Stjärna mörkade Obol-investering

Mystiken runt Obol-skandalaren blir allt större. Nu avslöjas att en idrottskändis försökt mörka sina miljoninvesteringar i Obol. Nya uppgifter framkommer utan att frågan om var alla miljoner tagit vägen får ett svar.

Norrbottens-Kuriren har återupptagit spåret på en skandal som överträffar allt annat av ekonomisk art inom svensk idrott.

En av Sveriges mest kända idrottsprofiler sade till Skatteverket att han hade konsumerat 3 miljoner kronor när han i själva verket satsade 2,4 miljoner i Obol, skriver tidningen. Det ville han inte att det skulle läcka ut, men det är just vad som nu har skett.
 
Att flera kända hockey¬spelare med- eller motvilligt erkänt att de investerade i fonden har tidigare framkommit. Nu visar det sig att en av Sveriges mest kända idrottsprofiler i en annan idrott än ishockey också trodde på Obol.

Denne världsstjärna skönstaxerades av Skatteverket för inkomståret 2004. Underlaget för förmögenhetsskatt höjdes med tre miljoner kronor sedan inkomster på nära 6,5 miljoner kronor ställdes mot utgifter på drygt 4 miljoner.

- Du har inte visat att du har konsumerat skillnaden?, skrev bland annat Skatteverket, enligt NK, och det fick idrottsprofilen att skicka in en överklagan

Kammarrätten gick på hans linje och ansåg att bevisbördan låg hos Skatteverket och inte tvärt om som länsrätten tyckte. Men i efterhand har Skatteverket fått fram bevismaterial som visar att idrottskändisen investerat 2,4 miljoner kronor i Obols fond – vad han själv än hävdar.

Norrbottens-Kuriren har också försökt locka sanningen ur den person, som helt utan ekonomisk utbildning eller bakgrund, utpekas av Obol-männen Bo Johansson och Jan Saradlic som förvaltare av en fond som personen sedan länsade på 70 miljoner kronor.

Släktingen som anklagas för mångmiljonstölden har fått möjlighet att bemöta anklagelsen, men svarar endast: "Jag vill inte ha med dem att göra".

Obol-männen ljuger kanske i sin iver att undkomma sanningen. Frågan är dessutom varför de inte har polisanmält den person som har stulit så mycket pengar enligt vad de själva uppger.

Mannen är släkt till en Obol-anställd och bor i en mellanstor stad i Sverige, där han jobbar inom en stor koncern. Tidningen har kartlagt mannen och inte funnit några spår av brottslig verksamhet. Mannen tycks inte ha haft något som helst samband med Obol, han har inte haft teckningsrätt och inga dokument eller mail avslöjar honom.
 

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.