Ingemar berättade om sina miljoner

Ingemar Stenmark medgav i tisdagskvällens ”Rakt på” med K-G Bergström att han betalade över en miljon i skatt första året efter att han hade återvänt från Monaco till Sverige. Hans förmögenhet uppgår numera till 44 miljoner kronor.

- Någonting ska man bidra med, sa Ingemar och smålog, väl medveten om att det är första gången som han så öppet berättar om sina inkomster. Det tog för övrigt K-G Bergström och hans redaktion ett år att få ett ja från Ingemar till att ställa upp i tv.

K-G Bergström intervjuade nationalidolen från Tärnaby, killen som blev alla älskade, inte minst för hans personliga stil. Tyst, målmedveten, eftertänksam och inte alls intresserad av varken den mediala delen eller den uppmärksamhet som följde i spåren som den eviga vinnaren.

Till Monaco 1980

Som i Le Markstein i franska Vogeserna när han vann sin 85:e seger och vid en improviserad presskonferens plötsligt sa:
- Tack för att ni kom.

Med advokaten Björn Wagnsson som rådgivare flyttade Ingemar Stenmark till Monaco i maj 1980 av skattemässiga skäl.
- Hyreskontraktet gick ut, och då tänkte jag nu eller aldrig, säger han med ett leende.
- Men jag hade bott där i 26 år och kände att det var dags med något nytt – eller nygammalt.

Då, 1980, innebar flytten en radikal förändring i hans liv. Från Tärnaby som har en folktäthet på cirka 350 personer per kvadratkilometer, till världens kanske mest folktäta stat.
- Men det var bra för mig att flytta. Jag var kanske inte anonym där, men jag flöt in i mängden.

Gillar storstadens puls

Sedan två år är han tillbaka i Sverige och bor numera i Vaxholm där han är granne med Börje Salming. Ingemar lever tillsammans med sambon Tarja Olli och deras dotter på 1,5 år.

- Monaco var storstad, men det var nära naturen med bergen runt omkring. Jag bodde precis på gränsen till Frankrike, hönor, kycklingar och tuppar fanns på bakgården. Man kunde köra in i garaget både från franska sidan och från Monacosidan.

Han gillar kombinationen med pulsen i storstaden kombinerat med närhet till naturen.
- Det bästa är egentligen att bo en bit utanför staden, det är helt perfekt. Man är inne i Stockholm på cirka 40 minuter, sa han.

Förmögenheten har minskat

När Ingemar Stenmark återvände 2006 taxerade han för en förmögenhet på 44 miljoner och fick betala en miljon kronor i skatt. Nu undrade K-G Bergström vad Ingemar tyckte om det.
– Någonting ska man bidra med, säger han i sedvanlig lakonisk stil.

Förmögenhetsskatten försvann hösten 2007 och det har gynnat den i dag 52-årige Ingemar samtidigt som aktieförluster har naggat på kapitalet.
– Jo, det har den gjort. Tyvärr, sa han med ett skratt.
– Men du har så du klarar dig livet ut, frågar Bergström.
– Ja, man får leva därefter. Jo, men jag klarar mig, svarade Stenmark med ett leende.
 

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.