Fotbollsdomare har mordhotats

Den infekterade VAR-frågan, videobedömningar, stod i centrum vid den allsvenska fotbollens upptaktsträff. I en paneldebatt mellan SvFF:s nya generalsekreterare Andrea Möllerberg och Simon Åström, ordförande i SEF, Svensk Elitfotboll, hävdade Möllerberg att VAR motverkar mordhot (!) mot domare.
- I dag har vi en situation där domare mordhotas för felbeslut. Enskilda individer hotas av publik på plats, eller som sitter hemma och ser på TV.  Domare och deras familjer utsätts för hat och hot.
Inte nog med alla andra åsikter, Fredrik Reinfeldt har också fått VAR-frågan i knäet.Nu framkommer dessutom att en fotbollsdomare har blivit mordhotad. Foto: Johan Nilsson / TT

 

- Frågan om VAR kan inte isoleras till elitklubbarna och supporter, det berör många fler, sa Andrea Möllerberg.
Under våren har flera elitföreningar, efter tryck från supportergrupper, röstat igenom motioner för att motverka ett införande av VAR. Även flera distrikt, som stora Göteborgs FF, har tagit beslut om att säga nej till VAR.
SVFF-ordföranden, Fredrik Reinfeldt, har däremot öppnat för att svensk fotboll  bör följa hur UEFA ser på videobedömningar – det vill säga inta en positiv attityd.

Bara en klubb för VAR

Av svenska elitklubbar är det endast BP som tagit ställning för införande, senast vid Stockholms Fotbollförbunds årsmöte. Ola Danhard, styrelseledamot i BP, ifrågasatte vid mötet de VAR-motioner som hade skickats in av AIK, Djurgården och Hammarby.
Ja, Hammarby har till och med årsmötesbeslut på att arbeta för avsätta Fredrik Reinfeldt som SVFF ordförande.
Ola Danhards inlägg  mottogs inte väl av Stockholms-lagens supportergrupper. I AIK uppmanas till och med till bojkott av AIK:s allsvenska bortapremiär mot just BP. 
-BP har en fientlig inställning till medlemsdemokrati,, heter det i AIK:s bojkott begäran. 
Det var också BP som tidigt lanserade Fredrik Reinfeldt som SvFF-ordförande förra året. Notera dock att vid omröstningen  fanns 261 röstberättigade närvarande, distrikt och föreningar.  BP hade fyra röster, i omröstningen segrade Reinfeldt med 143 röster mot 111 för motkandidaten Lars Christer Olsson.

Beslut först ihöst?

Ett införande av VAR kan endast beslutas av fotbollens representantskapsmöte, som äger rum varje höst. SEF har åtta röster, Elitfotboll dam sex röster, distrikten 24 röster förbundsstyrelsen 7 röster.
Det är inte sannolikt att frågan ens kommer upp till behandling hösten 2024. Vid upptaktsträffen sade Andrea Möllerberg.
- Min bedömning är att VAR-frågan inte finns på dagordningen i höst. Vad som krävs är en bred utredning, bland annat kostnadssidan. Vi har inget sådant uppdrag och kan således inte lägga fram något förslag.
- Men vad gäller framtiden är jag övertygad om att vi kommer att se VAR även i svensk fotboll, från 2027 eller senare. Just nu skriker man nej till allt, det bästa ur fotbollens perspektiv vore ta fram fakta och underlag, något som borde ligga på oss inom tjänsteorganisationen.
- Jag är kritisk till beskeden i dag att man ska motverka VAR, med alla till buds stående medel. Ska klubbarna som är här ställa sig upp och skrika – är det att motverka med alla mede?  Ska man påverka journalister och söka stöd?  Jag vill hellre prata om digital utveckling,  betonade Andrea Möllerberg.
Simon Åström, SEF-representant i SvFF-styrelsen.
- Det finns ingen diskussion i styrelsen. Vi tycker inte vi ska ha VAR i svensk fotboll. Stödet för VAR finns inte, och något underlag för att lyfta upp frågan till beslut finns inte.
Motionstiden till representantskapet går ut den 30 april.
Efter sitt första år som ordförande kommenterade Fredrik Reinfeldt vid helgens SvFF:s årsmöte den kritik som riktats mot honom och att Hammarby har initierat en process för att sparka honom vid 2025 års möte. Reinfeldt är vald på två år.
- Djupt sittande i mig finns en respekt för hur demokrati fungerar. Jag har tjänstgjort inom alla möjliga ramar för demokrati i hela mitt liv. Jag känner varmt för detta men också för representativ demokrati, idén att man som ombud representerar ett distrikt eller en förening, sade Fredrik Reinfeldt till Fotbollskanalen.

Reinfeldt gav inget besked

Han gav inte något besked hur han ser på sin framtid.
Vid årsmötet togs beslut i frågan om den så kallade Göteborgs-motionen där kravet var att breddföreningar från division två och nedåt skulle få ungefär 120 miljoner kronor extra årligen.
Motionen blev nedröstad, i stället vann SvFF-styrelsens kompromiss som innebär fyra miljoner extra till de 24 distrikten, som ökar till 12 miljoner från 2025 till och med 2027. Samt öppning för ytterligare 15 miljoner vid en gynnsam ekonomisk utveckling.
Motionens innebörd var att SvFF och SEF skulle omfördela TV rättighetsersättningar och spelbolagsmiljoner – och att större belopp skulle fördelas nedåt till lag i förbundsserier.
Nu ökar bidragen marginellt – en kompromiss iscensatt av Fredrik Reinfeldt, ett ”nummer” som hämtat från hans tidigare politiska hemvist.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.