Roland Rahm bytte korg mot kaffe

Konsten att börja om: Sex SM-guld och 157 landskamper med 1 903 poäng, vilket gör honom till fjärde bäste poängplockare i svensk baskethistoria. Roland Rahm, 206 cm, är en av svensk baskets allra största. I dag har han bytt korgen mot kaffe.
206 cm långe Roland Rahm är en av svensk baskets största profiler. Han spelade fram till 39-års ålder och inledde då sin andra karriär. I dag jobbar han som ekonomichef på Beans.


Sex SM-guld under tre decennier (1979-1995). Det första vid 24 års ålder och det sista vid 39.

Tur slippa skador

Roland Rahms långa basketkarriär imponerar. Själv säger han blygsamt till Idrottens Affärer över en kopp kaffe:

- Dels hade jag tur att få vara fri från svåra skador, dels kom unga och duktiga spelare underifrån hela tiden – vilket såg till att hålla lågan brinnande hos mig.

Att det blev basket för Huddinge-killen Roland Rahm var en slump. Han orienterade som tonåring, men en klasskompis tyckte att basket vore en lämpligare sport för reslige Roland, så han övertalade Roland att pröva för skollaget. Där fick han förstås plats. Samme kompis tog med honom till KFUM Central, där man häpnade över sitt nyförvärv. Killen öste in poäng. Då var Roland 16 år.

Egon Håkanson kallade

Efter gymnasiet blev det fullt stipendium på Dowling College, Long Island, New York.

- Vi hade en coach som varit i Skandinavien och gillade svenska spelare. Jag fick mycket speltid och utvecklades, berättar Roland Rahm, som en morgon väcktes av ett telefonsamtal från Sverige.

Det var Egon Håkanson, legendarisk coach och klubbdirektör i Alvik Basket, i andra änden av tråden. Han sade på sin omisskännliga nasala stockholmska:

- Hörru, Roland, nu är det väl dags att du kommer tillbaka till Sverige och Alvik?

Matchen i Madrid bästa minnet

När Egon Håkanson kallar tackar man inte nej. Året var 1977. Resten är historia. SM-guld 1979, 1981, 1982, 1983, 1986 – och 1995, som 39-åring!

- Det första och det sista SM-guldet är de jag minns mest. Utöver det är det matchen i Europacupen 1982 mot Real Madrid. Vi förlorade hemma med sju poäng, men vann borta i Madrid – i lejonets kula – med tre poäng, 95-92.

Egon Håkanson hade del i mycket som hände i svensk basket under många år. Det var också han som värvade Roland Rahm till Alvik. Här ses Egon till höger i sällskap med basketförbundets Henrik Enfors och Basketligan ordförande Kaj Kranz vid en pressträff 1977. Foto: Björn Larsson Ask, Scanpix  

 

- Det var första gången ett ”västerländskt” lag slog dem på deras hemmaplan. Tyvärr räckte det inte till avancemang, men vi var nöjda ändå med att ha skakat om dem ordentligt.

Vid 39-års ålder avslutade han sin karriär. Nästan. Han fortsatte nämligen i veteranlandslaget och har ett VM-guld för Herrar över 40 (1997) – efter semifinalseger mot USA och finalseger mot Ryssland – hemma i prisskåpet. Där finns det också ett EM-silver och ett EM-brons, i H55 respektive H50.

Allvarligt och roligt

- Det är jag, Thomas Nordgren, Anders Emilsson och Sten Feldreich som är stommen i laget. Vi skrattar från det att vi träffas på Arlanda, till det att vi kommer tillbaka. Veteranbasket är allvarligt, men ändå mycket med glimten i ögat.

Några år som coach för sonen Daniels lag i Alvik blev det också, med en semifinalplats i SM som bäst. Men nu är det jobbet som gäller, som ekonomichef på Beans där han arbetat sedan 2007. Beans är ett snabbväxande företag med kontor i både Stockholm och Göteborg (av Dagens Industri utsett Gasellföretag 2009), som levererar kaffemaskiner och kaffe till företag. Företagets drivkraft är att det ska gå att servera gott kaffe på jobbet, dessutom med stort ansvarstagande för anställda, leverantörer och miljön.

- Jag lade upp mitt CV på Manpowers sajt på en tisdag. På torsdagen satt jag i anställningsintervju hos Beans. Det klickade direkt. Det här är ett företag som har en genomtänkt och strukturerad plan för vad man vill, och hur man ska genomföra det. Det gillar jag: Tydliga mål och planer som följs upp, och att aldrig ge upp. Det påminner om idrotten.

Inte bättre förr

Var basketen bättre förr? Roland Rahm drar på svaret och säger slutligen:

- Kanske inte, men vi spelade mer strukturerat och strikt. Att 30-sekundersregeln ändrats till 24 sekunder har nog också bidragit till en annorlunda basket. Oberoende vilket, det är starkt av landslaget att ha kvalificerat sig för EM i Slovakien 2013. Vi har något stort på gång. Jag funderar på att åka dit och titta.

Vi som följde basketen under vår uppväxt på 70- och 80-talet kan bara lyfta på hatten, bocka och buga för all underhållning Roland Rahm, Sten Feldreich, Larry Robinson, Mike Flynn och alla de andra bollartisterna i Alvik bjudit på genom åren.

Eller som det kanske lämpar sig bättre att säga i det här sammanhanget:

Tack för kaffet, Roland!

Alvik dominerade svensk basket under många år och har erövrat totalt 19 SM-guld. Klubben kan också stoltsera med en rekordsvit om 146 matcher i svit utan förlust. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka.  Nu är turen kommen till basketspelaren Roland Rahm.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.