Många klubbar hotas

Många klubbar i svensk lagidrott hotas när deras ekonomi synas som aldrig förr av licensnämnder. Det här påvisar ytterligare hur vanligt det är att åtskilliga klubbar lever över sin förmåga.
En förening som redan har fallit är allsvenska ishockeyklubben Halmstad Hammers som har obetalda skatteskulder och obetalda räkningar från Halmstads kommun.
Kronofogden i Halmstad har gjort en utmätningsförrättning och klubben har nu ett ultimatum. Är inte skatteskulden om 741 000 kronor betald senast på fredag begärs klubben i konkurs.

Halmstad Hammers har haft problem sedan ett år tillbaka. Då gällde det att behålla sin elitlicens. I december ljusnade läget sedan föreningen sålde sin ishockeyskola till fyra privata finansiärer.
Även om Hammers lyckas undkomma konkurs återstår kravet att visa balans i ekonomin för att få behålla elitlicensen och därmed en allsvensk plats.
– Det fanns inga tillgångar så nu är det upp till föreningen att ordna upp sina skulder till dess, säger kronofogden Göran Andersson som utförde utmätningen.

Hammers representanter är hårt pressade.
– Vi gjorde en avbetalning på 50 000 kronor i veckan för att visa vår goda vilja och klara ambition att lösa det här. Men eftersom vi inte kunde betala in hela skulden nu är utmätning den gängse gången i såna ärenden, förklarar den hårt prövade kassören och den tillförordnade ordföranden Peter Gilbertsson.
I Halmstad pratas mycket om föreningens bristande ekonomi och i det klimatet ska föreningen söka stöd.
- Men jag är ärlig när jag påstår att det finns ett enormt intresse att stötta oss från näringslivets sida. Villkoret är att vi kan komma med en handlingsplan som ser bra ut och är trovärdig – då har vi sponsorerna med oss.

Handlingsplanen blir avgörande:
– Vi vill ha långsiktighet i den – så att det bär hela vägen, såväl ekonomiskt som sportsligt. Vi ska inte tro eller hoppas utan veta att vi kan betala ut spelarlönerna den 27:e och inte hamna i nya situationer som den här och tvingas låna från oss själva.
Skulden till kommunen på 700 000 kronor har fått till följd att inte betalar ut aktivitetsbidrag, utbildningsbidrag och lokalbidrag på sammanlagt 103 000 kronor.

Bandy-Sverige har också föreningar i ekonomisk obalans. Fem allsvenska bandyklubbar är inte godkända av förbundets ekonominämnd. Falu BS, Katrineholm, Ljusdal, Motala och Sirius ska uppvisa ett bra kassaflöde och även handlingsplaner för fortsättningen. I annat fall blir det nedflyttning till division I..
- Vi ska ha individuella möten med de här föreningarna och penetrera deras planer för att bilda oss en uppfattning om hur realistiska de är, säger Leif Sunnermalm, ordförande i Svenska bandyförbundets ekonominämnd.

Förbundet har i brev redan kontaktat division 1-klubbarna Kalix, Finspång, Gripen och Västanfors.
- Vi vill att de ska ha beredskap om något lag inte klarar elitlicensen. Men att vi skickat ut de här breven ska inte ses som någon indikation på att vi är på väg att flytta ned någon klubb, säger Leif Sunnermalm.
Till den sista april ska allt vara klart. Då har förbundets tävlingskommitté fattat det formella beslutet om nedflyttning tilll division 1. Ett beslut som kan överklagas hos förbundsstyrelsen.

Sex fotbollsföreningar riskerar också att bli utan elitlicens för nästa säsong.
Det gäller allsvenska Örgryte samt Väsby United och Örebro i superettan plus de allsvenska damlagen Djurgården/Älvsjö, Malmö FF och Själevad.
- Just nu samlar vi in kompletterande uppgifter. Generellt för alla de här sex klubbarna är att det saknas material i deras redovisningar. Det kan vara en revisionsberättelse eller en verifikation vi vill titta närmare på, säger Khennet Tallinge, ordförande i licensnämnden.
Den 22 april ska klubbarna ha komplettera sina uppgifter, varpå licensnämnden sammanträder den 27 april. Vid ett underkännande av en handlingsplan krävs en kontrollbalansräkning per den 30 juni och då ska ett positivt eget kapital presenteras.

Av damlagen har Malmö kommit i problem efter separationen från herrlaget.
- Då fick vi 1,9 miljoner i skulder. Efter ett år är det nu 700 000 kronor, säger tränaren Anders Johansson.
Nu avslöjas också att MFF och riskbolaget Pildammarna Invest garanterar fortsatt spel.
- Vi går in och tar hälften var för att få bort det negativa kapitalet, bekräftar ordförande Bengt Madsen för Sydsvenska Dagbladet.

Mest illa ute är Sunnanå med 1,6 miljoner i skuld.
- Men Sunnanås handlingsplan har vi godkänt, säger Tallinger.
Det samma gäller superettalaget Degerfors.

I Örebro är ordförande Rose-Marie Frebran ilsken.
- Vår elitlicens är inte på något vis i fara, hävdar Frebran.
Hon menar att hon redan har fått en försäkran om att ÖSK:s siffror är i ordning.
Örgryte är det enda allsvenska laget med problem. Klubben betonar att några av klubbens fordringsägare gått med på att inte kräva tillbaka sina pengar förrän klubben har förbättrat sin ekonomi.
Därmed får Örgryte 1,2 miljoner i eget kapital, men licensnämnden kräver ändå mer material innan Öis får en elitlicens.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.