Bolt bygger en förmögenhet

Usain Bolt, världen har aldrig skådat någon liknande. En alltid leende stjärna och showman som skapar en fantastisk atmosfär. Miljonerna strömmar till honom och i dag är han miljardär.
I sedvanlig ordning - Usain Bolt vann och han hade show inför alla efter vinsten på 100 meter. Natten mot fredagen gäller det finalen på 200 meter. Foto. TT

 

I år beräknas Bolt tjäna runt 500 miljoner kronor, om det nu räcker eftersom han har bonusar i flera av sina kontrakt. Han är den mest särklassige friidrottaren och särklassigt bäst betalde någonsin. 

Segrarna på både 100 och 200 meter samt stafetten vid OS i Rio de Janeiro innebar ett nytt unikt kapitel i idrottshistorien. 

Mot en ny trippel

Men än är han inte nöjd. Usain Bolt siktar på en ny trippel (100, 200 och 4x100 meter) för tredje OS:et i rad.

- Då skulle jag bli odödlig, säger han.

Världen har aldrig sett en sådan dominant. I åtta år har han gjort lite som han behagar med konkurrenterna. 

En leende Bolt är den ständigt återkommande bilden av honom. Även under själva loppen. Han är så överlägsen att det förefaller som om han många gånger lekar med konkurrenterna. 

Men han är så långt från kontroverser som det kan tänkas. Därför är han så populär och det är också skälet till att fans och sponsorer älskar honom.

En levande maskin

29 år, 195 cm lång och 94 kg tung, en högexplosiv maskin med ett steg de sista 50 meterna i loppet som ingen kan matcha.

Däremot har han tagit första steget mot det sista. Han hävdar med övertygelse att Rio-OS är början till slutet. VM 2017 i London ska bli hans avsked.

Usain Bolt kan dra sig tillbaka som en mycket förmögen person.

Han är den bäst betalda idrottaren i friidrottens historia. Hans dryga 32 miljoner dollar i intjänade pengar under bara de senaste tolv månaderna inkluderar prispengar och sponsorintäkter. Ingen annan friidrottare kommer i närheten. Det är mer än tio gånger mer än vad andra stjärnor tjänar.

Då ska man komma ihåg att när han klev in på banan första gången vid OS i Peking 2008 hade han bara Puma och jamaicanska mobiltelefon företaget Digicel som sponsorer. 

Företagen i kö

Efter det var inget sig likt. Företagen stod i kö. Bolt hade allt, precis allt, och hans agent, Ricky Simms, hade jämnt göra att sortera och betrakta alla anbud. 

I dag har Bolt tio globala sponsorföretag, främst i Europa, men intresset på den amerikanska kontinenten växer. 

Puma är allra störst, men han har också nya avtal via Japans All Nippon Airways, och australiska telekomföretaget Optus.

Bolts avtal med Puma är guldkantat. Det tyska skomärket ger honom 10 miljoner dollar per år i grunden, men sedan tillkommer bonusar som är väl tilltagna.

Bolt har haft som princip att starta i åtta tävlingar per år undantaget stora mästerskap. 4 miljoner kronor per start är vad han begär utöver alla omkostnader.

Som Tiger Woods

Internationella betraktare har också pekat på det faktum att  skillnaden i intäkter påminner om föregående dominanter inom idrotten.

Som Tiger Woods, som var golfen personifierad under större delen av 2000-talet och då stod i särklass i spel, pengar, uppmärksamhet, åskådare, sponsorer och TV-exponering. Han tjänade tre gånger så mycket som närmaste konkurrent.

Det samma gällde Floyd Mayweather, som ett år hade dubbelt så mycket betalt än Manny Pacquiao. Och i basket var Michael Jordan särklassig 1997 med Shaquille O'Neal långt bakom sig.

Bolt behöver dessutom bara jobba hårt i runt tio sekunder, medan storstjärnor som Maria Sharapova, Kobe Bryant or Cristiano Ronaldo får slita desto hårdare för brödfödan...

Thomas Ejderhov 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.