Vasaloppet blir OS-lopp, jo, jo

Vasaloppet 2018 får olympisk status! Loppet kommer att ingå som en gren i vinter-OS som avgörs i Pyeongchang i Sydkorea 2018. Och Falun hängde på, orten skulle få skid-VM igen.
Nej, Anders Selling blir inte OS-general. han får nöja med att vara befälhavare för Vasaloppet.

 

Basunerade Vasaloppets egen pressinformation ut på onsdagsmorgonen.

Det lät minst sagt häpnadsväckande. 

Ja, till den milda grad att...vänta nu, nån måtta har väl ändå kreativiten en dag som denna. Nej, uppenbarligen inte.

Ville inte vara sämre i Falun

Dessutom, organisationen bakom skid-VM i Falun ville inte vara sämre. Dit kom ett besked natten till onsdagen om att det Internationella Skidförbundet FIS hade beslutat, vid ett extra inkallat möte, att skid-VM från och med nu ska arrangeras varje år istället för vartannat år.

Och, enligt beskedet, det blir Falun som står som värd 2016!

"Vi fick frågan informellt redan under VM och eftersom det var så kort tid kvar så var det naturligt att Falun fick förtroendet att åter vara arrangörsort", säger Niklas Carlsson, förbundsordförande på Svenska Skidförbundet, och han spär på:

"Men det var inte förrän i natt vi fick det definitiva beskedet. Jag fick ett telefonsamtal från FIS klockan 00.15 då de bekräftade att beslutet var taget, så det blev många timmar i telefonen i natt".

OS i två länder är öppningen

”Helt avgörande var de två viktiga beslut som Internationella Olympiska Kommittén, IOK, fattade vid sin session i Monte Carlo i december 2014, nämligen att ett OS framöver undantagsvis faktiskt kommer att få hållas i två länder och att OS-arrangören kan välja några få grenar på eget initiativ. Pyeongchangs organisationskommitté ställde frågan till Vasaloppets styrelse som denna vecka har tackat ja”.

Fram med största rubriken. Eller hur?

”Vasaloppet hade faktiskt hoppats få ingå i vinter-OS-programmet 2022 förutsatt att Oslo eller Stockholm skulle ha fått värdskapet, men sedan båda dessa nordiska städer drog tillbaka sina ansökningar såg det mörkare ut för Vasaloppet. Men när IOK i december enhälligt antog det man kallar för ”Agenda 2020” (som i grunden ska reformera den ibland kritiserade olympiska rörelsen) så ljusnade läget åter.

Nu har alltså Pyeongchang, värdstad för de 23:e olympiska vinterspelen, kommit med en förfrågan. Det innebär att OS ordinarie 98 grenar avgörs i Sydkorea som planerat 9–25 februari 2018 och att Vasaloppet söndagen den 4 mars 2018 får olympisk status, vilket innebär att herr- och damklassen i Vasaloppet blir gren 99 och 100 på OS-programmet 2018 och att det kommer att delas ut olympiska guld-, silver- och bronsmedaljer i Mora”.

Inte ens en yrvaken

Ja, och så där fortsätter det. Mycket övertygande, till och med lite väl mycket, inte ens en yrvaken läsare kunde efter att ha gnuggat sömnen ur ögonen tro att det var sant. Som fortsättningen:

”Det ökade intresset för långlopp innebär givetvis även att olympiska spelen åter bör ha ett riktigt långlopp. Pyeongchang ser med Vasaloppet också möjligheten att öka deltagarantalet i vinter-OS markant, utan att behöva stå för inkvarteringskostnaderna. Däremot ser sydkoreanerna förstås ökade TV-intäkter, något som även kommer att gynna Vasaloppet”.

Skribenten i fråga gick nu på högvarv och de sista styckena i texten tävlar om att vara mest fantastifulla: 

”En nog så viktig detalj i sammanhanget är också att den före detta höjdhopparen Stefan Holm (OS-guld i Aten 2004) blev invald som IOK-ledamot 2013. Som många säkert minns åkte han Öppet Spår 2011”.

Vasaloppet också i sommar-OS, yes!

Eller vad sägs om: 

”Vasaloppets framtida OS-planer slutar inte i och med detta: Just nu förbereds en förfrågan till Tokyo som ska arrangera sommar-OS 2020, om att ge löpartävlingen UltraVasan (90 km) OS-status år 2020. Även då kommer i så fall OS-loppet mellan Sälen och Mora att äga rum en vecka efter avslutningsceremonin i Tokyo. Sommar-OS avgörs den 24 juli–9 augusti 2020”.

1 april framkallar mycket fantasier.

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.