IEC sålt för 750 miljoner

IEC in Sports är sålt igen. Första gången skedde det 2001, då Sport Resource betalade 340,2 miljoner kronor för IEC vars affärsidé att handla med internationella tv-rättigheter inom sport har blivit en gigantisk succé. Ett par år senare fick den svenska ägartrion köpa tillbaka företaget för 30 miljoner kronor, men efter bud från Lagardère sker nu en ny försäljning, denna gång är köpesumman ca 750 miljoner kronor.

IEC in Sports är sålt igen. Första gången skedde det 2001, då Sport Resource betalade 340,2 miljoner kronor för IEC vars affärsidé att handla med internationella tv-rättigheter inom sport har blivit en gigantisk succé. Ett par år senare fick den svenska ägartrion köpa tillbaka företaget för 30 miljoner kronor, men efter bud från Lagardère sker nu en ny försäljning, denna gång är köpesumman ca 750 miljoner kronor.

 

Lagardère är ett av världens nio stora mediekonglomerat och äger bl a tidningarna Café och Elles förlag Hachette och har också del i Canalsat och skivbutikerna Virgin Megastore. Just nu pågår en förnyelseprocess inom koncernen där målet är att ha större verksamhet inom sport. Nyligen köptes därför Sport Five som precis som IEC sysslar med rättigheter för att sända idrott i tv.

- Lagardères målsättning är att bli världens ledande sportbolag inom fem år, säger Iec:s vd Jonas Persson som själv tjänar 277 miljoner kronor på affärsuppgörelsen.

 

200 mkr i omsättning

IEC med huvudkontor på Östermalm i Stockholm beräknas nå en omsättning på drygt 200 miljoner kronor för 2006 och 2007 när bokslutet presenteras i augusti.
Företagsledningen har fått flera förfrågningar om försäljningar i år och när intresset var så påtagligt framställdes ett investment memorandum.

Lagardère visade omgående ett stort intresse och köpesumman stannade slutligen vid 750 miljoner kronor, där 43 miljoner euro betalas ut omgående medan de övriga 37 miljoner kan kvitteras ut av dagens tre delägare, Jonas Persson, Anders Björkman och Jonas Eriksson, om företaget håller budget de tre närmaste åren. De tre stannar alltså kvar i företagsledningen.

Det samma skedde 2001 när Sport Resource köpte IEC till ett pris av 340,2 miljoner kronor. Persson, Björkman och Eriksson fortsatte att leda företaget och även om verksamheten gick bra uppnåddes inte tillräckligt bra resultat vilket slutade med att Sport Resource erbjöd trion att återvända som ägare ett par år senare. Det räckte med att de betalade 30 miljoner kronor.

 

Förre sportjournalisten

Jonas Persson är mannen bakom affärsidén. Hemma i Kalmar började han som tonåring skriva på fritiden för tidningen Barometerns sportredaktion. Senare studerade han internationell ekonomi i Lund, träffade Anders Björkman och Hans Victor och startade 1994 IEC in Sports.

Då fanns ingen egentlig marknad för tv-sport, men när Jonas Persson som sportjournalist bevakade en badmintontävling i Täby fick han idén. Där medverkade flera av Asiens storstjärnor och spelade inför nästan tomma läktare, när intresset på hemmaplan var gigantiskt.

Från den stunden visste Persson vad han skulle göra. Sedan dess har IEC via främst badminton och simning erövrat stora marknadsandelar.

 

Kontor i fem städer

Första året omsatte IEC 5,5 miljoner kronor, motsvarande summa i dag är ca 200 mkr och företaget har nu kontor i Dubai, Lausanne, Sydney och Hong Kong och avtal med ett 50-tal tv-stationer.

IEC har mer än 150 olika sändningar som totalt utgör ca 2 000 tv-timmar per år. Sedan 1993 har företaget varit delaktigt i ca 850 sändningar.

Ett tapp på tv-marknaden i början på 20-talet sammanföll med den förra försäljningen, men gav också de svenska ägarna möjlighet att köpa tillbaka företaget.

 

Köper och säljer rättigheter

Sedan dess har affärerna skjutit fart i takt med allt flera tv-bolag och därmed allt flera sportsändningar. Numera finns det också ett jättelikt behov av tv-bilder till Internet och mobiltelefonen.

Det är vad IEC gör - köper rättigheter av internationella eller nationella förbund och idrottsklubbar och erbjuder tv-kanaler, bredbandsbolag och mobiloperatörer olika sportevenemang.

IEC täcker en stor mängd evenemang inom olika sporter som t.ex. tennis, friidrott, gymnastik, simning, bordtennis, cykel, volleyboll, fotboll och badminton. IEC kan också ta ansvar för produktion, satellitsändning, "post-production" samt kommentatorservice.

95 procent av verksamheten sker i utlandet medan den svenska andelen består av cirka 1 000 timmar per år

 

Startade SportExpressen

På hemmaplan hade IEC stor del i att Tv4-SportExpressen tillkom. När det nyligen tillkännagavs att TV4 satsar på en egen sportkanal framkom att IEC sålde sin 15 procent.
IEC jobbar mycket med tennis och då inte minst Swedish Open i Båstad som växer i alla avseenden. Närmare 40 tv-stationer ska visa turneringen i sommar.

Därtill har företaget kommit över rättigheterna till turnéer för flera av världens främsta fotbollsklubbar. När Manchester United åker på Asienturné är det just IEC som har rättigheterna.

 
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.