Roland Rahm bytte korg mot kaffe
Sex SM-guld under tre decennier (1979-1995). Det första vid 24 års ålder och det sista vid 39.
Tur slippa skador
Roland Rahms långa basketkarriär imponerar. Själv säger han blygsamt till Idrottens Affärer över en kopp kaffe:
- Dels hade jag tur att få vara fri från svåra skador, dels kom unga och duktiga spelare underifrån hela tiden – vilket såg till att hålla lågan brinnande hos mig.
Att det blev basket för Huddinge-killen Roland Rahm var en slump. Han orienterade som tonåring, men en klasskompis tyckte att basket vore en lämpligare sport för reslige Roland, så han övertalade Roland att pröva för skollaget. Där fick han förstås plats. Samme kompis tog med honom till KFUM Central, där man häpnade över sitt nyförvärv. Killen öste in poäng. Då var Roland 16 år.
Egon Håkanson kallade
Efter gymnasiet blev det fullt stipendium på Dowling College, Long Island, New York.
- Vi hade en coach som varit i Skandinavien och gillade svenska spelare. Jag fick mycket speltid och utvecklades, berättar Roland Rahm, som en morgon väcktes av ett telefonsamtal från Sverige.
Det var Egon Håkanson, legendarisk coach och klubbdirektör i Alvik Basket, i andra änden av tråden. Han sade på sin omisskännliga nasala stockholmska:
- Hörru, Roland, nu är det väl dags att du kommer tillbaka till Sverige och Alvik?
Matchen i Madrid bästa minnet
När Egon Håkanson kallar tackar man inte nej. Året var 1977. Resten är historia. SM-guld 1979, 1981, 1982, 1983, 1986 – och 1995, som 39-åring!
- Det första och det sista SM-guldet är de jag minns mest. Utöver det är det matchen i Europacupen 1982 mot Real Madrid. Vi förlorade hemma med sju poäng, men vann borta i Madrid – i lejonets kula – med tre poäng, 95-92.
Egon Håkanson hade del i mycket som hände i svensk basket under många år. Det var också han som värvade Roland Rahm till Alvik. Här ses Egon till höger i sällskap med basketförbundets Henrik Enfors och Basketligan ordförande Kaj Kranz vid en pressträff 1977. Foto: Björn Larsson Ask, Scanpix
- Det var första gången ett ”västerländskt” lag slog dem på deras hemmaplan. Tyvärr räckte det inte till avancemang, men vi var nöjda ändå med att ha skakat om dem ordentligt.
Vid 39-års ålder avslutade han sin karriär. Nästan. Han fortsatte nämligen i veteranlandslaget och har ett VM-guld för Herrar över 40 (1997) – efter semifinalseger mot USA och finalseger mot Ryssland – hemma i prisskåpet. Där finns det också ett EM-silver och ett EM-brons, i H55 respektive H50.
Allvarligt och roligt
- Det är jag, Thomas Nordgren, Anders Emilsson och Sten Feldreich som är stommen i laget. Vi skrattar från det att vi träffas på Arlanda, till det att vi kommer tillbaka. Veteranbasket är allvarligt, men ändå mycket med glimten i ögat.
Några år som coach för sonen Daniels lag i Alvik blev det också, med en semifinalplats i SM som bäst. Men nu är det jobbet som gäller, som ekonomichef på Beans där han arbetat sedan 2007. Beans är ett snabbväxande företag med kontor i både Stockholm och Göteborg (av Dagens Industri utsett Gasellföretag 2009), som levererar kaffemaskiner och kaffe till företag. Företagets drivkraft är att det ska gå att servera gott kaffe på jobbet, dessutom med stort ansvarstagande för anställda, leverantörer och miljön.
- Jag lade upp mitt CV på Manpowers sajt på en tisdag. På torsdagen satt jag i anställningsintervju hos Beans. Det klickade direkt. Det här är ett företag som har en genomtänkt och strukturerad plan för vad man vill, och hur man ska genomföra det. Det gillar jag: Tydliga mål och planer som följs upp, och att aldrig ge upp. Det påminner om idrotten.
Inte bättre förr
Var basketen bättre förr? Roland Rahm drar på svaret och säger slutligen:
- Kanske inte, men vi spelade mer strukturerat och strikt. Att 30-sekundersregeln ändrats till 24 sekunder har nog också bidragit till en annorlunda basket. Oberoende vilket, det är starkt av landslaget att ha kvalificerat sig för EM i Slovakien 2013. Vi har något stort på gång. Jag funderar på att åka dit och titta.
Vi som följde basketen under vår uppväxt på 70- och 80-talet kan bara lyfta på hatten, bocka och buga för all underhållning Roland Rahm, Sten Feldreich, Larry Robinson, Mike Flynn och alla de andra bollartisterna i Alvik bjudit på genom åren.
Eller som det kanske lämpar sig bättre att säga i det här sammanhanget:
Tack för kaffet, Roland!
Alvik dominerade svensk basket under många år och har erövrat totalt 19 SM-guld. Klubben kan också stoltsera med en rekordsvit om 146 matcher i svit utan förlust. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.