Fotbollsfolket samlas i Malmö

Endast några veckor återstår till Fotbollsgalan. Planeringen pågår för fullt och nyheten får öret är att galan ska genomföras på Malmö Arena och inte i Stockholm har varit en tradition. Dagen innan ska fotbollsfolket diskutera framtiden vid Fotbollsforum 2010.

Den 9 november är det dags för Fotbollsgalan där svenska dam- och herrfotbollsspelarna hyllas för sina framgångar under året. Naturligtvis speglas även fotbollshändelser under året. Galan direktsänds i TV4 (20.00-22.00).

Den yttersta höjdpunkten är förstås fotbollförbundets och Aftonbladets pris Guldbollen till bäste herrspelare, ett pris som delats ut sedan 1946 då Gunnar Gren tog emot den första, liksom SvFF:s och Sydsvenskans pris Diamantbollen till bästa damspelare, som infördes 1990 med Eva Zeikfalvy som mottagare.

Lagom till 15-årsjubileumet införs även två nya priser Årets Allsvenska spelare liksom Årets Damallsvenska spelare.

De nominerade presenteras

Utöver dessa priser ska vinnare på herr- och damsidan i följande kategorier utses: Årets Målvakt, Årets Back, Årets Mittfältare, Årets Forward, Årets Nykomling/Genombrott, Årets Tränare samt Årets Domare.

TV4 uppmanar tittarna att under programmet rösta fram ”Årets Mål”, en omröstning som nu återkommer och som det finns många kandidater till redan.

“Fotbollskanalens hederspris” får en ny inriktning där en jury, sammansatt av SvFF och TV4-representanter, nu ska utse en vinnare. Personen ska ha gjort en stor insats för svensk fotboll, som aktiv eller som ledare.

I slutet av oktober presenteras de nominerade i alla priser utom Guldbollen, Diamantbollen och ”Fotbollskanalens hederspris”. Vinnarna avslöjas sedan i i direktsändningen av Fotbollsgalan måndag 9 november i Malmö.

Dagen innan Fotbollsgalan genomförs Fotbollsforum på Swedbank Stadion. Syftet med dagen är att diskutera och debattera Svensk Fotbolls kommersiella förutsättningar och viktiga framtidsfrågor samt nätverka i mötet mellan intressenter kring svensk fotboll.

Fotbollsforum med framtidsfrågor

Lars-Åke Lagrell invigningstalar och anger tonen varpå ett antal seminarier startar.

Med rubriken ”Fotbollen ur ett värdeperspektiv” talar Peter Viklund och Peter Allvin, Sponsor Insight. ”Fotbollen som varumärke” utvecklar Ulf Adamsson, Adamsson, Appelfeldt Advertising. Därpå redogör Martin Pohl, Hertha Berlin, för klubbens förvandling i sportslig och kommersiell framgång.

”Effekten av stora evenemang”, med underrubriken ”Vad har vi att vinna på att få stora evenemang till Sverige och hur räknar man fram effekterna?” är ett ämne som Ossian Stiernstrand, chef för forskning & utveckling på Göteborg & Co, behärskar med erfarenhet från Friidrotts-EM, UEFA U21-EM, Gothia Cup, Bruce Springsteen m.fl.

Göran Havik och Helge Dönnum är projektledarna för Sverige och Norges gemensamma ansökan för EM 2016 och de två ska berätta närmare om planerna.

Som en följd kommer ämnet ”Hur gör vi de stora evenemangen lönsamma i många perspektiv?” med representanter från idrotten, politiker, näringslivet, media m.fl.

Dagen ska också innehålla frågor som ”Hur konsumeras fotbollen i framtiden?” som är en trendspaning från medievärlden via Patrik Andersson, Starcom.

Passande sett till vad som sker på fotbollsplanen avslutas seminariet med en paneldebatt om ”Svensk Fotbolls viktigaste framtidsfrågor”.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.