Öppet brev: "Ursäkt hjälper inte när skadan är skedd"

Rose Marie Bergelin har reagerat på hur hennes framlidne make Lennart Bergelin framställs i "Borg-filmen" och anser att bilden inte stämmer med hans person. Här det öppna brev Rose Marie ställt till Idrottens Affärer:
Björn Borg med tränaren och extrapappan Lennart Bergelin — Foto: SCANPIX SWEDEN

Inför premiären av ”Borg-filmen” bad skådespelaren Stellan Skarsgård mig om ursäkt för de brister jag kan uppleva i hans gestaltning av min man Lennart Bergelin.

Ursäkten visar att Skarsgård och filmteamet är medvetna om att Lennart inte framställs på ett rättvisande sätt. 

Dessutom är skadan redan skedd. Bioåskådare världen över kommer att få en bild av Lennart som inte alls stämmer.

Det är bra att kunna be om ursäkt men ännu bättre är att handla på ett sätt så att man slipper be om ursäkt.

Filmteamet gavs alla möjligheter att göra det.

Lennart och Rose-Marie Bergelin på bröllopsfesten för Björn Borg och Patricia Östfeldt vid Ingarö kyrka utanför Stockholm den 8 juni 2002. — Foto: Erhan Güner/SCANPIX

För ett år sedan föreslog jag filmproducenten Jon Nohrstedt ett möte mellan Stellan Skarsgård och mig. Jag ville bidra med min bild av Lennart och hoppades att det skulle vara till hjälp för Skarsgård i hans tolkning av Lennart.

Producenten svarade att Skarsgård ville skapa rollen med egna metoder. Med sin briljanta skådespelarkarriär och sin långa erfarenhet är det självklart att Skarsgård ville komma in i rollen på det sätt han ansåg bäst. Övertygad om att Skarsgård med sin omvittnade yrkesskicklighet skulle lägga sig vinn om att på andra sätt ”lära känna” Lennart kände jag mig trygg.

Att det var Lennarts glädje, skratt, entusiasm och värme som främst kännetecknade honom skriver säkert alla som kände honom under på.

Därför går Lennart inte på något sätt att känna igen i filmen. Han var inte som han framställs och att han handgripligen skulle ha attackerat Björn sprider en falsk bild som riskerar att bli till sanning för biopubliken. Lennarts och Björns fina relation byggde främst på entusiasm och glädje. 

Inför premiären meddelade Jon Nohrstedt att Stellan Skarsgård ville träffa mig för att be om ursäkt. Då jag förklarade att viktiga familjeangelägenheter gjorde ett möte omöjligt ringde Skarsgård istället. Jag förklarade att han inte behövde be om ursäkt.

Den förändrar ingenting.

Filmen är en fiktion. Men den som gör en fiktion om verkliga personer bör bemöda sig om att åtminstone försöka framställa personerna och deras handlingar på ett sätt som inte starkt skiljer sig från verkligheten.

Den ambitionen saknade filmskaparna. Manusförfattaren, Skarsgård och de övriga i produktionen valde bort möjligheten att genom samtal med Lennarts familj få en riktig bild av honom.

Det är beklagligt. För alla parter. 

Rose Marie Bergelin

 

Artikeln är ett öppet brev, med anledning av Filmen "Borg". Läs även, vad vår krönikör Jonas Arnesen har skrivit i ämnet: Filmen ger fel bild av Borg
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.