Sandström eld och lågor över sitt nya liv
Vad kan en brandman från Skanör ha gemensamt med Wayne Gretzky? Det beror helt på vilken brandman det handlar om.
Tomas Sandström har i alla fall spelat hockey tillsammans med Gretzky i Los Angeles Kings. Men så är han också en av våra mest framgångsrika spelare genom tiderna i NHL. 983 matcher, 394 mål och en Stanley Cup-seger talar sitt tydliga språk.
Annorlunda utmaningar
- Det är klart att min vardag idag skiljer sig enormt mycket från det liv jag levde under mina 15 år i NHL. Men jag skulle ju inte vilja säga att livet idag bjuder på mindre utmaningar, bara annorlunda, säger Tomas som numera delar sin tid mellan anställningen som deltidsbrandman i Skanör och den egna byggfirman.
Det var i Fagersta det hela började. Hockeyintresset alltså. Själva Tomas började några år tidigare i Jakobstad i Finland, men sedan familjen flyttat till Fagersta var hans livsbana utstakad. Det var hockey som gällde. Redan som 15-åring spelade han i Fagerstas A-lag och det gick så bra att 17-årige Tomas blev utnämnd till Sveriges bäste junior säsongen 1981-82.
- Eftersom jag alltid har varit extremt träningsvillig utvecklades jag rätt snabbt. Just den där träningsviljan har ofta hjälpt mig vidare i mina ambitioner. Jag vill bli bäst på det jag håller på med, och det kräver en helhjärtad insats, så är det bara, säger Tomas med den där beslutsamma blicken som fått mer än en motståndare att darra innan det small i sargen.
Tiden i Brynäs avgörande
Hockeyresan till NHL gick via Brynäs där Tomas gjorde två elitseriesäsonger, innan han som 19-åring tog steget över Atlanten till NHL och New York Rangers.
- Tiden i Brynäs var avgörande för min fortsatta karriär. Där fanns fina förebilder både som spelare och tränare och när jag kom till USA hamnade jag i samma lag som Anders Hedberg. Bättre mentor kunde jag bara inte få. Han och Börje Salming var ju mina två stora idoler. Att sedan få spela ihop med en av dem var perfekt, säger Tomas.
Det blev succé i flera storlag i NHL, en hårsmån från Stanley Cup-seger med Los Angeles Kings 1994 och sedan, som kronan på verket, seger i Stanley Cup tre år senare med Detroit Red Wings.
Även på hemmaplan bidrog han stort i Tre Kronor. Vi som var med på den tiden minns hans 2-2 mål mot Sovjet, som bäddade för VM-guldet 1987. Tomas Sandström tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj det året.
Naturligt välja Malmö
Att Tomas idag lever och verkar i skånska Skanör där han har ett jobb som deltidsbrandman är inte så konstigt som det kan låta.
- Min fru och jag hade tidigt beslutat att vi skulle flytta hem till Sverige när det blev dags för vårt första barn att börja skolan. Under NHL-lockouten 1994 spelade jag i Malmö och det kändes helt naturligt att avsluta min hockeykarriär där.
Men hur kommer det sig att mannen som gjorde sig känd som en av de tuffaste på isen hittade till brandkåren? Svaret är att det var en blandning av slump och önskan. Tomas Sandström förklarar:
Innebandy ledde till brandman
- Att bli brandman var en av mina tidiga pojkdrömmar och den har nog alltid funnits med mig i bakhuvudet. När jag sedan började spela innebandy med ett gäng brandmän fick jag en naturlig ingång till deras värld. Och på den vägen är det.
Han ser också stora likheter mellan livet på rinken och livet som brandman.
- I båda fallen är man beroende av de andra i laget. Det är teamet som lyckas, inte den enskilde. Dessutom måste man vara hundra procent närvarande och engagerad i båda rollerna. Är du inte det gör du inget bra jobb - och då är det inte bra för kompisarna. Och någon svikare vill man ju inte vara. Inte jag i alla fall.
Tomas Sandström gör ett symboliskt nedsläpp vid en landskamp mot Ryssland. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.