Storsatsning ska ge fler pallplatser på Paralympics

Får vi lov att presentera: En sjusiffrig satsning som ska ge fler pallplatser i Paralympics - och fler som vill tävla inom parasporten. Toyota går in tungt och ska lyfta svensk parasport till en ny nivå.

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté kan låta åtta parasportare gör en full satsning till nästa Paralympics tack vare Toyota som går in på global nivå - och lokalt i bland annat Sverige. Satsningen går under namnet Podium och ska ge fler pallplatser på framtida Paralympics. — Foto: Elias Håkansson, Svenska Parasportförbundet

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har sin topp- och talangsatsning som möjliggör för våra bästa idrottare att satsa fullt ut.

Vända den negativa trenden

Nu får parasporten sin egen topp- och talangsatsning: Podium. Förebilden är andra liknande satsningar ute i världen där det finns ett klart samband mellan fullskaliga satsningar och medaljskörd. Nederländerna är ett sådant exempel. Landet har gått från plats 19 i medaljligan vid Paralympics 2008 till plats sju i Rio 2016.

Sverige har under samma tid gått åt andra hållet: Från plats 24 till plats 49.

Nu ska det bli ändring på det - med hjälp av Toyota. Den japanska biljätten går in som en av huvudsponsorerna och i Paralympics på global nivå med tillhörande satsning i varje land där företaget har dotterbolag - bland annat Sverige.

Porträtt av Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB

Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB.

Samma förutsättningar

– Vi på Toyota ställer just nu om från att vara ett bilföretag till att bli ett mobilitetsföretag med satsningar på mobilitet för alla, vilket egentligen är detsamma som frihet. Därför ligger en satsning på parasporten och Paralympics helt i linje med vår vision: att alla människor ska ha samma förutsättningar, förklarar Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sweden AB, med ett förflutet som fotbollsspelare i AIK:s ungdomslag och Stockholms stadslag, och därmed väl medveten om idrottens kraft för såväl individen som samhället i stort:

– Utan fotbollen hade jag inte kunnat plugga på stipendium på college i USA, och tagit mig vidare till utmanande jobb i näringslivet. Idrotten blev en språngbräda och det känns bara att få möjlighet att vara med och ge tillbaka.

Emils dröm uppfylld

Porträtt av Emil Andersson

Bordtennisspelaren Emil Andersson som tog silver i dubbel tillsammans med Linus Karlsson

Åtta parasportare får chansen i Podium. De får chansen tack vare att de tog medalj vid Paralympics i Rio de Janeiro, Brasilien, 2016. En av dem är bordtennisspelaren Emil Andersson som tog silver i dubbel tillsammans med Linus Karlsson, Klass 8.

– För mig betyder detta att jag kan göra en full satsning på OS i Tokyo 2020, bland annat att gå ned i tid från mitt arbete som timanställd kanslist på Östergötlands Bordtennisförbund till att träna mer med Linus, men också att få mer tid för fysträning och att träffa min coach, förklarar Emil Andersson som har rötterna i Arboga och bor, tränar och tävlar i Motala sedan ett par år tillbaka:

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, att kunna göra en full satsning på bordtennisen. En dröm jag haft i många år.

Åtta inspirerar fler

Hans Säfström, chef för Elitutveckling och Utbildning på Svenska Parasportförbundet, säger om satsningen.

– Toyotas engagemang gör det möjligt att ta ett nytt, stort steg i parasportens historia: att göra en koncentrerad satsning med sikte på nästa Paralympics. Det är bra även för skiktet under de här åtta som ingår i Podium. Den fungerar nämligen som inspiration för att fortsätta satsa.

Förutom toppen ingår också bredden, att få fler att börja med parasport och gärna börja tävla med sikte på Paralympics. Det sker i form av läger som går under namnet Your Impossible Camp, vilka arrangeras på utvalda orter runt om i Sverige och utformas som "prova-på"-aktiviteter.

Thomas Björn>

Fakta

De åtta som ingår i satsningen är:

  • Zebastian Modin, längdskidor
  • Maja Reichard, simning
  • Karl Forsman, simning
  • Joackim Norberg, sportskytte
  • Anna-Carin Ahlqvist, bordtennis
  • Linus Karlsson, bordtennis
  • Emil Andersson, bordtennis
  • Louise Etzner Jakobsson, paradressyr

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.