Mässan flyttar ur egna lokalerna
Magdalena Rönström är en i raden i serien "Kraftfulla kvinnor".
Det snöar stillsamt i Göteborg och för en gång skull ligger snön vit på taken. Några steg innanför Svenska Mässans lokaler råder dock våryra. Det är båtmässa. Segelbåtar och motorbåtar tävlar om att locka de vinterklädda besökarnas intresse.
Genomgår förvandling
Magdalena Rönström, ansvarig för samhällsmässor på Svenska Mässan, kommer glatt gående och hälsar välkommen med ett stort leende, trots vädret:
- Ja, det är ju inte optimalt för en båtmässa, det är det inte, men det ska nog gå bra ändå. Det får inte vara för bra väder heller, då gör folk annat. Mulet och några plusgrader är perfekt, förklarar hon som värsta vädertjejen på TV4.
Svenska Mässan genomgår en förvandling just nu. Från att ”enbart” ha varit en stationär mässlokal i centrala Göteborg, dit olika branscher kommer för att mötas, utvecklar Sveriges näst största mässarrangör (Stockholmsmässan är något större) sin strategi till att följa sina kunder och erbjuda mötesplatser utanför hallen som ligger vägg-i-vägg med hotellkomplexet Gothia Towers (tre torn numera, hopbyggda med mässlokalen), en järnnia från Liseberg och en straffspark från Scandinavium.
Började med Bokmässan
Nyligen offentliggjordes att Svenska Mässan och Gothia Towers blir officiell partner till målgången av Volvo Ocean Race i slutet av juni. 350 000 besökare väntas till Frihamnen nere vid Göta Älv-bron under målgångsveckan – och Svenska Mässan ska bygga upp den publika delen.
- Det ska bli spännande. Det känns helt rätt eftersom vi kan visa upp oss och vår kompetens när det gäller att erbjuda människor väl fungerande mötesplatser i ett spännande och intressant sammanhang, förklarar Magdalena Rönström satsningen.
Svenska Mässan har kommit att bli en viktig del av Magdalena Rönströms liv, hur hon än försökt att ”undvika” det. Efter ett år som au pair i Los Angeles, efter gymnasiet på Schillerska gymnasiet, blev hon av dåvarande vd:n för Bokmässan, Bertil Falck, erbjuden jobbet som projektledarassistent för Bokmässan 1987. För säkerhets skull pluggade hon parallellt ekonomi på Göteborgs universitet. Ett år senare fick hon huvudansvaret för Bokmässan, mässdelen. Bokmässan blev med tiden en succé med cirka 100 000 besökare, men i början var det trögt
Bromsspår till Göteborg
- Ja, verkligen. Hela bokbranschen lämnade bromsspår efter sig när de skulle ned till Göteborg. Ingen förstod vitsen med att lämna Stockholm för att ha en bokmässa. Till slut lyckades vi skapa en spännande smältdegel med förläggare, författare och läsare som kan mötas och utbyta tankar och erfarenheter, berättar Magdalena Rönström som växte upp i Göteborgs södra delar, Askim, och ägnade uppväxten åt gymnastik och ridning.
- Min stora idol i gymnastik var rumänskan Nadja Comanechi. Hon var så fantastiskt vacker och elegant. Men jag var inte tillräckligt bra, tröttnade och ägnade allt mer tid åt stallet och hästarna.
Det var där hon lärde sig ledarskap.
- Att närma sig en häst är som att närma sig en ny människa. Du behöver visa respekt och vara lyhörd, men också ganska bestämd med vad du vill om du ska få igenom det du vill. Det är spännande möten varje gång du möter en häst eller en ny människa, förklarar Magdalena och utvecklar sin passion för mässor:
Drog ut i vida världen
- Jag drivs av både innehållet och av resultatet. Det är en blandning av min pappa och min mamma. Pappa var tandläkare. Därifrån har jag fått noggrannheten och i viss mån innehållet. Samtidigt är jag entreprenör och drivs av att sälja idéer. Det har jag från mamma som växte upp i en handlarfamilj, och valde att bli lärarinna. Vi diskuterade ofta och mycket när jag växte upp – och varje åsikt respekterades.
Efter ett par år med Bokmässan tröttande Magdalena, lika rastlös som Lotta på Bråkmakargatan, och drog ut i vida världen med dåvarande pojkvännen. Bland annat blev det äppelplockning i Australien och servitrisjobb i USA allt för att kunna finansiera en så lång vistelse utomlands som möjligt.
Mot slutet kom ett brev från Bokmässan och dess vd, Anna Falck, där det stod: ”Jag är gravid. Kom hem – du behövs mer än någonsin!”
Lång kö med kassettband
Väl hemma igen tog det slut med pojkvännen och Magdalena tog plats som projektledare för bland annat Musikmässan – mötesplatsen för musikbranschen i form av skivbolag, artister och musikälskare i största allmänhet.
