Triathlon mot strömmen...

Från 86 till 195 föreningar på sex år, från 4174 till 16 458 starter och från 634 till 2065 licenser. Då kan man inte bli annat än årets förbund.
En ambassadör för triathlon är Lisa Nordén som just nu tränar i 25-gradig värme på Fuerteventura. Foto: Lisa Gow, TT

 

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF utsåg på måndagen Svenska Triathlonförbundet till Årets Idrottsförbund 2015.

Motiveringen lyder: ”Ett ungt förbund, bildat 1995,  med en idrott i tiden som vuxit mest vad gäller utövare, tävlingslicenser, klubbar och föreningar”.

Slimmad organisation

Jublet visste man knappt några gränser hos triathlonförbundet.

Ordförande Beth Friberg hade precis tagit emot beskedet:

- Med en slimmad organisation och med små medel har det här ändå blivit möjligt. Det finns flera personer i ledningen som har gjort så förtjäna av den här belöningen.

Hon framhåller framför allt Ola Silvdahl som generalsekreterare och Rim Damgren Nilsson, förre ordföranden som har jobbat envete i många år.

Livsstilsidrott

Triathlon har vuxit som ingen annan idrott. Det gäller både antalet aktiva och antalet tävlingar. Dessutom är det många som gillar att träna i de olika disciplinerna.

Triathlon är en uthållighetsidrott med simning, cykel och löpning. Det är en modern livsstilsidrott tycket åtskilliga och gillar att det handlar en allsidighet fart, styrka och uthållighet. 

Förbundet ha också konstaterat att triathleter är målmedvetna och prioriterar en aktiv fritid, en sund livsstil och välbefinnande. 

- Triathlon passar utmärkt både för motionären som tycker om allsidig träning och den topptränade elitidrottaren. Och tack vare variationen är det också en mycket rolig idrott för barn och ungdomar, framhåller Ola Silvdahl.

Triathlon är populärare än någonsin förr och det visar sig i antalet tävlingar på många platser runt om i Sverige. – från kortare varianter till fulla järnmandistanser då det ska simmas 3,8 km, cyklas 180 km och löpas ett maraton på 42,2 km.

Från volontär till ordförande

Siffror från Triathlonförbundet bekräftar den positiva trenden.  

- Det är jätteroligt att intresset för triathlon växer i Sverige. Vi arbetar hela tiden med att öka intresset för sporten och vi har kommit en bra bit på vägen.

Det senaste beviset på det är antalet deltagare i landets största triathlon, ITU World Triathlon Stockholm, i slutet av augusti, där inte mindre än 3 500 motionärer och elittränade var anmälda.

Dessutom har sporten en bästa tänkbara ambassadör i Lisa Nordén.

Beth Friberg har varit ordförande sedan i mars.

- Jag är gammal triathlet och vill ge något tillbaka till sporten. "jag blir gärna volontär" sa jag för ett år sedan. Nu är jag ordförande bland en rad underbara människor!

Ola Silvdahl, lycklig generalsekreterare i triahltonförbundet.

Uefa har tröttnat på myglet vid övergångarna. Nu skärps Financial Fair Play-reglerna. Uefa kräver att klubbarna offentliggör sin ekonomiska information och agentarvoden, skriver SVT Sport.

Karlstad satsar 400 miljoner kronor på nya arenor. De politiska partierna är överens. Det formella beslutet tas vid kommunfullmäktiges budgetsammanträde den 19 juni. De nya arenorna ska byggas på Sannafältet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elitfotboll Dam har skrivit tidernas största avtal med Svenska Spel. Dameliten får 145 miljoner kronor till och med 2023.

Det tidigare avtalet var på 90 miljoner kronor.

Östersund var inte långt ifrån att bli en vinnare i dubbelmötet med Arsenal. London-klubben drog dock det längsta strået till slut, men det fanns stora vinnare. Östersunds vinst på bortaplan bidrog till att tre kuponger på Europatipset lyckades pricka in 13 rätt och 1 miljon kronor i vinst.

VM startar den 14 juni. SVT skickar Frida Östberg, Jane Björck och Diljen Otlu för att följa Sveriges matcher. Marie Lehman kommer på plats att följa övriga lag. I studion på hemmaplan finns André Pops, Johanna Frändén och Daniel Nannskog.

Helgläsning: Svante Samuelsson var klubbchef i Kalmar FF 2006-2016. Under 2013-2014 upplevde Svante sin mest dramatiska tid i KFF.  Klubbens målvakt Etrit Berisha plötsligt var registrerad för två klubbar i italienska Serie A.