Henke dikterar i Helsingborg

Henrik Larsson blev innebandyspelare i elitserien hastigt och lustigt. Eller? Att FC Helsingborg jublar hela vägen till banken står klart, men vilken annan fotbollsstjärna och landslagsman hade plötsligt kunnat göra samma sak.

Plötsligt vet betydligt många flera människor att FC Helsingborg spelar i innebandyns elitserie. Lika plötsligt blir det korsdrag i entrén till alla matcher där Henrik Larsson medverkar.

FC Helsingborg gör ett ordentligt ekonomiskt lyft. 1968 personer såg debuten och klubben tjänade nära en kvartsmiljon enbart på den matchen. Därtill är nu intresset från sponsorerna betydligt större.

Azelius i dubbelroll

- Jag har en uppfattning att Henrik vill fortsätta med det här, säger FCH:s ordförande Krister Azelius till Helsingborgs Dagblad.

- Nu är det ett stort lugn som råder och det innebär att tränare, sportchef och Henrik Larsson kan sätta sig ner och diskutera om vad som händer nu.

För Azelius är det självklart att Henrik Larsson spelar fotboll i HIF nästa år, men sedan finns två alternativ enligt innebandybasen:

Ett är att Larsson ansluter när HIF-arna återsamlas i början av januari. Eller att han tränar och spelar innebandy och skiftar med några fotbollspass.

- Där har vi en viktig diskussion att ta mellan klubbarna.
Säger Krister Azelius som är ordförande i innebandyklubben och sekreterare i HIF. Ingen lätt sits där inte.

Vem hade kunnat göra så?

Med debuten startade också en debatt i idrotts-Sverige om nyttan och lojaliteten. Som Borås tidning krönikör, Janne Hansson, skriver med sin närhet till Elfsborg:

”Ponera att Anders Svensson ringer Magnus Haglund och säger: ”Jag ska börja spela innebandy i superligan och kommer kanske att missa en del fotbollsträningar.”

Ni hör, samtalet låter långt ifrån realistiskt. Det är det inte för någon annan elfsborgare heller, eller allsvenska fotbollsspelare över huvud taget – med ett undantag. Han heter Henrik Larsson”.

Janne Hansson påvisar vilken unik roll som Henrik Larsson har i Helsingborgs IF. Inte minst tvivlet inför framtiden. Han får hur gör med fotbollsspel nästa år. Om han ska spela och i så fall var. Och ska det bli i HIF får klubben lov att värva fyra-fem spelare så att SM-titeln finns inom räckhåll.

Helsingborg står i givakt

När Henke talar står hela Helsingborg i givakt. En enskild spelare dikterar villkoren så kraftfullt att HIF:s ledning och tränare snällt viker sig.

Normalt är reglerna strikta i den allt proffsigare fotbollsallsvenskan. Spelarna tillåts absolut inte syssla med någon annan idrott när de är lediga.

Frågan är om de skulle få tillstånd att spela crocket hemma i trädgården, om de frågade sin tränare”, menar Janne Hansson och tycker i och för sig ”att det är charmigt att stränga kontraktsregleringar plötsligt sätts ur spel”. Han minns att det inte var så hemskt länge sedan som många när fotbollssäsongen tog slut i oktober snörade på sig skridskorna och spelade ishockey eller bandy, ja, många valde handboll eller basket som komplement.

Nu finns det ju också dem som tycker att något av löjets skimmer sprids över innebandyn när en spelare kan bli delaktig i ett elitlag efter bara några träningar.

Henrik Larsson själv tycks inte bry sig så mycket. Han gör det här för skojs skull och ingen kan stoppa honom. Risken för skador, ja, där hade han svaret klart:
”I det här vädret är det risk att man går ute och halkar också”.
 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.