Filip leder Djurgårdens satsning
Djurgården Fotboll ska ta ett nytt grepp i supporterfrågan med hållbarhet som ledord – och samlar både svensk och internationell expertis för en samverkanskonferens 25-26 februari på Tele2 Arena.
Dragplåstret på samverkanskonferensen är Dr Clifford Stott från Security and Justice Research Group vid University of Leeds. Han rankas som den främste i världen inom området ”folkmassans psykologi och polisstrategier”, är flitigt anlitad av Uefa – bland annat utbildade han polis och säkerhetstjänstemän inför EM i Polen och Ukraina 2012 – och är dekorerad med utmärkelser i hemlandet England, bland annat ESRC Celebrating Impact Prize 2014 för “Outstanding Impact in Public Policy”.
Internationellt samarbete
Samverkanskonferensen ingår som en del i projektet Enable, som initierades förra året av Djurgården Fotboll i samarbete med Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby IF i Sverige, Bröndby IF i Danmark samt Cardiff City i Wales.
- Vi vet att vi som klubb ibland blir utsatta för tråkiga incidenter. Projektet Enable hjälper oss att skapa beredskap för dessa situationer, så att vi kan vara proaktiva och agera, istället för att reagera , säger Filip Lundberg som är fast anställd som ansvarig för CSR & föreningsutveckling på Djurgården Fotboll sedan årsskiftet efter att ha varit projektanställd under 2014.
- Det är en del av Djurgårdens nya hållbarhetsstrategi och ska slå vakt om och utveckla varumärket Djurgården.
Inbjuden av Juventus
29-årige Filip Lundberg är också ett dragplåster på samverkanskonferensen eftersom han initierat Djurgården Fotbolls satsning. För detta har han som ende svensk blivit inbjuden att tala både hos Juventus FC i Italien och på International Sports Convention - den årliga världsledande idrottskongressen i Genève.
Djurgården Fotboll bjuder in politiker och tjänstemän, länsstyrelsen, polisen, supporterorganisationer, klubbar i Allsvenskan och Superettan samt SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, till konferensen på Tele2 Arena. Klubben kan även tänka sig att öppna dörren för ”utomstående” om det hjälper projektet Enable framåt.
Filip Lundberg kommer att berätta om observationer som bland andra han, Clifford Stott och Jonas Havelund från Syddansk Universitet gjorde i samband med matchen IFK Göteborg-Djurgården den 29 september på Nya Gamla Ullevi förra året. Trion tog emot Djurgårdens supporterbussar i Göteborg, deltog i supportrarnas uppvärmning, följde polisens arbete på och utanför arenan och sade ”Hej då!” till supporterbussarna med destination Stockholm. Allt för att se och lära.
Evenemangspolis skapar dialog
- Vi gjorde en hel del intressanta observationer och fick chans att prata ingående med polisen i Göteborg. Bland annat om vikten av att inte bara ha supporterpolis, utan även evenemangspolis vars främsta uppgift är att bygga relationer med supportrarna. Det fungerar bra på andra håll i landet. Vi fick mycket bra feedback från Göteborgspolisen på vårt arbete med observationerna.
CSR står normalt för Corporate Social Responsibility. Djurgården Fotboll har dock gjort om begreppet till Club Society Response. Filip Lundberg förklarar:
- Det är vårt sätt att anpassa hållbarhetstänkandet till idrotten och fotbollen. Vi är en viktig del i samhället och är beredda att ta vårt ansvar, men även politiker, polis, åklagare och supporterorganisationer behöver bidra och ta sitt ansvar för att skapa en ännu bättre supporterkultur. Vi föredrar dialog med supportrarna, istället för att trycka ut direktiv och regler. Först då kan vi uppnå trygga, säkra och välkomnande arrangemang.
- Vi är på god väg, men än återstår mycket att göra. Samverkanskonferensen på Tele2 Arena är ett steg på vägen.
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.