Småklubbarnas chans att få resurser

Mindre uppmärksammad men så mycket mera värt vid Fotbollsgalan är Fotbollens Energipris. Lyckliga mottagare är åtskilliga småklubbar som räknar varje tusenlapp som en högvinst. De har nu fått dela på 5,4 miljoner.
Representanter från Lilla Bua IF i Halland fick också kliva upp scenen vid fotbollsgalan och motta pris. Utöver tidigare bidrag fick nu klubben ta emot 15 000 kr. Foto: TT Nyheter


- Den här satsningen har varit en succé. Det finns ett stort intresse och likaså en tacksamhet när föreningarna upptäcker att de kan få bidrag, berättar Christina Thörnvall, sponsringschef, E.ON.

Har gynnat 264 projekt

Hittills har 264 projekt bland landets småklubbar fått vettigare och billigare värme och mera effektiv vattenhållning. Det handlar om små som stora projekt till ett värde av 5,4 miljoner kronor under tre år. 

- Vi kommer att fortsätta med stödet till klubbarna, det lovar jag, säger Christina Thörnwall.

En tredjedel av driftskostnaderna hos en fotbollsförening kommer från användning av el.  Förbundets och Eons gemensamma satsning har möts av stort intresse bland klubbarna med små resurser men nu har de fått möjlighet att göra något energieffektivt på ett smart sätt.

Skillnaden i år jämfört med tidigare är att ge bidragen större uppmärksamhet och prisa en klubb bland fyra nominerade. Vinnaren utsågs bland de 264 energieffektiviserande projekt som delfinansierats av Energifonden.

Fanns fyra kandidater

Föreningarnas projekt har bedömts utifrån hur väl de kalkylerats ekonomiskt, vilken typ av energieffektiviserande teknik som valts samt hur tydligt föreningens medlemmars beteende involverats. Även den totala ekonomiska och miljömässiga besparingen beaktades.

• Tösse IF, Dalslands FF: Effektiviseringsrenovering som minskat energiförbrukningen med 40 procent. Investering av nytt material till föreningen och medlemmarna, betalning av resor till och medverkan i externa cuper.

• Mörbylånga GoIF, Öland, Smålands FF: Gått från olja till fjärrvärme och bytt ut termostater och ventiler. Årliga besparingar som går till träningshandledning och ungdomsverksamhet.

• Bua IF, Hallands FF: Installation av bergvärmeanläggning, flytt och modernisering av tvättstuga, vattenburen värme istället för direktverkande el. Minskad energiförbrukningen med 40 procent och förbättrad arbetsmiljö för ledare och vaktmästare.

• Axvalls IF, Västergötlands FF: Från eldning av lastpallar till jordvärme. Elkostnaden har minskat med 70 procent och tiden som lagt på att samla in och klyva ved kan läggas på verksamheten.

Samtliga fyra nominerade föreningar var på plats vid förgalan till Fotbollsgalan. Och vinnare blev – Bua IF som fick en check på 15 000 kr.

- Genom Fotbollens energipris får vi möjlighet att rikta strålkastarna mot föreningarnas engagemang och insatser för att spara energi och se till att elen de använder verkligen gör nytta. Energifondens alla föreningar har gjort stora insatser och det har inte varit ett enkelt juryarbete, säger Christina Thörnvall, sponsringschef, E.ON.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.