Färjestad investerar 100 miljoner i eget hotell

SHL-ishockeyns mest förmögna  klubb Färjestads BK, vid bokslutet våren 2023 angavs det egna kapitalet till 150 miljoner kronor, ger sig in i hotellbranschen.

I direkt anslutning till Löfbergs Arena, och med  utsikt över Klarälven, invigs våren 2024  ett nytt ”Arena Hotell” med 66 rum med 200 bäddar, ett nytt gym och servicelokaler. Den slutliga namnfrågan är ännu inte avgjord.

Löfberg Arena, en snygg och komfortabel arena i Karlstad. Hit kommer människor för att se hockey och hit kommerfolk för att för att äta i någon av fem restauranger

Ismåsen Fastigheter är formell fastighetsägare och är ännu ett dotterbolag till hockeykoncernen, den ideella föreningen Färjestads BK, vars struktur rymmer inte mindre än elva olika bolagsbildningar, som moderföreningen kontrollerar helt, delvis eller förfogar över bolagsposter.

Bandygänget bildade klubben

För hela koncernen uppgick nettoomsättningen säsongen 2022-2023 till, 230 766 miljoner kronor, den högsta noteringen någonsin för den tidigare bandyklubben. Bildad  10 november 1932 av ett 30-tal bandygrabbar, vid serveringen bakom Håfströms kiosk i stadsdelen Färjestad.

Den gångna säsongens resultat gav ett plus på 20,0 miljoner kronor, en ökning med 68 procent jämfört med säsongen 2021-2022.

I högsta grad ansvarig för det forna bandylagets position som ekonomisk tungviktare är vd. Stefan Larsson, värmlänning som efter en karriär inom SAS med chefspositioner i Belgien och USA ”hämtades hem” sommaren 2014.

För Stefan är ishockey på elitnivå lika med upplevelseindustri, hand i hand med näringslivet, en programförklaring som han slog fast redan under första arbetsdagen hösten 2014.

 -Det gäller hela tiden att skapa förutsättningar för att nå framgång på isen. Vi, bakom den sportsliga organisationen, måste hela tiden vara på tå. Söka nya vägar och utvecklas, framhåller Stefan Larsson.

"Väl investerade pengar"

-Hotelldelen, i direkt anslutning till vår arena, är ett led i att ytterligare befästa vår position. Delar av det nya komplexet, utöver hotelldelen, kommer att hyras ut till externa företag.

-Föreningen får tillgång till en helt ny gym-anläggning, det är något som vi har eftersträvat. Kostnaden för hela projektet blir cirka 100 miljoner kronor. Jag är övertygad om att det är väl investerade pengar, säger Stefan Larsson.

I  den bolagsstruktur, vars bas är den ideella föreningen, är det främst dessa bolag som sticker ut;

 Färjestads Bollklubb Fastighets AB som via dotterbolag, Färjestad Arenastad AB  äger och förvaltar Löfberg Arena, kapacitet 8 250 åskådare.

För drift, restaurang – och dryckesförsäljning, samt uthyrning, till exempel för Melodifestivalen, andra scenshower mässverksamhet och inte minst ishockeyns SHL-matcher, ansvarar Karlstad Event AB och Projecta Event&Konferens AB

Att ha 100-procentig kontroll över arenan – det är helt centralt i byggandet av en stark ekonomi, inte bara i hockeyns värld utan i all arenaidrott. I fotbollen är Malmö FF, huvudägare till Eleda Stadion, det överlägset bästa exemplet.

I Löfberg Arena i Karlstad finns fem restauranger, med olika prisklasser och läge i arenan. I The Locker Room tar dagligen emot lunchgäster, och med fri parkering.

Nettointäkt om 47 miljoner

-Ja, försäljningen i arenan är viktig för oss, under förra säsongen uppgick nettointäkten till cirka 47 miljoner kronor, meddelar Stefan Larsson.

Färjestad är i dag enda lag som aldrig har tvingats lämna elitishockeyn. Säsongen 1993-1994, för precis 20 år sedan slutade laget på 11:e plats av 12 lag. Förvisades till allsvenskt spel efter jul och räddade fortsatt elitstatus via seger mot Boden i den allsvenska kvalfinalen.

Färjestad har tio SM-guld på 21 finalförsök. Det senaste mästerskapet erövrat våren 2022 efter finalseger, 4-3 mot Luleå.

Den här säsongen är Färjestad åter en stark guldkandidat och är också i serietopp efter 12 omgångar med 26 poäng, två poäng före Örebro och tre före Luleå.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.