Björn Borg finansierar ny satsning

Den gamla generationen ska skapa en ny generation tennisspelare. Björn Borg finansierar en ny satsning via sin stiftelse och yttersta ansvaret på banan tar Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti.
Björn Borg vill bidra och har gett klartecken till en satsning. Foto: Sören Andersson, Scanpix


Team Björn Borg ska uppstå likt det Team Siab som 1981-83 matchade Mats Wilander, Jocke Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson. Den här modellen har varit och är en svensk modell som utgör de bästa förutsättningarna för att få fram duktiga tennisspelare.

Två team redan bildade

En stark gemenskap under träning och resor i mängd passar svenska ungdomar. I dag finns redan Team Bactiguard och Team Catella. Ett gäng grabbar respektive ett gäng flickor som till stor del lever tillsammans

Team Björn Borg ska uppstå och legendaren själv brinner för uppgiften.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare, säger Björn Borg i en intervju med Svenska Dagbladet.

Vill engagera sig

Jag kommer själv att lägga ner mycket kraft och tid och ha en kontinuerlig kontakt med både tränarna och spelarna, fortsätter han.

Satsningen blir möjlig via tennisakademin Good To Great och ska bekostas med pengar från Björn Borgs egen stiftelse.

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

Inte tillfrågad en enda gång

Björn Borg har aldrig fått en förfrågan från Svenska Tennisförbundet om att hjälpa till i vare sig med rekrytering eller marknadsföring under de 31 år som har gått sedan han själv slutade spela.

- Under alla år är det ingen som kommit med ett direkt förslag eller fråga om jag vill ställa upp på det eller det, säger han.

Han vidareutvecklar tanken:

- Om förbundet hade kommit till mig, Wilander och Edberg för många år sedan hade vi kunnat göra något ihop.
I stället kom en fråga från tre andra föer detta tennisproffs, Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti som driver tennisakademin Good To Great. 

Söker fyra tonåringar

- Jag har följt akademin sedan den startade och modellen stämmer precis med hur jag menar att det måste gå till för att få fram världsspelare, säger Borg.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare.

Nu ska de tillsammans hitta grabbar i åldern 13-15 år som har kommit en bit på väg. Men framför allt, som är beredda att ge det som krävs blod, svett och tårar.

Ser på sin egen son

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

- Ska du bli bra måste du vara med på allt och köra hårt. Leka och snacka får man göra efter träningen men jag ser att det finns många klubbar där det tyvärr inte är så effektiva träningar.

Björn Borg har en son, Leo, som är 9 år och spelar tennis.

- Han spelar olika tävlingar runt om i Stockholm. Vissa tennisföräldrar är rent tokiga och skriker och hamnar nästan i slagsmål på läktarna. Det är fruktansvärt att se och jag lider med barnen.

Pengar från stiftelse och fond

- Mina föräldrar skjutsade och stöttade och det är så det ska vara. Föräldrarna ska inte blanda sig i själva tennisen, säger Björn Borg.

Björn Borg stiftelsen ansvarar för Björn Borg-fonden, vilken bildades på initiativ av Björn själv i samband med Björn Borgdagen den 5 oktober 1996 i Södertälje.

Dagen innehöll tennis-¬‐och ishockeymatch samt avslutades med galamiddag. Intäkterna från denna dag samt behållningen från tennismatchen i Scaniarinken 1998 mellan Björn Borg och John McEnroe är grunden till fonden.

19-årige SHL-spelaren Felix Nilsson,  uppvuxen i Stockholms norra förorter och sedan 2021 i Rögles organisation är huvudperson i minst sagt udda hockeyaffär.

I en osannolik miljon affär har Rögle tvingats köpa loss sin egen spelare från IK Oskarshamn för 1,3 miljoner kronor.  Dit han var utlånad – från Rögle.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Konditor, Bengt Carlsson,  ägare till Thores Bageri, har som specialité att göra tårtor med motiv och dekorera med bilder. Han var stolt över sina tårtor och lade ut en bild på sin Facebook-sida.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.