Elitserien svensk idrotts roulett

Elitserien är tillbaka i en 35:e upplaga. Här styr miljonerna och det betyder att HV 71 ska vinna SM-guld och AIK ska åka ur, enligt de ekonomiska naturlagarna.

Svenska Hockeyligan AB ska verka ”för en långsiktig stark svensk elitishockey” och då avses elitserie, landslag, övriga förbundsserier och elitjuniorverksamhet.
Aktieägare i Svenska Hockeyligan AB är just de föreningar som spelar i Elitserien och denna säsong är det alltså AIK, Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Linköping, Luleå, Modo, Skellefteå, Södertälje och Timrå.

Färjestad tvingas ta av miljonerna

Alla med skiftande ekonomiska förutsättningar vilket är det som styr verksamheten i alla avseenden och då framför allt värvningar och kvaliteten på spelartrupperna.

Regerande mästarlaget HV71 hade resurser nog för att värva en stark trupp i fjol, men så kostade det också 78,9 miljoner. Näst dyraste spelartruppen hade Frölunda med 77,9 och därpå Färjestad med 71,5. I år är motsvarande siffror inte kända än så länge. Men Frölunda har tvingats till besparingar och får helt enkelt inte komma upp i samma kostnader. I motsvarande grad har Färjestad grävt djupare i plånboken för att få ett konkurrenskraftigt lag igen.

Det har skett liknande förändringar i flera klubbar. Linköping (67,3 miljoner i spelarlöner i fjol) drar i handbromsen medan klubbar som Södertälje (39,6 förra säsongen) och AIK (20,4, men så kommer de från allsvenskan) inte har något annat val än att hålla igen och försöka värva smart. Övriga klubbar ligger på ungefär samma nivå, runt 50 miljoner.

De rika - och de fattiga

Här finns de rika och de fattiga och som på så många andra håll visar det sig ofta i slutänden.

Djurgården har haft det besvärligt, men aktiebolagets nyemission öppnade möjligheter. Här investerade även styrelseledamöter och tack vare totalt 18 miljoner värvades nya spelare och då kom också framgångarna förra vintern. Djurgården kom till och med till final, om än med sportslig förlust, och i den ekonomiska redovisningen blev det också förlust.

Svenska Hockeyligan AB skulle ju kunna tänkas vara ett sällskap med tanken ”en för alla, alla för en”, men förutsättningarna är så vitt skilda mellan klubbarna. Det gemensamma framkommer när bolaget ska företräda föreningarna vid sportsliga och kommersiella intressen som främst förhandlingar inför radio- och TV-rättigheter samt huvudsponsorer. Det här leder till en omsättning på cirka 120 miljoner kronor vilket ska jämföras med klubbarnas omsättning om totalt 1,4 miljarder.

21 miljoner i underskott...

Hockeyligan har kravet på klubbarna i såväl elitserien som allsvenskan att vissa ekonomiska krav måste uppfyllas. ”Klubben måste vara ekonomiska stabil, och med det menas att den varken får vara på obestånd eller ha negativt eget kapital två år i rad” är lydelsen och frågan är vad som sker på sikt eftersom det finns problem lite varstans.

Södertälje frestar hårt på ett eget allt mera decimerat kapital, Timrå gick med mångmiljonförlust under förra säsongen medan Linköpings HC har en delvis motsägelsefull situation. Omsättningen i LHC-koncernen är dryga 180 miljoner via fyra egna bolag, och nu senast var klubben också initiativtagare till att skapa ett flygbolag för flera elitklubbar. Men utgifterna är också omfattande och LHC måste syna räkenskaperna ständigt och kritiskt.

AIK har haft några brokiga år, men lyckades mot tipsen att återkomma i elitserien. Det sker med stor entusiasm och liten plånbok. Bland konkurrenter och experter är AIK en självklar förlorare. Men egentligen tillhör flera klubbar den kategorin. 21 miljoner i totalt underskott från i fjol är en tung ryggsäck. Det gäller att sponsorer och åskådare älskar sina favoritlag. 


Fakta

Om elitseriens klubbar
Omsättning 2010/11: 1,4 miljarder kronor.
Samlat resultat: -21,3 Mkr.
6 klubbar redovisade vinst och 6 redovisade förlust.
Störst vinst: HV 71 4 miljoner
Störst förlust: Frölunda 9,8 Mkr.
Eget kapital för elitserieklubbar förra säsongen: 235 miljoner.
Lönekonstnader: (tränare och spelare): 682 miljoner.
Källa: Dagens Industri

Om Svenska Hockeyligan
Den 9 oktober 1955 bildades Svenska Serieföreningen och dess medlemmar var från början de ishockeylag som spelade i division 1 och division 2. 1957 bytte man namn till Serieföreningen Elitishockey.
1975 startade Elitserien och Serieföreningen Elitishockeys medlemmar kom därefter att bestå av de lag som kvalificerat sig för spel i Elitserien. Vid starten reducerades serien från 16 lag till 10; AIK, Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, Leksand, MODO, Skellefteå, Södertälje och Timrå. 1988 utökades Elitserien med två lag till 12 där de 8 första lagen går till slutspel.
Den 1 januari 1995 fick föreningen sitt nuvarande namn, Svenska Hockeyligan.
Vid årsmötet 2001 genomfördes en omorganisation där den ideella föreningen upplöstes och all sportslig och kommersiell verksamhet förlades i Svenska Hockeyligan AB. Anledningen till detta var bland annat för att skapa tydligare ansvarsförhållanden och effektivare administration.
Svenska Hockeyligan AB

Styrelse
Ordförande – Anders Hedin
AIK IF – Peter Mellqvist
Brynäs IF – Bo Bylund
Djurgårdens IF – Mats Larsson
Frölunda HC – Per Anders Örtendahl
Färjestad BK – Sture Emanuelsson
HV71 – Hans-Göran Frick
Linköpings HC – Christer Mård
Luleå HF – Curt Johansson
Modo Hockey – Göran Ericson
Skellefteå AIK – Pär Nordlund
Södertälje SK – Jan Bergman
Timrå IK – Christer Ericson

Kontor
Peter Gudmundson, VD
Tommy Töpel, Sport
Lena Sahlin, Säkerhet och Kommunikation
Erik Strandmark, Medierättigheter
Helene Segerholt, Ekonomi
Ulf Rönnmark, Marknad

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.