Det finns ändå spekulanter

 Det här är fotbollsbusiness på högsta nivå. Real Madrid är störst av de största, med Barcelona hack i häl.Under det senaste året drog klubbarna in nära 700 miljoner vardera. Och då handlar det om euro. 

Lopnel Messi har tillhört Barcelona sedan han var 16 år, och många har tagit honom för självklar inför framtiden. Men nu oroas även klubbens ledning. Utköpsklausulen på 6, 9 miljarder avskräcker inte köpare. Det finns klubbar som kan tänka sig att betala den rekordsumman. Foto: TT

De två giganterna stod för 41,4 procent av de totala intäkterna i den spanska förstadivisionen enligt affärsföretaget Sectorial Observatory DBK. 

De enorma beloppen kommer från biljett- och årskortsförsäljning, kommersiella intäkter i form av sponsoravtal och marknadsföring samt allra mest, TV-intäkter. Här har det skett en ökning av ersättningen med 70 procent under de två senaste säsongerna och den uppgår nu till 1 448 miljoner euro för hela La Liga och de två dominanterna får mest.

Reals nya bortaställ

Bakom Real Madrid och Barcelona med vardera nära 700 miljoner kronor i intäkter kommer Atletico Madrid som har 9,1 procent av det totala beloppet och därpå följer Sevilla och Athletico Club på 4,6 procent respektive 4,2 procent. Klubbarna genererade totalt 3,440 miljoner euro under 2016/17 vilket innebar en 15-procentig ökning jämfört med föregående period. 

 En stor intäktskälla är också försäljningen av matchtröjor. Real Madrid har lanserat ett nytt matchställ. En mer kontroversiell rosa skapelse som ska användas på bortaplan. För första gången någonsin ska Real Madrid spela med en rosa bortatröja. Historiskt sett har kungaklubbens tidigare bortatröjor varit blå, svart eller lila.

Adidas ledning kände att det var dags för något nytt och det resulterade i ett förslag med en rosa bortatröja. Som kontrast har Adidas designat samtliga detaljer i vitt. 

6.9 miljoner avskräcker inte

När vi ändå är inne på galna fotbollssiffror.

Ni kommer ihåg den omöjliga spelartransfern från i fjol. Då Pris SG accepterade den egentliga overkliga prislappen på Neymar och la upp 2,2 miljarder kronor.

Det höga beloppet avskräckte inte den franska klubben.

Men 6,9 miljarder ska väl ändå stoppa alla tänkbara och otänkbara köpare, tyckte Barcelonas ledning och satte det beloppet på utköpsklausulen på Lionel Messi.

Men nu rapporterar spansk och engelsk media om en allt större fruktan i klubben. Barcelona har fått signaler om att det faktiskt kan finnas rivaliserande klubbar som inte är avskräckta. De kan tänka sig att betala den egentligen absurda summan 6,9 miljarder. För en fotbollsspelare, men så är det också Messi och han är väl troligen den ende.

"Har blivit galna"

– Nu för tiden har saker blivit lite galna, säger Pancho Schroder, ekonomisk direktör i FC Barcelona, enligt Daily Mail.

– För ett år sedan trodde vi att klausulen på Neymar var tillräckligt hög för att behålla honom, och det visade sig inte vara fallet, fortsätter Schroder.

I november 2017 förlängde Leo Messi sitt kontrakt och både han själv och klubben trodde att det handslaget skulle räcka över säsongen 2020/2021.

Men nu ökar oron i Barcelona. Å andra sidan, Messi kanske tar intryck av förre radarkompisen Neymar, som nu har börjat inse att villkoren i Barca var rätt bra och att pengar inte är allt. Neymar har erkänt att han har lite hemlängtan…

FOTNOT: En euro kostade på måndagen 10,16 kronor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.