Miljardaffär - med viss tvekan

Miljardspelet om svensk fotboll fortsätter. Spelet bakom kulisserna är tufft och intensivt. Fyra parter kämpar om den mest attraktiva tv-idrotten, den som både reklamköpare och tittare helst önskar. I budgivningen finns förhandsfavoriten, där finns utmanarna, där finns en hemlig klausul – och tiden bara går. Uppgörelsen var nära nyligen, men nu tycks ett avgörande dröja till jul.
1,5 miljarder kronor är en tänkt slutsumma. Den är baserad på att Allsvenska och Superettan ska kosta runt 225 miljoner kronor per år. Därtill landskamper för både damer och herrar för ca 75 miljoner.

Chefsförhandlare Rune Hauge sålde tidigare i år norsk fotboll för 1,2 miljarder norska kronor och han har förhoppningar om att nu kunna överträffa den summan. Precis som i Norge gäller ett avtal över de kommande fyra åren.

Budgivningen har börjat. Utropspris är på en helt annan nivå, och egentligen pågår bara en slags skuggboxning. Sålunda förkastades nyligen ett bud på 800 miljoner kronor.

Det blir ett utdraget spel, där parterna fyller sina anbud med allt större pengar och med allt flera löften eftersom alla fyra inte vill annat än att ta hem just fotbollsavtalet, övriga idrotter kan egentligen strunta.

Dessa konstellationer slåss om tv-rättigheterna:

MTG/TV4/SVT: Har bildat pakt med skiftande intressen. MTG vill få en huvudroll och är berett att betala. Stödet från TV4 behövs, men parterna har vissa besvär att enas om avtalet och hur fördelningen av landskamper och allsvenskan ska ske. SVT vill ha tillbaka rättigheterna till "Fotbolls-kväll" och ser den här pakten som enda vägen till att lyckas.

SBS: Ägare av Canal Plus och Kanal 5, med totalt 16 tv-bolag i Europa. Canal+ har vunnit denna dragkamp de två senaste gångerna och uppträder mer samlat och rutinerat. Deras lyckosamma fotbollsprogram, från match till studio, innebär en klar fördel i förhandlingarna.

Sportfive: Gamla ISPR som tidigare ägt tv-rättigheterna till svensk fotboll. Hänvisar till en matching-offer-klausul som innebär att bolaget bara behöver betala lika mycket som högsta budet.

IMG: har visat intresse för enbart landskamperna.

Rune Hauge är den som slutligen ska säga ja till någon part. Han har hjälp av Anders Lindh, tidigare på ISPR, i dag med egen verksamhet.

Innan Svenska Fotbollsförbundet och elitklubbarna ger Hauge och Lindh klartecken gäller inte bara penningpåsens storlek utan också hur tillgänglig tv-fotbollen blir för alla supporters i Sverige.

SBS är förhandsfavoriten och MTG/TV4/SVT måste slanta upp med mer pengar för att de ska få det hela. Men deras första bud om 800 miljoner kronor förkastades..

Det kan också bli så att en agent köper in hela paketet och då börjar förhandlingarna delvis om, vilket vore en antiklimax.

När den tilltänkta affären sprack för 14 dagar sedan pratar man nu om "klart före jul".

Men vad som också försvårar förhandlingarna är en så kallad hemlig klausul som Sportfive, nuvarande ägaren till rättigheterna, har i sitt kontrakt.


Sportfive avvaktar händelserna, hänvisar till den gällande avtal för att därpå matcha toppbudet och sedan i sin tur förhandla med köpsugna tv-kanaler. Precis som bolaget gjorde i somras när motsvarande hockeypaket erövrades.

Men fotbollförbundet tillbakavisar denna exklusiva möjlighet. Enligt praxis i EU:s konkurrenslagstiftning omöjliggörs nya, sådana affärsvillkor.

Samtidigt påverkas förhandlingarna av en viss tvekan. Rapporterna från Europa påvisar en mättnad hos konsumenterna. Vill verkligen så många människor betala lika mycket i fortsättningen för att se fotbollsstjärnorna? Det är frågan som tv-bolagen nu funderar över.

De gigantiska tv-avtalen ska räknas hem och det är just den enskilde tittaren som står där med fakturan. I Norge märks redan skillnaden. När Canal Digital höjer kostnaden för konsumenten med 60 procent protesterar tittarna, men utan respons eftersom bolagen tvingas ta ut högre pris.

En vinnare finns det ändå, nämligen Rune Hauge. Han tjänade 100 miljoner kronor på att vara mellanhand i Norge. Fullt lika mycket får han inte i Sverige, men nånstans runt 60 miljoner kronor lär blir hans belöning.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.