Miljonärens affärer i Edsbyn granskas

Ulf Järvefelt är mångmiljonären som står bakom Edsbyns förvandling till ett mästarlag och klubbens bygge av Sveriges första bandyhall. Men nu synas hans affärsverksamhet. Miljonskulder till både Edsbyns IF och arenabolaget kritiseras i en revisorgranskning.
I många år har affärsmannen Ulf Järvefelt varit en stark drivande kraft i Edsbyns bandy. Han har bidragit i hög grad till en ekonomisk stark ställning. Han har också ingått i före­ningens styrelse och han har varit vd och mycket delaktig i skapelsen av Edsbyn Arena AB. Har lyft Edsbyn Kombinationen av en framgångsrik affärsverksamhet och ett stort hjärta för Edsbyn har betytt väldigt mycket för föreningens uppbyggnad och avancemang till Sveriges särklassigt främsta bandyförening. Men nu väcks frågetecken runt affärerna och hur pengar har använts mellan bolagen och till både klubbens och hallens fördel. Ulf Järvefelt är vd i Edsgrängs Förvaltning AB där hans syster Kerstin Järvefelt-Bryngelsson är styrelseordförande. Förhållandet i Celox AB, där även koncernredovisningen ingår, är det omvända. Kristina Ahlstrand, auktoriserade revisor, vid revisionsföretaget Grant Thornton, har invändningar mot delar av årsredovisningarna och bokföringen för 2006.
Celox AB bedriver själv och genom de helägda dotterbolagen köp och försäljning av värdepapper. Edsgrängs sysslar enligt verksamhetsbeskrivningen med förvaltning av sådana papper. Miljoner saknar verifikation Vid revisionen hävdar Kristina Ahlstrand, enligt tidningen Ljusnan, att det finns flera frågetecken i Edsgrängs Förvaltning, som i sin tur påverkar den ekonomiska ställningen i Celox. Det fattas 11,5 miljoner kronor i Edsgrängs, menar Ahlstrand, och påvisar: + Drygt 4,8 miljoner kronor gäller en fordran på Edsbyn Arena AB. Däremot finns det i arenabolagets senaste årsredovisning ingenting om att det bolaget har en skuld till Edsgrängs. + Edsgrängs har en fordran på Astrum Invest AB, ytterligare ett bolag som tillhör Järvefelt, på nära 1,3 miljoner kronor som har lånats ut från Astrum till Edsbyns IF Bandy. Men inte heller föreningen har en skulden i redovisningen. Järvefelt dementerar Ahlstrand påpekar också att Edsgrängs har en fordran på Ulf Järvefelt på 5,4 miljoner kronor som gäller försäljning av aktier och som tillgodogjorts av Ulf Järvefelt privat. Här betonar revisorn att en sådan fordran betraktas som ett förbjudet lån enligt aktiebolagslagen och att lånet helst ska återbetalas omgående. - Det här stämmer inte. Det finns inga oklarheter alls när det gäller skulder och fordringar, allt är numera utrett, hävdar Ulf Järvefelt till Ljusnan och tillbakavisar att han kan ha tagit pengar ur Edsgrängs och använt dem till arenabolaget och Edsbyns IF Bandy. Finns det skulder, enligt revisionsrapporten, uppstår frågetecken runt ekonomin både i Edsbyn Arena och Edsbyns Bandy IF.

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Tommy Höglund, sporchef i Vasaloppets organisation, är luttrad efter 20 år i organisationen. Men nu prövas arrangörerna mer än på länge. På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö har de ansvariga tvingats ta beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.