om ”Svensk Fotbolls viktigaste framtidsfrågor”.

Ikväll har Östersunds Fotbollsklubb ett extra årsmöte. Bara två frågor på dagordningen: en nödvändig valberedning och stadgar som är RF:s normalstadgar. Men de som tror att det ska bli ett lugnt möte tror fel. ÖFK:s supporterförening Falkarna är på krigsstigen. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Göteborgsvarvet får ny chef.och det blir för första gången kvinna som högst ansvarig. Annika Knutsson byter stol på göteborgsvarvets kansli. Hon blir Race director för Göteborgsvarvet  och tillförordnad förbundschef för Göteborgs Friidrottsförbund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.