Hon vill göra slut på gubbväldet

Det är dags för nästa steg i kampen mot gubbväldet inom sportjournalistiken. Fler kvinnor måste in på chefspositioner inom medieföretagen. Det anser Jenny Modin, 36, bestämt.
Det gäller att fånga tillfället. Jenny Modin intervjuar Peter Forsberg medan förbundskapten Pär Mårts väntar på sin tur.

 

Hon är nyvald ordförande i Sportjournalisternas Klubb Stockholm (SKS) med över 500 medlemmar.  Och den senaste i raden i serien Kraftfulla kvinnor i idrotten.

Första kvinnan på posten

Jenny är första kvinna på den posten i den anrika föreningen som nyligen fyllde 80 år.

Hon arbetar till vardags som så kallad evenemangsreporter on-line på SVT-sporten, vilket innebär att hon i första hand jobbar med sportsändningar för SVT-Play, för webben och andra digitala plattformar.

Det är ett framtidsjobb om man betänker att TV-tittare i allt större utsträckning överger så kallad tablå-TV (de tidsbestämda programmen) och istället börjar se på TV på nätet när det passar.

- Det är väldigt varierande arbetsuppgifter och spännande tempoväxlingar som passar mig, säger Jenny Modin när vi ses i TV-husets kafeteria på Gärdet i Stockholm för ett snack om sportjournalistikens utveckling.

Tävlade tidigt

Jennys sportintresse väcktes tidigt eftersom hon kommer från en idrottsfamilj i det lilla samhället Liden vid Indalsälven fem mil nordväst om Sundsvall. Pappan var skidlärare och Jenny tävlade tidigt både utför och i längdspåret. Backe, spår och snö fanns på nära håll. Men hon nådde aldrig upp på elitnivå. Det blev  framgångar i olika distriktsmästerskap. 

Efter gymnasiet pluggade hon ett år i England, åkte skidor ett år i Schweiz, men kände att sportjournalistyrket drog mer än tävlandet. Ett jobb på TV Åre 1999, skidanläggningens egen kanal, fick henne att tända till ordentligt. Hon sökte till journalistlinjen på folkhögskolan i Kalix och gick där i två år samtidigt som hon extraknäckade på sportredaktionen på Sveriges Radio i Luleå.

Efter ett sommarvikariat på radiosporten  i Stockholm 2004 hoppade hon över till sporten på Sveriges Radio Västernorrland i Sundsvall.  När Aftonbladet, som året därpå startade sin webb-TV-verksamhet, värvade Jenny Modin blev hon en av pionjärerna när det gäller att jobba med TV-sändningar över Internet.

Bra på vintersport

- SVT och SR har alltid varit bra på vintersporter. Eftersom mitt hjärta klappar varmt för de alpina grenarna och jag gillar Public Service var det inget svårt beslut när jag fick chansen att komma till SVT-sporten för ett par år sedan, berättar hon vidare.

Jenny tycker att en av fördelarna med sportjournalistiken i Public Service-TV är att det ges utrymme även för det lilla i idrotten. SVT speglar även breddidrott på lägre nivåer.

Mansdominansen inom både idrotten i stort och inom sportjournalistiken har gjort att hon engagerat sig vill vara med och försöka förändra. Ett sätt är att verka genom föreningslivet och genom Sportjournalisternas Klubb Stockholm.

Skulle bli ramaskri

- Numera finns det många duktiga kvinnliga sportreportrar på redaktionerna över hela landet och det är bra. Sportjournalistiken breddades i slutet av 90-talet då kvällstidningarnas sportbilagor kom och digitaliseringen kom igång på allvar. Men fortfarande finns det äldre manliga kolleger som på fullt allvar inte tycker att tjejer klarar alla uppgifter inom sportjournalistiken.

Jenny skrattar lite förläget åt tanken. Inom många andra branscher skulle det bli ett ramaskri om sådana åsikter luftades offentligt.

- Därför är det viktigt att nu ta nästa steg för att bryta gubbdominansen. Jag tror att det bland annat handlar om att få in fler kvinnor på chefspositioner. Män stöttar ofta män och de pushar fram varandra. Det landar i en ibland omedveten diskriminering och det avspeglar sig tyvärr också i rapporteringen, menar hon.

