Fotbollen skapar innovativ energifond

Energikoncernen E.ON och Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har ingått ett unikt avtal och bildat en så kallad Energifond för 2011 till och med 2013. Totalt satsar E.ON och SvFF 3 miljoner kronor.

Målsättningen är att de cirka 1 500 föreningar som äger och driver sina anläggningar ute i landsbygden - på orter med mindre än 3 000 invånare - ska kunna söka bidrag för att minska sitt elberoende och hitta alternativa energilösningar.

Fotbollen ska spara energi

Enligt en undersökning uppger föreningar att ca en tredjedel av driftskostnaden för en anläggning idag ligger på elsidan. Många av anläggningarna använder fortfarande direktel. Föreningarna såg också stora svårigheter i att kunna finansiera drift och investeringar.

Dessutom går det åt i snitt ca 1 000 ideella arbetstimmar per år för att hålla en landsbygdsanläggning i gott skick.

Energifonden ska ses som stimulansåtgärd för att få landsbygdsföreningarna att ta initiativ till energibesparande åtgärder. Satsningen ligger också helt i linje med SvFF:s paroll "En förening i varje by" och det Landsbygdsprojekt som pågår runt om i landet för att behålla och utveckla fotbollen i olika sammanhang på ort och ställe.

Tacksam miljökampanj

- Vi är  tacksamma över att E.ON gör den här satsningen tillsammans med oss och för våra breddföreningar ute i landsbygden. En riktad fond som ger dem goda möjligheter att söka ersättning och till viss del underlätta föreningsarbetet, så att mer av den ideella ledarens kraft går till själva fotbollen. Det är en helt ny och unik möjlighet som öppnar sig. säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.

E.ON är sedan tidigare en viktig partner till SvFF. Det här stärker samarbetet på ett djupare plan.

- Vi är sedan länge engagerade inom svensk fotboll. Genom Energifonden utökas detta samarbete och vår roll som sakkunnig rådgivare i klubbarnas energiförbrukning blir ännu tydligare. Vi vill tillsammans skapa förutsättningar för smartare klimatlösningar och energibesparingar som gagnar både klubbarna och miljön, säger Carina Brorman, varumärkes- och kommunikationsdirektör på E.ON Sverige.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.