Triathlon mot strömmen...

Från 86 till 195 föreningar på sex år, från 4174 till 16 458 starter och från 634 till 2065 licenser. Då kan man inte bli annat än årets förbund.
En ambassadör för triathlon är Lisa Nordén som just nu tränar i 25-gradig värme på Fuerteventura. Foto: Lisa Gow, TT

 

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF utsåg på måndagen Svenska Triathlonförbundet till Årets Idrottsförbund 2015.

Motiveringen lyder: ”Ett ungt förbund, bildat 1995,  med en idrott i tiden som vuxit mest vad gäller utövare, tävlingslicenser, klubbar och föreningar”.

Slimmad organisation

Jublet visste man knappt några gränser hos triathlonförbundet.

Ordförande Beth Friberg hade precis tagit emot beskedet:

- Med en slimmad organisation och med små medel har det här ändå blivit möjligt. Det finns flera personer i ledningen som har gjort så förtjäna av den här belöningen.

Hon framhåller framför allt Ola Silvdahl som generalsekreterare och Rim Damgren Nilsson, förre ordföranden som har jobbat envete i många år.

Livsstilsidrott

Triathlon har vuxit som ingen annan idrott. Det gäller både antalet aktiva och antalet tävlingar. Dessutom är det många som gillar att träna i de olika disciplinerna.

Triathlon är en uthållighetsidrott med simning, cykel och löpning. Det är en modern livsstilsidrott tycket åtskilliga och gillar att det handlar en allsidighet fart, styrka och uthållighet. 

Förbundet ha också konstaterat att triathleter är målmedvetna och prioriterar en aktiv fritid, en sund livsstil och välbefinnande. 

- Triathlon passar utmärkt både för motionären som tycker om allsidig träning och den topptränade elitidrottaren. Och tack vare variationen är det också en mycket rolig idrott för barn och ungdomar, framhåller Ola Silvdahl.

Triathlon är populärare än någonsin förr och det visar sig i antalet tävlingar på många platser runt om i Sverige. – från kortare varianter till fulla järnmandistanser då det ska simmas 3,8 km, cyklas 180 km och löpas ett maraton på 42,2 km.

Från volontär till ordförande

Siffror från Triathlonförbundet bekräftar den positiva trenden.  

- Det är jätteroligt att intresset för triathlon växer i Sverige. Vi arbetar hela tiden med att öka intresset för sporten och vi har kommit en bra bit på vägen.

Det senaste beviset på det är antalet deltagare i landets största triathlon, ITU World Triathlon Stockholm, i slutet av augusti, där inte mindre än 3 500 motionärer och elittränade var anmälda.

Dessutom har sporten en bästa tänkbara ambassadör i Lisa Nordén.

Beth Friberg har varit ordförande sedan i mars.

- Jag är gammal triathlet och vill ge något tillbaka till sporten. "jag blir gärna volontär" sa jag för ett år sedan. Nu är jag ordförande bland en rad underbara människor!

Ola Silvdahl, lycklig generalsekreterare i triahltonförbundet.

Percy Nilsson krävde att Hugo Stenbeck skulle sälja en del av sitt aktieinnehav i Malmö Redhawks. Det var förutsättningen för att Percy skulle gå in med nya pengar i klubben. Miljardären Stenbeck lydde.

Nu hyllades de igen, våra svenska idrottshjältar 2017! Och hyllningen skedde traditionsenligt med pompa och ståt på Idrottsgalan. Liksom förra året är det Kristin Kaspersen som med trygg hand leder galan i Globen, där 2 400 middagsgäster sitter på första parkett.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

När sponsorprojektet Prispallen sammanställer idrottsåret 2017 kan simmerskan Sarah Sjöström (8 individuella pallplatser) och Parasportförbundet (46 pallplatser) titulera sig som mest framgångsrika. Varje plats är värd 10 000 kr, pengar som Svenska Spel står för.

Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.

Sportway direktsänder 1 100 matcher från Nordens största inomhuscup i fotboll – S:t Cupen i Tyresö. – Det är ett genombrott för vår nya kostnadseffektiva produktionslösning, säger Johan Hedblom på Sportway.

Premier League, med alla spelaraffärer och silly Season fascinerar många, inte minst fans och journalister. Men nu nu kan det bli ändring och helt andra villkor.