Noga med jämställdhetsarbetet

Hur ska det då gå till att få fram fler kvinnliga chefer?

- Genom att ständigt lyfta dessa frågor och tala om problemet i alla tänkbara sammanhang. Här på SVT till exempel är vi noga med jämställdhetsarbetet och har ett bra genustänk. Men man behöver prata mer om dessa frågor. De måste fram i rampljuset.

Det är en sak som Sportjournalisternas Klubb Stockholm kan göra, enligt Jenny. En annan viktig uppgift är att agera mellanhand mellan sportredaktionerna och de stora idrottsförbunden.

Värna om traditioner

- Det handlar bland annat om våra arbetsförhållanden, arbetsmiljön och möjligheterna att få tillgång till stjärnor och andra intressanta utövare. Det handlar också om att utbyta erfarenheter och att stötta medlemmar som har problem.

- Jag vill behålla klubbens arv och traditioner, men också förnya, säger hon entusiastiskt.

- I denna uppkopplade värld behövs också möten IRL, in real life, förtydligar hon.

Alla borde få rösta

Klubben utser varje år Årets sportjournalist, ett tungt pris i branschen. I år gick utmärkelsen till den uppmärksammade frilansaren och fotbollsexperten Johanna Frändén, som bland annat jobbar för Afonbladet och SVT.

- Egentligen skulle jag helst se att alla sportjournalister i landet hade chans att vara med i juryns bedömning. Kanske kan det bli några förändringar här i framtiden, säger hon fundersamt.

Hur ser du som Public Service-journalist på idrottens kommersialisering?

- Det största bekymret är kanske avtalen om sändningsrättigheterna, som blivit så enormt dyra. SVT förlorade ju till exempel rättigheterna till vinter-OS i Ryssland i vintras. Trist för publiken som inte får höra och se våra duktiga experter och kommentatorer.

Kommersialiseringen, nja...

Men hon anser att kommersialiseringen är på både gott och ont. Utan stora sponsorer skulle inga stora mästerskap kunna hållas idag. 

Speciellt intervjuminne?

- Jag kommer speciellt ihåg när Anja Pärson tog sitt tredje raka VM-guld på hemmaplan i Åre 2007. Den stränga kylan gjorde att intervjuerna flyttades från mixade zonen, till presscentret istället. När hon kom in en halvtimme senare gick det ett sus bland ett hundratal internationella journalister, flera ställde sig upp och applåderade. Hon tog en stol och lät sig intervjuas på scenen. Under 20 minuter berättade hon, märkbart tagen, om ett historiskt svenskt idrottsögonblick. Det var hennes tredje guld. Och att det är ett just i störtlopp också, betonade hon med blanka ögon och knuten näve.  Det var väldigt speciellt.

Thomas Westlind

Fakta

Artikelserien "Kraftfulla kvinnor inom idrotten" fortsätter:

Birgitta Ljung var först ut i vår artikelserie. Läs mer om hon som styr RF:s kansli.

Cecilia Andrén Nyström följde därefter, en ung och mycket företagsam tjej. 

Katarina Henriksson från konståkningsförbundet fick sedan huvudrollen.

Pia Carlsson-Thörnqvist, en gång landslagsspelare, i dag en av cheferna på en av idrottens största sponsorer.

Jenny Modin tar för sig på SVT-sporten och berättade om sitt arbete och tillvaron.

Pernilla Svensson är en mycket ambitiiös förbundskapten för handikapplandslagets skyttar.

Pia Sundhage, välkänd förbundskapten för damlandslaget i fotboll, berättade om sina tankar inför bl a VM.

Magdalena Rönström, projektledare vid Svenska Mässan i Göteborg, som brinner för att utveckla mötesplatser och vill att idrotten ska ta ett större ansvar i integration.

Marie Lindqvistvd för Stockholm Globe Arenas, om hur evenemangsbranschen utvvecklas.

Marie Bränning, sponsorchef på Vattenfall, berättar bl a ett rekordlångt sponsorkontrakt.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.