Glenns liv idag är som en dans

Från de osannolikt skickliga glidtacklingarna mot England 1988 till Let´s dance och nya ännu hemliga TV-projekt. ”Livet är sköj, görsköj”, skrattar Glenn Hysén själv.
Glenn Hysén är knuten till Unibet sedan 2009. Spelföretaget är en av flera uppdragsgivare och Glenn far Europa runt på olika jobb.

 

I går såg ni honom på Let´s Dance igen. Hela gänget var samlat eftersom det var i final. 

Så mycket till efterfest blev det inte. I morse steg han upp tidigt för att hinna med flyget som tar honom först till Amsterdam, vidare till Manchester och slutligen taxi med en gammal kompis som kör honom till Anfield Road i Liverpool där han vill heja fram sin gamla klubb till guld i Premier League.

- Fast jag är tveksam. Vi har gått på minor här på ett slut.

Mycket skämt och skratt

Han har blivit 54 år, är glad och lika sorglös då som nu. Han har en förmåga att se allt från den ljusa sidan. Ett stund med honom är lika med mycket skämt och skratt.

- Jag har alltid varit sån. Vad hjälper det att bli arg eller sur, det stjäl ju bara energi.

Han har två skilsmässor bakom sig och ett tag var det lite kärvt med ekonomin och han tvingades 2009 att gå till arbetsförmedlingen efter 18 år på Viasat. 

Då kom erbjudandet från Unibet, inledande sex månader blev till år och nu är han mera aktiv än någonsin i olika kampanjer för spelbolaget.

Inga uppdrag i Blåvitt

Han har så många åtaganden att han tvingades tacka nej till ett femte år som tränare i division I-klubben Utsikten i Göteborg.

- Det funkade inte. Det var så sällan jag kunde vara med. Men jag ser deras matcher så ofta jag kan.

I IFK Göteborg var det länge sedan han hade någon uppgift.

- Nej, det har inte blivit något. Har inte ens fått frågan.

- Det är fasen bara Ruben Svensson av det gamla gänget som är med i dag. Han är materialförvaltare. 

Nära åtta år som Europaproffs

Efter IFK Göteborgs glanstid spelade Glenn Hysén tre år i Liverpool, två år i Fiorentina och två och ett halv år i PSV Eindhoven.

- Sedan kom det en tokig tränare som gjorde om mig till forward...

Glenn Hysén avslutade med fem år i Skogen, men 1994 tackade han för sig.

- Fast jag saknar det där att tjöta i ett omklädningsrum...

Anton tjatade

Var han än kommer är det någon som känner igen honom.

- Det är som på tåget mellan Göteborg och Stockholm. Alltid kommer nån fram och vill prata. Jag är aldrig otrevlig utan tycker det kan vara rätt kul att snacka lite.

Två av grabbarna, Tobias och Anton, bär namnet Hysén vidare i rubrikerna. Men Glenn har blivit högaktuell igen via Let´s Dance och Unibets kampanjer. 

- Att jag skulle dansa rumba direkt i TV, hur troligt var det...

- Jag har tackat nej tre gånger. Men de har återkommit. Jag som aldrig har dansat nykter i hela mitt liv och är kantig som en gammal frys, skrattar han.

- Men Anton har peppat mig så in i helvete och berättat hur kul han hade när han vann 2012. Att dansen bara blir roligare ju mer man gör det. Det var framför allt hans tjat som fick mig att tacka ja den här gången.

"Är inget graciöst exemplar"

Efter några intensiva månader med dansträning fyra-fem timmar om dagen blev han i alla fall utröstad.

- Jag ville inget hellre än att vara kvar i tävlingen, lära mig mer, dansa mera, man vad tusan, nån var tvungen att åka ut.

Den här veckan har han varit tillbaka i danslokalen för träning i åtskilliga timmar. Alla par deltog i finalen och veckan har bjudit på olika upplevelser.

- Kul att försöka igen. Man är ju inget graciöst exemplar som flyger omkring. Men lite lär man sig varje gång och det är otroligt roligt. Man känner att man har muskler på ställen man inte märkt förut.

Saknar dansen

Men i onsdags däckades han fullständigt och kom aldrig ut från hotellrummet. 

- Tror aldrig att jag har varit så magsjuk.

Nu hamnar dansskorna på samma ställe som fotbollsskorna.

- Jag kommer att sakna dansen. Det kan jag erkänna utan krusiduller.

Under det senaste halvåret har han haft klippkort på X2000 mellan Göteborg och Stockholm.

- Det har varit ett himla rännande. 

Många uppdrag

Jämte dansen har han haft återkommande inspelningar för Unibet att tänka på.

- Ibland tar jobben ett par dagar, andra gånger åker jag upp bara över dagen. 

- Jag tycker att det är gö´roligt med Unibet. Det är ett härligt gäng, inklusive produktionsbolaget, med mycket humor och tjöt. Det passar mig perfekt.

Glenn Hysén medverkar i reklamfilmer, gör podcast, är affischnamn i olika kampanjer.

- Vi har ju en tipstävling där det går ut på att ha noll rätt! Och det är fasen omöjligt, hur tokigt man än tippar.

