Elitserien är starkt hotad!

När planerna på ishockeyns Nordic Trophy avslöjades för ett år sedan blev det ett ramaskri. Utbrytarna Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV 71 och Linköping kritiserades hårt av övriga klubbar. I dag står alla på kö till den nya serien och Elitserien är starkt hotad.

Nu byter klubb efter klubb åsikt och vill vara med. Luleå och Malmö har tingat plats och är beredda att betala 6 miljoner kronor för att få delta.

- Vi har en skyldighet gentemot våra fans att spela med och mot de bästa lagen i Europa, säger Malmös VD, Magnus Sallbring, till Sportbladet.

Svensk vd styr projektbolaget

Bolaget bakom Nordic Trophy, HUB Europa AB, har en svensk ordförande, Per-Anders Örtendahl, och nu hävdas att han har stor del i att svenska klubbar har ändrat inte bara attityd utan också uppfattning.

En ny Europaliga med lag från flera länder är vad många ser som det mest realistiska. Via träningsturneringen European Hockey Trophy tar nya The Hockey League allt mera form.

Inträdeskostnaden är hög. De fem svenska första klubbarna betalade var och en 4 miljoner. Nu gäller 6 miljoner i entrékostnad. Malmö Redhawks har för avsikt att göra en nyemission för att få fram de pengarna.

"Ser över alla kostnader"

HV71 betalade runt 4 miljoner kronor för tre år sedan tillsammans med Djurgården, Frölunda, Färjestad och Linköping.

Luleås ordförande, Curt Johansson, ser krasst på förutsättningarna:

- I dag har vi tolv elitserieklubbar som gemensamt går med ekonomisk förlust och det är ingen sund framtidslösning.

I fjol gjorde Elitseriens klubbar ett underskott på 20 miljoner. Mycket tyder på att de siffrorna är nära nog fördubblade.

Färjestad har drabbats av sin första ekonomiska motgång på 16 år. 4 miljoner back var svåraccepterat när traditionen brukar vara ett plus om minst 5 miljoner kronor.

Stora egna kapital

Men fler än hälften av elitserieklubbarna kan inte annat än medge förluster efter säsongen 2009/2010.

- Det är alltid oroväckande när ett företag går baklänges. Förlusten får konsekvenser för vår verksamhet. Vi ser över alla kostnader nu enligt konceptet ”många bäckar små”, men vi säger inte upp någon personal, säger Håkan Loob, klubbdirektör.

Han är trygg i vetskap om att Färjestad ändå är en av landets rikaste idrottsföreningar. FBK hade en omsättning på 130 miljoner senast och har ett eget kapital på 65 miljoner. Nuvarande mästarlaget, HV, följer på 41 miljoner.

När Sportbladet genomförde en ekonomienkät bland elitserieklubbarna ville inte Frölunda berätta om sina siffror. Många bedömare tror att klubben är den som noterar de största förlusterna.

Trots relativt bra publiktillströmning i Scandinavium kan underskottet uppgå till nära 10 miljoner kronor.

Tappar framgång och publik

Utebliven sportslig framgång, reducerade biljettpriser och publikminskning är de främsta förklaringarna till hockeyns förlorade intäkter. 

HV71 tog SM-guld och omsättningen i föreningen blev rekordstor. Ändå gör klubben bara en marginell vinst på 4 miljoner för säsongen.

150 miljoner blev omsättningen och ordföranden Hans Göran Frick har svårt att acceptera att det inte blev mer över på sista raden.

- Egentligen tycker jag det är ett för dåligt resultat. Jämför vi med andra klubbar som visar röda siffror så är det givetvis bra, men totalt sett ska vi tjäna lite mer pengar.

- Vi har en bättre lönsamhet än de andra, det vill jag påstå. Vi äger vår arena och vi styr kostnadsbiten hela vägen. Sen gick vi medvetet in i år i grundspelet med ett budgeterat minus, säger Hans Göran Frick och känner trots allt ett stöd i 40 miljoner i eget kapital.

Även glada rapporter

En glad rapport i Elitserien kommer från Linköpings HC som noterade en omsättning för klubben och fem dotterbolag på 180,9 miljoner. På hemsidan betonas det faktum att en tredjedel av pengarna går till främst hyror, skatter och sociala avgifter.

1,2 miljoner kronor blev över mot ett minus på 5,7 miljoner i fjol. Därmed har LHC ett något större eget kapital på 7,9 miljoner.
Rögle åkte ur, men har greppet om ekonomin. För tredje säsongen i rad redovisas ett positivt resultat. Nu blev det en halv miljon över efter en omsättning på 88 miljoner. Notera, så sent som 2007/08 kom Rögle inte högre än till 27,9 miljoner.

Nu har Rögle också ett eget kapital, om än på blygsamma 3,7 miljoner kronor.

Skåningarnas 88 miljoner ska jämföras med AIK, klubben som ersätter Rögle i Elitserien. AIK hade under den allsvenska säsongen 35 miljoner i omsättning.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.