Boustedt tvingad att lämna hockeyn

Sparkad – eller valde Tommy Boustedt, 61 år, att sluta på egen begäran.

 Efter 19 år på Svenska Ishockeyförbundet, varav sex som generalsekreterare meddelades på onsdagen förbundets ordförande Anders Larsson att en ny chef på förbundets kansli ska rekryteras i höst, med tillträde senast i oktober.

Hockeyns ordförande, Anders Larsson tog ett samtal med Tommy Boustedt. Utgången kunde bara bli en enda.

.Det senaste halvårets turbulens i hockey-familjen, med början med Damkronornas strejk i höstas till uppsägningen av uppskattade informationsassistenten, Anders Feltenmmark i månadsskiftet mars/april tvingade till slut förbundsstyrelsen att agera.

*Så många kritiserar hans beteende

Idrottens Affärer skrev i ett tidigt skede att Boustedts situation blev ohållbar, efter nya avslöjanden om ytterligare märkligheter inom Boustedts domäner. Bland annat lönediskriminering samt en polisanmälan om sexuellt ofredande mot person med tidigare anknytning till förbundet.

När 34 hockeyprofiler, med Börje Salming och fem tidigare förbundskaptener som frontfigurer i ett öppet brev krävde klargöranden i behandlingen av Anders Feltenmark, var stenen urholkad. Feltermark sparkades officiellt på grund av arbetsbrist och tvingades acceptera ett sekretessavtal, han belades enkelt uttryckt med munkavle.

-Det senaste året har varit en knölig tid för förbundskansliet och så klart även för mig personligen. Därför har det, efter en tids samtal med styrelsen vuxit fram att detta är vägen framåt, både för mig och för förbundet. 19 år inom Hockeyförbundet är en lång tid, och nu är det dags för något nytt.

Det är Tommy Boustedts officiella förklaring, förmedlad av Svenska Ishockeyförbundet.

Hur kude han tappa greppet?

Jag har skrivit om Tommy Boustedt i över fyra decennier, från åren som ungdomstränare i Hammarby till rollen som först utvecklings – och landslagschef och sedan gd på förbundet. Jag är rejält överraskad över att kontrollen på kansliet glidit honom ur händerna.

Hans hockeyöga har djup botten, och i början av 1990-talet var Tommy pådrivande för den så kallade juniortemautredningen, ett nytt sätt att träna och tänka ishockey på ungdomsnivå. En modell som varit mycket framgångsrik, med svensk medaljdominans i JVM de senaste 10 åren. 

Konkurrerande nationer, som Kanada, USA och Tjecken, har på plats i svenska rinkar studerat hur våra ungdomar tränar.  Den gånga säsongen spelade över 100 svenska spelare i NHL, nytt rekord, och alla skolade i den modell där Boustedt var drivande. 

Jag tror att hockeyprofilernas skrivelse blev för mycket för Tommy. Han räknar sig med all rätt till ”hockeyfolket”, och när denna rörelse morrar, då insåg han att slaget var förlorat. Han begärde att få sluta, något som Anders Larsson säkert glatt accepterade.

Bara officiellt uttalande

-Det senaste tidens uppmärksamhet kring vårt kansli har tagit fokus från de många positiva saker som vi har framför oss de närmaste åren. Under Tommys tid som gd har vi vunnit fyra världsmästerskap, seniorer och juniorer samt ett OS-guld. Vi har en ekonomi i balans, det är betyg på Tommys arbete hos oss, sammanfattade Anders Larsson.

-Jag vill poängtera att det är gemensamt beslut, vi har diskuterat i god anda och gemensamt kommit fram till detta. Jag säger bestämt nej till påståendet att Tommy har sparkats, betonade Anders Larsson.

-Vi hade ett personalmöte tidigt på morgonen då Tommy på ett mycket fint sätt förklarade situationen, sade Anders Larsson.. 

De 34:s gäng med tidigare förbundskapten Curre Lundmark som talesperson betonar att de inte var ute efter att få Boustedt avsatt.  De vill fortfarande ha klarhet i hur avskedet av Anders Feltenmark hanterades

-Uppropet är inte över, framhöll Lennart Hovelius, legendarisk lagläkare för Tre Kronor i Sportbladet.

Under torsdagen väntas ett nytt upprop, nu med ytterligare ett 40-tal hockeykändisar till stöd för Feltenmark.

Det är inte sannolikt att avtalet med Feltenmarks rivs upp – även med en ny kvast på kansliet. Tidigare uppgörelser ligger vanligen fast, hur felaktiga och impopulära de än är. Därför har den här hockeysoppan tre stora förlorare, Boustedt, Feltenmark och svensk ishockey som ”Feltis” tjänade 24 timmar om dygnet.

-Jag är öppen för en ny dialog om förbundet är intresserat, meddelar Anders Feltenmark.

Vd-stolen på förbundet tycks ha en katapulteffekt.

 På tio år har nu fyra operativa chefer försvunnit, Robert Falck, 2006-2007,  Jörgen Lindgren 2008-2011, Mikael Peterson, 2012-2014, Tommy Boustedt, 2015-2020.

Många vill ta över

Den stora uppgiften blir att stärka hockeyns varumärke som har solkats under pågående turbulens. Säkert kommer många att känna sig kallade, vi talar om ett av svensk idrotts finaste uppdrag.

Är förre spelarikonen Jonas Bergqvist, 59 år, tre VM-guld och ett OS-guld ett aktuellt namn? 

 Efter ledaruppdrag i Leksands IF är han i dag biträdande regionchef för Swedbank Halland. Han är också ledamot av förbundsstyrelsen. Det är inte optimalt i kommande rekryteringsarbete.

Under onsdagen framkom vidare att den polisutredning, angående sexuellt ofredade mot en person med anknytningar till förbundet är slutförd, och har överlämnats till åklagarmyndigheten på Södertörn för beslut.

-Det har varit ett prioriterat fall och vi har arbetat med ärendet några veckor. Nu är det upp till åklagare att ge sitt perspektiv och ta beslut, sade kommissarie Fredrik Gårdare till Expressen under onsdagen.

Kjell Nilsson 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.