Även riksdagen vill ha fri TV från OS

Svenska folket har rätt att se de stora tävlingarna och mästerskapen i de stora kanalerna. Nu tycker också riksdagen att så ska framtiden se ut.
En evenemangslista behöver så att nästan alla svenskar kan följde OS och VM, det anser nu också riksdagen och går på samma linje som ”Myndigheten för radio och tv”. Foto: TT

 

MTG köpte OS i Sotji och har också TV-rättigheterna för sommar-OS i Rio de Janeiro 2016.

Kampen står mellan betal-TV och fri-TV. Där har SVT varit den stora förloraren. Efter att ha sänt alla OS i 60 år tog MTG över och uppgifter gör gällande att bolaget betalade 250 miljoner kronor för rättigheterna.

Beröm, men många utestängda

Konsekvensen blev att alla svenskar inte kunde se OS i TV. MTG och en enorm medarbetarstab fick mycket beröm för sändningarna, men faktum kvarstod, många tittare stängdes ute från OS.

Nu har riksdagen beslutat att stora tv-evenemang ska nås av mer än 80 procent av svenska folket, kan Idrottens Affärer avslöja.

Beslut togs i linje med Konstitutionsutskottets förslag, dvs att när och om en evenemangslista utformas så ska penetrationsgraden vara hög och inte stanna vid förslagets 80 procent utan 90 procent enligt de nordiska exemplen. 

Det innebar också ovanligt agerande av KU som i praktiken går in och till viss del agerar remissinstans.

IOK säljer til högstbjudande

I riksdagsbeslutet står att läsa: 

”Riksdagen anser att gränsen på 80 procent är för låg. När regeringen fortsätter att arbeta med förslaget om evenemangslista bör kraven skärpas så att fler kan se de evenemang som finns med på listan... Beslutet om tillkännagivande grundar sig på motioner från Socialdemokraterna”, står det i riksdagsbeslutet.  

Även om många skulle uppskatta att stora evenemang som VM och OS blir tillgängliga för alla och inte kräver betal-TV finns också klara frågor.

I dag säljer IOK till högstbjudande, om än med vissa krav på kvalité, men det betyder att exempelvis SVT har mycket svårt att konkurrenterna om TV-bilderna.

Flera frågetecken

I klartext - OS erbjuds de bolag som vill och kan betala vad IOK vill ha för rättigheterna. 

Vad händer då om regeringen beslutar om en lista som gynnar SVT och de inte har tillräckligt många miljoner för att betala för rättigheterna...

Bakgrunden är att ”Myndigheten för radio och tv” föreslår att tio sporthändelser ska prioriteras och erbjudas minst 80 procent av alla svenskar.

6 mars var stoppdag för remisser och kulturdepartementet, under vilket ”Myndigheterna för radio och TV” jobbar, sammanfattade de 31 svaren från en rad olika aktörer, men framför allt TV-bolag.

Efter utlåtandet ger riksdagen stöd till en evenemangslista och nu ska regeringen avgöra frågan.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.