Golfkartellen är spräckt

Konkurrensverket konstaterar att klubbarna tycks ha samordnat sig i strid med konkurrenslagen, men avslutar nu utredningen av den s.k. golfkartellen i Sverige eftersom de cirka 50 klubbarna har avslutat samarbetet.

I ett pressmeddelande konstaterar Konkurrensverket att de utpekade golfklubbarna synes ha samordnat sig vad gäller greenfee-avgifter och gör bedömningen att det samordnade förfarandet står i strid med 2 kap 1 § konkurrenslagen, som innehåller ett förbud mot konkurrensbegränsande samarbete.

Utredningen gav  besked

Därmed ger Konkurrensverket Söderköpings Golfklubb rätt.

Det var efter ett klagomål från just Söderköping som Konkurrensverket beslutade att utreda ett påstått olagligt kartellsamarbete mellan ett 50-tal klubbar.

Inför förra golfsäsongen hade de aktuella klubbarna kommit överens om, alternativt samordnat sig om, att gemensamt tillämpa en förhöjd greenfee-avgift för medlemmar tillhörande vissa golfklubbar, däribland Söderköpings Golfklubb.

Utredningen ledde till att Konkurrensverket uppmanade de berörda distriktsförbunden att i sin tur rekommendera klubbarna att avsluta alla åtgärder med förhöjda greenfee-avgifter mot medlemmar i vissa särskilda golfklubbar. Och så har nu skett.
Söderköpings Golfklubbs advokat Ulf Öberg vid EU- och konkurrensrättsfirman Öberg & Associés är positiv till den frivilliga upplösningen av ärendet:

"Seger för golfspelarna"

- Konkurrensverkets beslut är en klar seger för Söderköpings Golfklubbs medlemmar och för golfkonsumenterna i Sverige. De utpekade klubbarna och distriktsförbunden har tagit sitt förnuft till fånga och därmed slipper plikta inför domstol.
- Beslutet innehåller också tydliga garantier för att de håller sig till regelboken i framtiden.

Söderköpings Golfklubbs ordförande Perolof Andersson konstaterar:

- Det är mycket glädjande att det olagliga samarbetet har upphört.

Krister Frost (inte verifierad)

tors, 2010-06-24 13:41

1. Tveksam seger för

Tveksam seger för golfkonsumenterna! Huruvida det är en seger för golfkonsumenterna som kollektiv att vissa golfkonsumenter ges rätt att betala ett pris under självkostnaden, på andra golfkonsumenters bekostnad torde man kunna ha olika uppfattningar om. Kortsiktigt kanske det är bra för vissa golfkonsumenter men långsiktigt är det nog förödande för den del av golfsverige som består av ideella föreningar som drivs utan vinstsyfte.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.