Stina som tvekade inför start...

Stina Nilsson tvekade inför Tour de Ski. Hon till och med frågade sig själv om hon skulle delta... Hon ställde upp, fick sitt genombrott och tjänade 682 000 kr i prispengar.
En glädjestrålande Stina Nilsson År av träning och slit får nu sin fulla utdelning. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Det blev några dagar som 23-åringen inte ens kunde ha föreställt sig.

Hon vann inte bara en gång, utan fyra gånger, och hon hade huvudrollen i TV-sändningarna från Val Müstair.

Nu vet hela svenska folket vem Stina Nilsson är och vad hon kan.

"FIck utmana mig själv"

Själv skrattade hon åt succén, gång på gång. I lopp efter lopp kände hon att det fanns mer kraft och hennes vilja bar fram henne till fyra etappsegrar och en slutlig tredjeplats i Tour de Ski.

Hon som tvivlade på sin förmågan att både klara sprintloppen och bergsbestigningarna.

- Jag fick verkligen utmana mig själv på slutet när Ingvild började komma ikapp och jag är så glad att jag tog bronsplatsen, sa hon till SVT efter söndagens målgång på Alpe Cermis.

Ingvild Flugstad Östberg närmade sig men just hejaropen från alla supporters från Norge triggade i stället Stina Nilsson som hittade ytterligare kraft och höll undan.

Uppe i 1 miljon

Hon jublade som om hon hade vunnit alltihopa och var väl medveten om att hon också erövrade en massa självförtroende inför framtiden.

Tredjeplatsen i Tour de Ski gav 278 000 kronor och betydde att hon totalt vunnit 682 000 kronor i prispengar under nio dagar. 

Hon hade innan Val Müstair åkt hem 292 000 kr och nu står det klart att hon kommer att passera över 1 miljon kronor innan säsongen över.

Pengarna förvaltas via Stina Nilsson Ski AB med Stina och pappa Richard i styrelsen för bolaget som är ämnat till ”förvaltning av och handel med värdepapper för en begränsad och sluten krets av ägare”.

Har hjälpt med kontrakt

Johan Sares, själv från Mora och längdchef på Svenska Skidförbundet, har hjälpt Stina Nilsson under flera år med avtal och kontakt med företag. Hemma i Malung har många mindre företag stöttat henne samtidigt som föräldrar var varit mycket engagerade.

Sares har hjälpt till med att utforma kontrakten som har blivit allt bättre i alla avseenden. Större pengar och större avtal är en naturlig konsekvens av att hon har etablerat sig i världseliten.

Johan Sares förklarade i en DN-intervju:

- När man gå igenom tittarsiffror och medieintresse så är Tour de Ski jämförbart med ett mästerskap och det går över en tid när många är lediga och har tid att följa loppen, sedan är det ju också en rolig tävlingsform.

- Klart att betydelsen blir därefter.

Inte därför...

Som alla andra idrottare är Stina Nilssons egen kommentar till pengarna:

- Det är inte därför jag håller på. 

Med tillägger:

- Men motivationen blir ju inte mindre...

Prispengarna i Tour de Ski är 1 miljon schweiziska francs (CHF), ca 5,65 miljoner kronor, varav totalsegrarna får 150 000 CHF vardera och sprintsegrarna får 10 000 CHF vardera. En etappseger gav 5 000 CHF (ca 29 000 kronor). I sammandraget får de tio främsta prispengar, i sprintdelen de fem främsta och på varje etapp de tre främsta.

För en jämförelse tjänade Martin Johnsrud-Sundby och Therese Johaug 3,64 miljoner kr respektive 3,88 miljoner kr under 2015/16. Stina Nilsson kom då upp i 825 000 kr. 

Thomas Ejderhov

 Stina Nilsson i huvudrollen. Nu är hon Sveriges nya skiddrottning. Foto: Maja Suslin, TT

Svenska Golfförbundet. SGF, bryter både mot svensk och europeisk konkurrenslagstiftning och föreningen Sveriges Golfbaneägare, med flera, har lämnat in klagomål till Konkurrensverket.

Bakgrunden är ett SGF:s förslag om ett tak för antalet golf-ID som en anläggning får utfärda. SGF vill att antalet ska baseras på anläggningens antal hål.

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.