Simmaren som har sitt på det torra
Samarbetet med den Wallenberg-ägda banken och Bengt Gingsjö har varat i 40 år, och deras gemensamma resa har bestått av ett givande och ett tagande från båda parter.
Höjdpunkterna i karriären
Men vi tar det från början. Med sina två OS, otaliga SM och ett VM-brons är Bengt Gingsjö en legend i bassängminnet. Själv har han en något mer ödmjuk framtoning när frågan kommer på tal.
- Legend är väl att ta i, vi är många som har bidragit till svensk simnings framgångar genom åren. Men det är klart att jag gärna minns mina två OS, i München 1972 och Montreal 1976.
- Höjdpunkten är naturligtvis fjärdeplatsen på 1 500 fritt i München, liksom bronset på 400 fritt i simningens första världsmästerskap i Belgrad 1973.
Med en så lång och framgångsrik karriär finns det naturligtvis många tänkbara höjdpunkter. Varje tävling och varje seger har sitt värde i sig.
Det var ju inte precis så att han var ensam i bassängen heller. På den nationella arenan stred han mot andra namnkunniga simmare som Gunnar Larsson, Pelle Holmertz, Anders Bellbring och Sven von Holst.
Mycket guld blir det
- Det låter kanske lite förmätet men jag har inte full koll på hur många silver och brons jag vann på SM, men det blev 17 individuella guld och jag tror att det blev 15 i lagkapp, säger Bengt med en liten minnesrynka i pannan.
Bengt Gingsjö var simmare på landslagsnivå från 17 års ålder och sju år framåt, och som alla vet är det en tidskrävande sysselsättning som kan vara svår att kombinera med en utveckling på andra plan än det rent idrottsliga.
Men Bengt hade tur och det är där som hans liv med SEB tog sin början.
- Inför OS i Montreal fick jag ett erbjudande från SEB. Det innebar att företaget gav mig en anställning där jag jobbade mellan klockan 09.00 och 15.00. Alltså kunde jag träna både före och efter jobbet, och dessutom ha ett fungerande privatliv. Det sistnämnda var inte minst viktigt eftersom jag var småbarnsförälder.
Aldrig lagt av
Allt har en ände och det har även en idrottskarriär på elitnivå. Eller hur är det egentligen med den saken? Bengt Gingsjö bor idag i Tyresö och är aktiv som få. Han har aldrig lagt av, bara bytt element för sitt idrottande.
- För att göra en lång historia kort kan man säga att jag fortsatte till fots för att numera vara hjulburen, säger Bengt och ler glatt vid minnet av sina otaliga löpturer med hundarna.
Det var inte vilka hundar som helst, utan greyhounds, alltså rena rama racerhundarna. Att träna dem för tävling gjorde Bengt så vältränad att han så småningom lämnade hundarna bakom sig och hade en egen löparkarriär. På vintrarna blev det längdskidor och självklart tävlade han framgångsrikt i båda disciplinerna.
Cykling ny passion
Men tiden tar ut sin rätt och leder och ligament tar stryk. När varje träningspass följdes av några timmars smärta beslutade sig Bengt för att sadla om och numera är han bofast i cykelsadeln.
Med medaljer och pokaler från ett stort antal veteranmästerskap i cykling i hyllan, kan vi konstatera att han har kvar passionen för träning och att hålla sig i form. För formen är snudd på oförskämt bra för att vara nybliven 60-åring.
- Jag cyklar mellan 1 500 och 2 000 mil om året. Även om tävlandet inte är lika viktigt som förr är det en morot och motiverande faktor för mig, säger Bengt Gingsjö.
2 000 mil, det är mer än medelbilisten rattar runt med sin bil under ett år.
Sedan var det ju det där med det långa äktenskapet med SEB. Efter simmarkarriären har Bengt Gingsjö varit sina arbetsgivare trogen och han jobbar sedan drygt 25 år med datautveckling inom koncernen.
Stöttade hans OS-satsning
- SEB har varit min enda arbetsgivare, ända sedan företaget stöttade mig i min OS-satsning. Jag tror inte att någon av oss har behövt ångra det.
Han har satsat en hel del av sin fritid på att förkovra sig professionellt. Just det är, enligt Gingsjö, en del av hans personlighet som gjort honom framgångsrik, både som idrottare och som yrkesman.
- Du måste satsa helhjärtat för att nå framgång. Ingen annan kunde kasta sig i bassängen och träna åt mig, och ingen annan har kunnat studera systemutveckling på fritiden åt mig i min civila karriär.
- Men i båda fallen är det viktigt att ha folk och organisation omkring sig som stöttar och uppmuntrar. Jag har varit välsignad med att ha det så under hela mitt vuxna liv. Det är något att vara ödmjuk och tacksam inför.
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Efter tre raka, mot Slovakien, Österrike och Finland stiger VM-tempen i och omkring Avicci Arena. Det är bäddat för kvartsfinal som sämst grupptvåa, och en lottning som banar väg för semifinalspel. Hockeyfesten når sitt max om drygt en vecka.
VM-general Tony Wiréhn kan andas ut, och publikmålet omkring 300 000 åskådare kan redan nu räknas hem. Det 88:e mästerskapet, den första turneringen spelades i Antwerpen 1920, har så här långt infriat VM-arrangörens förväntningar. Värme i luften har också skapat tryck i FanZon, 10 000 kvadratmeter på Söderstadions gamla gräsytor, nu täckt av grus.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.