Från 90 till 45 miljoner i Oskarshamn

Med en ny ekonomisk verklighet i ryggen, efter kvalförlusten mot HV 71, tvingas IK Oskarshamn se över sina kostnader. 
Det första offret är Johan Göransson, 43 år, klubbdirektör och rekryterad hösten 2022, från en position som turistchef på Öland och med ledarbakgrund i allsvenska Kalmar FF.
Ett tappert Oskarshamn tvingades till slu acceptera att laget inte räckte till.

 

- Det är inga hard feelings från min sida, i allsvenskan är det en tajtare kostym och där finns det ingen plats för mig. Vi har jobbat med två verksamhetsplaner, och nu blir andra frågor mer centrala, säger Johan Göransson, som har sex månaders uppsägningstid.

Kvinna ersätter

Föreningens kommersiella chef, Therése Elofson, tar över Johans uppgifter och ordföranden Johan Franzén betonar att föreningen nu får två tjänster i en och framhåller Elofsons kommersiella expertis som värdefull i det nya IKO som nu ska byggas.
-Rätt ledarskap för den nya miljön är av stor betydelse, vi tvingas att vara mer effektiva, det gäller även när vi ska forma ledarskapet kring A-laget, säger Johan Franzén i en intervju med Barometern.
Styrelsens besked för kommande säsonger är att IKO ska tillbaka till SHL.
-Det är en svår uppgift men inte orimlig, konstaterar Johan Franzén.
Spelarbudgeten krymper från säsongens cirka 50 miljoner till mellan 20 och 30 miljoner,  den nivå som säsongens topplag i Hockeyallsvenskan, Brynäs och Djurgården, redovisar.
Johan Franzén påminner om att Hockeyallsvenskan modell 2024 är en attraktiv serie, med  flera starka publiklag och IKO har också att se fram emot heta lokalderbyn mot Nybro och Kalmar. Han tror att BeGe Hockey center, med plats för 3 250 åskådare kommer att vara välfylld över säsongen 2024-2025.
Omsättningen kommer att halveras, från drygt 90 miljoner den gångna säsongen till cirka 45 miljoner Hockeyallsvenskan. I bokslutet i våras hade IKO nästan 20 miljoner i eget kapital, en livboj inför kommande säsonger.

koncern har avgörandet

En avgörande roll inför framtiden har ortens näringsliv. Johan Persson är vd. på BeGe företagen, en global koncern i miljardklassen.
-Vi har och kommer alltid att ha ett stort hjärta för IK Oskarshamn. Nu vill vi höra om deras ambition och planer för framtiden.  Det känns spännande att få ta del av den framtida inriktningen, menar Johan Persson.
En hållning som IKO-ordföranden upplever som positiv. Hans avsikt är också att i närtid kalla till möte med näringslivet på orten och där berätta om sportsliga mål och utmaningar på vägen under ett återtåg till SHL.
En central fråga för IK Oskarshamn är också en ny arena. Den 9 september väntas kommunfullmäktige lämna ett skarpt besked om ärendet ska ”leva” vidare. En mängd förstudier har redan gjorts.
-Jag kan inte se att en arena står och faller med serietillhörighet. Det är en fråga som bottnar i så mycket mer,  för ishockeyn och kommunens invånare i stort, avslutar Johan Franzén.

Hall roriterad

Be Ge Hockeycenter har 50 år på nacken, och invigdes 1974,  Nya anläggningar, av vilket slag det än är, är en bristvara i svensk idrott och är en prioriterad fråga för Riksidrottsförbundet och nya ordföranden Anna Iwarsson.
-Att understödja byggandet av nya anläggningar är min absolut viktigaste uppgift, sade hon i intervju med Idrottens Affärer när hon tillträdde. 
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.