Belöna fans

Mest aktuell just nu är tävlingen "Årets fan" där vinnaren belönas med 10 000 kronor och en personlig överraskning. I en kampanj för schystare läktarkultur vill spelbolaget hylla eldsjälarna inom Supportersverige.

Finalisterna och vinnaren utses av en jury bestående Glenn Hysén, som ordförande, Therese Alshammar, Anna Haag, Emil Jönsson, Tomas Brolin, Alexander "The Mauler" Gustafsson och Victor Hedman. 

- Vi söker en kille eller tjej som är en äkta supporter och som ställer upp för sitt lag utan att ställa till med en massa skit. 

"Vad tar det åt dom?"

Glenn Hysén förstår inte varifrån avarterna bland supporter har kommit.

- Det måste vara grupptrycket då vissa ska vara kaxiga. Är de mer än tio blir de ännu värre, då hetsar de varandra. Och den stora massan blir lidande.

Han minns en händelse från tiden med Blåvitt som skulle möta Basel på bortaplan. Glenn Hysén satt på en uteservering dit en massa supportrar kom.

- Jag hamnade med en polare som inte alls såg ut som om han skulle kunna ställa till bråk. Vi började prata, jag förstod att han var beredd att göra både det ena och det andra och jag frågade om hur fasen han resonerade.

- ”Du, sa han, när du gör en sådan där glidtackling på planen, känns det inte jävla gott, du gör något alldeles extra. Samma sak upplever jag när jag får göra mina grejor”. 

- Jaså du, svarade jag, men jag köper inte den liknelsen.

Krävs hårdare bevakning

Han är ofta i England och tittar på matcher.

- Varför kan vi inte gör som dom har gjort? Det måste bli tuffare tag, med visiteringar, stenhård bevakning med TV-kameror överallt, man kan identifiera busarna och de kommer inte in i fortsättningen. 

- Det är alltid dräggen som får rubrikerna. Vår tävling ska uppmuntra de som sköter sig, vi letar efter ett fan som hyllar sitt lag och inte hatar andra.  

Glenn Hysén jobbar också med tidningen Match och gör reportage över hela Europa.

- Vi är ett team som åker runt till olika klubbar och gör reportage. Jag känner ju en hel del människor runt om och på det viset blir det ofta lättare att göra det vi vill. 

"Har vuxit som person"

Så här har hans liv sett ut de senaste åren. På sommaren är det lite lugnare och det passar honom perfekt.

- Man hade väl ett skapligt självförtroende tidigare, men fotbollen var man ju född med. Nu har jag fått chansen att både dansa och sjunga, jobbat som reporter, och lite annat.

- Bara att erkänna att det har varit jäkligt kul, men framför allt, jag har vuxit som person. Man har visat sig själv att man vågar göra saker som tidigare var totalt omöjliga. Man hade aldrig gett sig själv chansen.

- Likaså när jag talade 2007 inför 15 000 personer på Pridefestivalen. Jag av alla... Det hade varit fullständigt orealistiskt. 

- Men vad fasen, Anton kom ut, han är min son, och får göra som han vill. Klart man skulle stötta honom, vad kan vara mera självklart.

Ska till USA och Kina

Han lever dag för dag, som han själv uttrycker det. Nu är han efterfrågad, nya projekt är på gång. Hemliga än så länge, men i höst är han med i en annan TV-följetong med åtskilliga tittare. Och så mer Unibet, mer Match och mer annat. 

Dessförinnan ska han ut och resa. 

- Det blir på sensommaren när grabbarna drar igång igen. Det ska bli jädrans kul att träffa mina två söner som är ute i världen på äventyr.

Tobias Hysén befinner sig i Kina och Anton i USA.

- Tobbe gör det bra. Fyra mål på sex matcher och dessutom har han spelat fram till tre mål. Han kan knappast ha fått en bättre start på tiden där borta.

- Men jag har inte snackat med honom på gôrlänge. Har nog ringt tio gånger men han svarar ju aldrig...

- Det blir jättekul att hälsa på honom och hans familj. Jag har aldrig varit i Kina och det blir lite fräckt att uppleva.

Anton vill mycket

Anton Hysén befinner sig i South Carolina där han ska spela fotboll i nästhögsta ligan.

- Han testar lite och har säkert planer. Kanske kan han ta sig till förstaligan, alltså MLS. Anton ska också hjälpa till med klubbens ungdomar och jag tror han vill pröva på lite modelljobb under sitt halvår där.

Glenn Hysén själv har härliga minnen från USA. Han var kommentator hos TV3 vid VM 1994 och besökte en rad städer och fick uppleva den svensk succén.

De där glidtacklingarna

Slutligen, de där brytningarna och glidtacklingarna mot England 1988...

- Jo, jag är förknippad med de där brytningarna. Många människor minns, även yngre som har kollat Youtube. Sedan gick jag till Liverpool och vi vann ligan 1989-90. Det har inte hänt sedan dess.

Men just den här helgen vill Glenn Hysén se en upprepning.

- Fast jag tror inte på guld, vi har tappat lite på slutet. Men utifall att, då är jag där!

I väntan på upplösningen, titta på filmen här. Se en av Sveriges främsta försvarsspelare någonsin i aktion, en verklig artist.   

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.