25 miljoner i gåva till ÖIS

Örgryte IS fick en gåva på måndagskvällen. En synnerligen sällsynt gåva, nämligen aktier för 25 miljoner kronor. Klubbens storfinansiärer visar att de är ÖIS trogna. Från en existens med mycket hårda sparkrav börjar nu klubbanhängarna prata om en snabb återkomst i allsvenskan.

Örgryte IS fick en gåva på måndagskvällen. En synnerligen sällsynt gåva, nämligen aktier för 25 miljoner kronor. Klubbens storfinansiärer visar att de är ÖIS trogna. Från en existens med mycket hårda sparkrav börjar nu klubbanhängarna prata om en snabb återkomst i allsvenskan.

 

Storägarna i Örgryte Fotboll AB, Dunross, Stena och Ernst Rosén, skänker sina aktier tillbaka till moderklubben Örgryte IS. Det sammanlagda värdet uppskattas till cirka 25 miljoner kronor.

Bakgrunden är den att hela Öis elitverksamhet överfördes till Örgryte Fotboll AB för ett och ett halvt år sedan. Tre storägare satsade via nyemission och aktieägartillskott 30 miljoner kronor.
Nu återskänker Sven Norfeldt, vd för Dunross & Co AB, hela sitt innehav på 1,1 miljoner aktier till Örgryte IS, Dan Sten Olsson, koncernchef för Stena AB tar 975 000 aktier av sin post på en miljon och Ernst Rosén en stor del av sina 1,4 miljoner aktier.

Tillsammans innebär det aktier till ett värde av cirka 25 miljoner kronor.

Totalt tecknade ett 20-tal intressenter drygt fyra miljoner aktier för ett värde av drygt 40 miljoner kronor under 2006. Nu ska ÖIS förvalta de skänkta aktierna som delas upp i mindre poster och från årsskiftet säljs till privatpersoner.

- Det känns lite konstigt, att få gåvan en gång till. Vi är ofantligt tacksamma. De visar på en enorm generositet, säger Bengt Gabrielii, ordförande i Örgryte IS, säger till Göteborgs-Posten.
Presenten kommer synnerligen lägligt. ÖIS ekonomi är i stark gungning och gåvan överlämnades dagen före föreningens 120-årsfirande. Nu råder plötsligt helt andra förutsättningar, ÖIS har helt enkelt en framtid.
Örgrytes klubbledning betonar att pengarna inte ska användas för att täcka eventuella driftunderskott.
- Målsättningen är att gå upp i allsvenskan direkt. Särskilt eftersom vi har en ny arena att spela på nästa år, säger Lars Ranäng.

I GP motiverar Stenas koncernchef Dan Sten Olsson sitt beslut:
- Vårt långsiktiga mål är att Öis finns kvar, att vårt varumärke syns och att ungdomen har idrotten som fritidssyssla.

- Vi vill skapa utrymme för utveckling, klubben behöver hela tiden nya resurser. Vi ville göra det på ett sätt som är smakligt för alla, säger Dan Sten Olsson.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.