Maria Akraka brinner för barn och hästar

Konsten att börja om: 18 SM-guld åren 1987-1998. Rankad femma i världen inomhus på 800 m 1998. I dag turnerar Maria Akraka med Patrik Sjöberg som berättar om sexuella övergrepp på barn inom idrotten. När hon inte står i stallet och förbereder en travtränarkarriär, förstås.
Maria Akraka älskar att hålla på med hästar. Och här är beviset för att hon också har ridit inne i Globen.


Sju SM-guld på 800 m, tre på 1 500 m, två på 3 000 m, två i terräng – varav ett i lag - och fyra i stafett 4x800 m.

Lillasyster och Brisco-Hooks inspirerade

Maria Akrakas meritlista är lång som en basketspelare. Extra imponerande är den med tanke på att hon var 18 år när hon började löpträna.

- Lillasyster Camilla inspirerade mig. Hon var utbytesstudent i USA och tränade friidrott. Jag ville inte vara sämre och började. Dessutom var det OS i Los Angeles 1984, och jag såg Valerie Brisco-Hooks, som vann både 200 och 400 meter, på TV. Då ville jag verkligen börja.

Därmed lämnade Maria Akraka stallet, som varit hennes hem fram till dess. Men hästintresset har alltid varit närvarande, och har blommat ut på senare år. Mer om det senare i texten.

Hårfin gräns till succé

Att gränsen kan vara hårfin mellan succé och ”fiasko” är Maria Akraka ett levande exempel på. 1998 vann hon sin semifinal i inomhus-EM, och trodde att hon var klar för final. Hon var i sitt livs form. Då diskades hon på grund av att hon ansågs ha sprungit in på en annan bana.

- Så här mycket, säger Maria och visar ett par centimeter mellan tummen och pekfingret.

Två domare ville fria, en ville fälla. Det räckte. Det blev ingen finalplats.

- Jag ska inte skylla på något, men det var några år efter VM i Göteborg, då bland andra Maria Mutola och Gwen Torrence hade diskats. Så man ville väl sätta hårt mot hårt…

Brann inte för jobbet

När karriären tog slut år 2000 var det dags att börja ett nytt liv – och börja jobba.

- Jag hade tur som hade en bra sponsor i Twilfit, som gav mig ett jobb. Det var ett bra jobb, men jag brann inte för det, och heller inte för underklädesbranschen. Som före detta elitidrottare är det svårt att ägna sig åt något som du inte brinner för, så jag slutade.

Programledare för travprogram till ATGs alla ombud, reporter på DN-galan och ”mixed-zone” -reporter åt SVT under OS 2004 och EM 2006. Maria Akraka gled mer och mer in i media.

- Det var både roligt och utmanande, men som före detta elitidrottare är du färskvara. Det kommer nya och yngre hela tiden.

Hjälpa före detta elitidrottare

Då startade hon Sportcore, ett företag vars affärsidé är att hjälpa före detta elitidrottare. Thomas Petersson, vd på Euro Accident, nappade på iden eftersom bolaget säljer försäkringar till idrottare, bland annat. Sportcore fokuserade på fyra områden:

• Karriärväxling: Hjälpa före detta elitidrottare att ställa om till ett vanligt ”Svensson-liv” med ett ”åtta-till-fem”-jobb.

• Rekrytering: Konkret hjälpa samma före detta elitidrottare att hitta ett bra jobb.

• Föreläsningar: Starka idrottsprofiler som inspiratörer och föreläsare på företag.

• Hälsoprojekt för företag: Öka konditionen på medarbetarna och därmed öka konkurrenskraften.

Stoppades av finanskrisen

- De två första områdena fick vi ingen ekonomi i. Det sistnämnda däremot fungerade bra. Finanskrisen 2008 blev dock tung för oss eftersom våra produkter föreläsningar och hälsoprojekt är konjunkturkänsliga. Men jag är ändå stolt över vad Sportcore blev, för det Sportcore stod för behövs verkligen inom svensk idrott.

- Steget från elitidrottare till ett vanligt liv med ett vanligt jobb är stort. Det tar cirka fem år innan man ställt om. Som individuell idrottare handlar det om att klara av att börja samarbeta med människor och ha rätt ambitioner. Som lagspelare att hitta det egna drivet och inte luta sig mot andra, säger Maria Akraka som fungerat som vd, som mest med sex anställda.

- Det är med lite sorg i hjärtat som jag måste erkänna att vi slutligen inte ekonomiskt klarade av att driva Sportcore som vi ville och hade ambition med från början – att låta Sportcore bli en språngbräda för alla med elitidrottsbakgrund ut i samhället.

Föreläsningsserie med Patrik Sjöberg

I dag fokuserar Maria Akraka på att producera föreläsningar med Patrik Sjöberg, där hon även fungerar som moderator. Föreläsningsserien sker i samarbete med Bris.

- Det är ett oerhört viktigt arbete och vi får stor respons från idrottsföreningar, kommuner och näringslivet. Det är svårt att rekrytera ledare till friidrotten. Därmed är det också svårt att ställa krav på ledarna, och då slinker det in vuxna som inte ska vara i närheten av barn. Tyvärr.

Maria Akraka har återupptagit sitt hästintresse från tonårstiden på allvar och tillbringar 4-5 timmar om dagen i stallet, delägare i tre hästar som hon är, varav två till 50 procent. Dessutom har hon B-tränarlicens, det vill säga hon får träna på amatörnivå.

Det lyser passion

Har du några ambitioner som travtränare?

- Vad tror du? Jag är ju före detta elitidrottare! Mitt mål är naturligtvis att träna fram en häst som till att börja med kan vara med på V75. Och kommer jag bara dit, så kan jag komma längre, säger Maria och det lyser passion i ögonen, som det vore starten i en EM-final på 800 meter.

Därmed vet familjen, maken Tord Henriksson, sex SM-guld i tresteg 1987-1995, samt döttrarna Moa, 11, och Mika, 16, var mamma befinner sig när hon inte är hemma.

Det var förresten inte sant, för hon kan vara ute i milspåret med familjens grand dannois Alex också.

För rör sig fort fortfarande, och fort dessutom, det gör hon, Maria Akraka.

Globen-galan 1998. Maria Akraka sätter nytt svenskt inomhusrekord på distansen 800 m med 2.00.01. Foto: Ola Torkelsson, Scanpix

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”. Och vad kan vara bättre än att börja med en tjej som sprang ifrån de flesta och som nu satsar på - hästar: Maria Akraka. 

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.