Obol-männen håller sig undan

Över 100 miljoner kronor är försvunna. Likaså Obols huvudmän Bo Johansson och Jan Saradlic som struntar i att hörsamma kallelser. Samtidigt frågar sig konkursförvaltaren om de verkligen har gjort något brottsligt.

Konkursförvaltaren Einar Wanhainen säger i en intervju i tidningen NSD: ”Vi har inte underlag att säga om de har gjort sig skyldiga till förskingring eller bedrägeri. Och det är inte kriminellt om de spekulerat bort pengarna".

Över 100 miljoner saknas enligt uppgift och enskilda affärsmän, idrottsstjärnor och bolag känner sig grundlurade. Konkursförvaltare och åklagare försöker förgäves få fram fakta för att bilden ska klarna, men företrädarna för Obol Invest, Jan Saradlic och Bo Johansson, fortsätter att leka katt och råtta med granskarna.

Måndagens häktningsförhandling på konkursförvaltaren Erik Vanhainens initiativ gav inget. Obol-männen har tidigare kallats till edgångssammanträde tre gånger men uteblivit då också. Skillnaden mot tidigare var att nu gick det inte ens att kalla dem då ingen vet var de befinner sig.

- Det är uteslutet att de inte vet att vi vill tala med dem. Den mediala uppmärksamhet denna fråga fått kan inte ha undgått dem, sa Erik Vanhainen vid förhandlingen i Örebro.

Statsåklagare Staffan Granerfeldt på Ekobrottsmyndigheten har däremot fått möjlighet att träffa dem i Sverige några gånger under det senaste året. De vet också att de är misstänkta för grova bedrägerier alternativt grov förskingring.

Bo Johansson, med rötter i Luleå, och Jan Saradlic, länge boende i Örebro, flydde utomlands när Obolhärvan avslöjades 2006. Sedan dess har de hållit sig undan. Bo Johansson har hävdat att han inte har något val då han är hotad till livet.

Vid de tänkta häktningsförhandlingarna i Örebro på måndagen uppgav Vanhainen att enligt Bo Johansson ska släktingar till Saradlic ha stulit 7 miljoner euro. En av Vanhainens främsta frågor är hur stora tillgångar som egentligen fanns i konkursboet där investerare satsat 100 miljoner. Kända tillgångar vid konkursen 2006 var elva miljoner kronor och de kända skulderna 57 miljoner kronor.

Örebro tingsrätt fattade inget beslut i häktningsfrågan utan det dröjer en vecka och åklagaren räknar i sin tur med att komma till åtalsbeslut inom ett par månader. Om de häktas i sin frånvaro får polisen uppdraget att gripa dem.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.