Stefan Holm krävs på två miljoner

Höjdhopparstjärnan Stefan Holm hotas av en skattesmäll på två miljoner kronor. Skatteverket menar att mycket av hans sponsor- och prispengar under 2002-05 är ren lön och ska beskattas därefter.

Stefan Holm har överklagat två omprövningsbeslut, från maj och oktober 2005, till länsrätten i Värmlands Län angående taxeringsåren 2002, 2003 och 2004 och fick i torsdags delvis rätt av Länsrätten, där det inkomstgrundande beloppet sänktes med 434 192 kronor. Men domen betyder också att Holm ska betala Skatteverket cirka två miljoner kronor.

- Jag har ingen koll

- Det här är en process som har pågått i fyra och ett halvt år. Uppriktigt så har jag ingen koll på några siffror, säger Stefan Holm till Värmlands Folkblad.

- Jag har ingen aning om vi tänker överklaga. Mina ombud får tillsammans med Daniel Wessfeldt sätta sig ner och gå igenom domen ordentligt. Därefter får vi ta ställning till ett eventuellt överklagande, säger Stefan Holm som själv inte läst domen utan fått den refererad av sina ombud Peter Brandt och Erik Haglund.

En skatterevision i Stefan Holms bolag, Scholm AB, som bildades i december 2002, blev upptakten till en mångårig tvist. Skatteverket beslöt då att eftertaxera Holm via två omprövningsbeslut sedan de hade hittat fyra avgörande händelser:
• Pris- och startpengar har gått till moderklubben Kils AIK, men Skatteverket tycker att det är en omskrivning av lön.
Holm hänvisar till den kutym som råder, dvs svenska friidrottsarrangörer får inte betala direkt till den aktive. Kils AIK har i sin tur investerat delar av utbetalningarna i kapitalförsäkringar fram till dess att Scholm AB bildades.
– Före det fick jag pengar av Kil mot redovisande av kvitton. Det är samma uppgörelse som alla friidrottare har i Sverige, säger Holm till Värmlands Folkblad.
Skatteverket anser att Holm ska betala skatt för 872 857 kronor.

Sponsorn och Wessfeldt

• Asics har betalat Holm 714 386 kronor i sponsorersättning. Skatteverket anser att det är en del av Stefan Holms personliga inkomst.
Holm svarar att ersättningen först har gått till företaget International Sports Consulting Ltd (ISC) som han hade ett avtal med under 2001 och därefter, från och med 1 januari 2002, till agenten Daniel Wessfeldt.
• Enligt Skatteverket har Holm också fått oredovisade prispengar på 216 750 kronor från tävlingar i Båstad, Stockholm, Malmö, Zürich och Växjö utan att betala skatt.

Holm uppger att han inte har fått några pengar alls från Malmö. Ersättningen från Båstad har skickats till Kils AIK. Pengarna från Zürich gick till Daniel Wessfeldt. Och hans nya bolag var bildat vid tävlingarna i Stockholm och Växjö.
• Skatteverket slår också ned på att prispengar på 580 422 kronor redovisats i Scholm AB vid en tidpunkt när bolaget inte fanns och vill därför betraktar det som inkomst av tjänst.


Det här är en process som har pågått i fyra och ett halvt år. Uppriktigt så har jag ingen koll på några siffror.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.