- Vi bjöd in okända artister och grupper att ta med ett kassettband med en inspelad låt, och lät en jury lyssna och bedöma. Juryns val fick chans till ett skivkontrakt. Kön ringlade långt ut på Korsvägen utanför mässan. Man skulle kanske kunna säga att det var föregångaren till dagens programformat Idol…
Snart blev det lite långtråkigt igen och Magdalena sökte sig bort - den här gången till Stockholm och ett jobb som marknads- och försäljningschef på Dramaten.
Skinn på näsan
- Där gällde det att ha skinn på näsan! Skådespelare och regissörer är ett bestämt släkte och hade ofta synpunkter på speciellt bildval i marknadsföringsmaterial, såsom affischer och annonser. Som ganska ung tjej gällde det att stå på sig, och det gjorde jag för det mesta.
I Stockholm träffade hon blivande maken Robert, också han göteborgare som jobbade tillfälligt i Stockholm. Till slut längtade det nyförälskade paret hem och… just det, Magdalena började jobba på Svenska Mässan igen. Året var 2006.
Den här gången var det mässan IDA/BAD, som vänder sig till kommunernas fritidschefer och politiker som arbetar med idrottsanläggningar och badanläggningar, som blev Magdalena Rönströms baby. Ur denna föddes Träffpunkt idrott som ett samlingsnamn för mässan som vänder sig till nämnda målgrupp samt till beslutsfattare inom idrotten med fokus på idrottens plats i samhällsbygget, anläggningar och event.
Hakar i varandra
Nu tar Magdalena mässan vidare och kopplar ihop den med TUR-mässan, turistbranschens stora, årliga mässa, i mitten av mars, med målet att göra idrotten ännu mer ´”hörd”.
- Mässorna hakar i varandra och det finns en hel del gemensamt mellan idrott och turism. Framför allt kommunerna blir allt mer beroende av att profilera sig för att få bland annat barnfamiljer att flytta till kommunen, eller komma och besöka. Då är idrotten ett utmärkt sätt.
Även TUR-mässan genomgår en förvandling, struktureras tydligt per målgrupp i olika mötesformer varje år i mars. TUR kommer dessutom att arrangeras i en publik form med start i höst i Stockholm och hotellet Stockholm Water Front. Ytterligare ett sätt att finnas där branschen och kunderna finns.
- Det är en del i vårt nya koncept mobila mässor - att flytta mässor ännu närmare våra kunder och nya besökare. Precis som att bygga upp ett mässområde vid målgången av Volvo Ocean Race, eller att lägga Fordonsmässan i Ericsson Globe i början av februari nästa år.
Från mässlokal till showlokal
Som ett led i den strategin ingår även att nå kunderna utanför Göteborg bättre. Därför har Svenska Mässan inlett ett samarbete med Sponsrings & Eventföreningen, som har merparten av sina drygt 300 medlemsföretag bestående av sponsorföretag, eventföretag och rättighetskonsulter i Stockholmsområdet.
Frukostseminarium med mingel första torsdagen i varje månad i Göteborg ska sätta Svenska Mässan på kartan i hela Sverige, inte bara i Göteborgsområdet.
En annan del i den strategin är att använda Svenska Mässan som lokal bättre än i dag, när den inte är upptagen av mässor. Därför har Gothia Towers med vd:n Daniel Stenbäck i spetsen vänt sig till nöjesbranschen och arrangerar shower – med en uppsättning av Flashdance i den ombyggda mässan under namnet The Theatre, 6 mars-5 april, som nästa utmaning Boende på Gothia Towers blir en naturlig del i konceptet till såväl privat- som företagsmarknaden, och konferens i kombination med show i erbjudandet till företagsmarknaden.
Idrott är integration
Magdalena Rönström anser att idrotten borde ta ett ordentligt kliv framåt i samhällsdebatten:
- 3,5 miljoner människor idrottar i någon form, vilket är fantastiskt för folkhälsan. Det är bara ett exempel på den samhällsnytta som idrotten producerar. Idrottens roll när det gäller integration är en annan. Inom idrotten kan alla vara lika, oavsett bakgrund. Det borde idrotten bli bättre på att berätta. Samhället behöver bra exempel på mångfald, nu mer än någonsin.
Sin egen idrott handlar fortfarande mest om häst, även om det blir en och annan löprunda.
- Att springa är ett skönt sätt att rensa skallen, men att rida och bli ett team med hästen är en helt annan utmaning och upplevelse. Det kräver fullt fokus och total närvarokänsla. Jag är helt slut mentalt och fysiskt efteråt, men det är en skön trötthet som fler borde få uppleva.
Thomas Björn
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.
Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Inför fredagens VM-premiär beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.