Stenhammar ger tio miljoner till SOK

Bondsonen från Östergötland hade sinne för affär och skapade sig en förmögenhet. Nedgrävda pooler var en av hans första lyckades idéer. Nu har Olof Stenhammar så han klarar sig och skänker SOK 10 miljoner kronor.

- Jag brinner för den olympiska rörelsen och hoppas att pengarna kan bidra till fortsatta svenska OS-framgångar, säger Stenhammar.
Pengarna går omgående till SOK:s talangprogram.

- Donationen gör att vi kan ge ytterligare minst fem talanger chansen att göra en hundraprocentig satsning mot kommande OS, säger SOK-basen Stefan Lindeberg till Dagens Industri.

Sällsynt med donationer i Sverige

Olof Stenhammar står för den största privata donationen till svensk idrott någonsin. Han gör något som är oerhört ovanligt i Sverige. Det är sällan som privatpersoner tar pengar ur plånboken och stöder just idrott.

Han var mannen bakom Stockholms OS-ansökan för 2004 och la ned hela sin själ för att lyckas i ambitionen. Med sina kontakter och resurser i form av både pengar och stab gav han kampanjen kraft. Ett par mycket intensiva år med mycket jobb ledde dock inte till att beveka IOK.

Men han är svag för idrott och olympiska spelen, så pass att han också vill se en vidareutveckling av svensk förmåga. Därför skänker han en så stor summa som 10 miljoner kronor till SOK.

Hemma på gården

Han är den verkliga entreprenören som med kraft och kunskap har samlat en förmögenhet. Olof Stenhammar grundade börsägaren OM, som senare blev OMX, och gjorde enligt DI en vinst på cirka 500 miljoner när Nasdaq köpte OMX 2008.

I dag lägger han mycket tid på sin egen anläggning, Siggesta Gård, som han utvecklar ideligen. Han har uppfört ett orangeri, renoverat herrgården och byggt upp en liten upplevelseindustri med ett konferenscenter (en ombyggd ladugård) som 2008 lockade 120 000 besökare.

- Det är en oerhört lönsam verksamhet om man inte är så enkelspårig att man bara räknar pengar, som Olof Stenhammar.

Vill inte kallas finansman

Han har också planer på att bygga ett hotell.

- Vi vill bli en åretruntanläggning och behålla gästerna längre. Byggstarten blir dock tidigast hösten 2010, jag vill först se utvecklingen på verksamheten.

I dag betraktar han sig som turistföretagare och jordbrukare.

- Jag gillar inte att kallas finansman, jag är ju egentligen en bonnjävel från Östergötland. 1972 tvingades familjen gå från gården och då beslöt jag att om jag någonsin fick råd skulle jag se till att få fast mark under fötterna, säger Olof Stenhammar till DI.

Fakta

Startade OM

Olof Stenhammar, 70, bondson från Östergötland som blev en av landets mest framgångsrika entreprenörer i finansbranschen.

Olof Stenhammar arbetade inom Bonnierföretagen och som aktiemäklare skaffade han sig kunskaper om mäklarbranschen och det gav honom idén till att 1985 starta marknadsplatsen Optionsmäklarna för handel med aktieoptioner. Avregleringen av finansmarknaderna hade inletts och innebar mycket gynnsamma villkor för aktiehandel. Optionsmäklarna blev OM-gruppen, OMX och sedemera NasdaqOMX som bland annat driver Stockholmsbörsen och Nasdaq-börsen i New York.

I mitten på 90-talet spirade ambitionen om att Stockholm skulle bli en OS-stad. 1997 valdes Stenhammar till ordförande i bolaget som skulle marknadsföra Stockholm inför OS 2004. IOK valde sedermera Aten och bolaget och Olof Stenhammar anklagades för att ha använt mutor i syfte att få ja till arrangemanget. Men efter en förundersökning friades de misstänkta.

Olof Stenhammars affärsverksamhet har ett koncernmoderbolag, Niccab, som är registrerat i Luxemburg.

Olof Stenhammar, som numera kallar sig bonde bor på Siggesta Gård utanför Stockholm. Hans framgångsrika affärer har gjort honom till miljardär och gott och väl det.
Källa: DI

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-01-28 17:35

1. Hoppas det här sporrar andra

Hoppas det här sporrar andra förmögna människor att donera till SOK och andra idrottsorganisationer för att utveckla svensk idrott.

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

0-ringen,  eller tidigare 5-dagars, världens största orienterings-tävling med över 15 000 deltagare ska arrangeras i Stockholm 2027. Som alltid i O-ringen gäller vecka 30.

O-ringen staden kommer att byggs upp i Frescati universitetsområde.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.