Larmrapporten visar krisen
- De har otroligt låg intäktsnivå och tappar konkurrenskraft successivt.
I genomsnitt har 1 000 åskådare försvunnit per match och totalt har de skandinaviska klubbarna förlorat närmare en miljard kronor under de två senaste åren.
Rapporten bevisar nedgången
Anders Olshov, själv fotbollsintresserad men också chefsanalytiker vid Öresundsinstitutet som är specialiserat på samhällsekonomiska analyser, presenterar en alarmerande rapport.
Av analysen framgår att den skandinaviska fotbollen, trots FC Københavns framgångar i Champions League, blir allt sämre. Det råder en ofantlig skillnad jämfört med glansåren 1979-1995.
- Man ser både på det sportsliga och ekonomiska resultaten hur Allsvenskan är på starkt nedåtgående. Konkurrenskraften blir bara allt sämre.
"MFF är för dåliga"
Han har på nära håll följt framför allt FC Köpenhamn och Malmö FF under flera år.
- Efter flera års ansträngningar nådde FCK framgång. Men de har, liksom flera andra danska klubbar, haft problem och frågan är vad som hade hänt hos Köpenhamnsklubben om de inte hade lyckats nu.
- Jag hör också hur MFF menar att "Nu ska vi äntligen ut i Europa". I själva verket är de med internationella mått så dåliga att de får mycket svårt att hävda sig.
Lägst intäkter i Allsvenskan
De danska och norska klubbarna har gjort förluster på motsvarande 600 respektive 350 miljoner kronor de senaste två åren, medan förlusterna i allsvenskan uppgår till knappt 40 miljoner kronor.
- Men allsvenskan har förvandlats till en låginkomstliga med lägst intäkter, minst publik och det svagaste sportsliga resultatet av de tre ligorna.
Anders Olshov pekar på att Allsvenskans intäkter utgör enbart 60-63 procent av intäkterna i både Superligaen och Tippeligaen och 25 procent av Real Madrids intäkter.
- En orsak är de uppseendeväckande låga TV-intäkterna som per invånare uppgår till hälften mot i Norge, en fjärdel mot i Danmark och en tiondel mot i England.
TV-intäkterna är för låga
Han konstaterar också att Malmö FF:s TV-intäkter utgör en hundradel av Real Madrids.
Allsvenskan är ett av de länder i hela Europa som har lyckats sämst i Champions League under 2000-talet. Och Olshov ser inga skäl till att tro att det ska bli bättre i framtiden.
Han efterlyser både självrannsakan och debatt i Sverige och menar att det är enda vägen till förbättring.
Måste diskutera krisen
- De svenska klubblagens utförsbacke är obestridlig och borde föranleda en omfattande debatt om svensk fotboll, Allsvenskan och om det ansvar som företrädarna för Svenska Fotbollförbundet har för kräftgången, kommenterar Anders Olshov.
Han föreslår en skandinavisk liga för att skapa en bredare topp i de tre länderna. Då skulle intäkterna från både TV och sponsorer öka, det skulle bli bättre motstånd för lagen i varje match och och dessutom bättre publikgenomsnitt än i dagens tre nationella ligor, anser han.
- Det bör vara möjligt för en skandinavisk liga att bli minst lika bra som Nederländernas och att Sverige, Danmark och Norge oftare har ett lag som inte bara når Champions League, utan också tar sig vidare till åttondels- och kvartsfinalerna, bedömer Anders Olshov.
Där finns åskådare och sponsorer
- Jag kan se en liga om tolv lag, fyra från varje land, och det är nödvändigt med klubbar från storstäder. Det är där publiken finns och likaså sponsorer.
- I dag finns det många stora bolag med verksamhet i flera länder och de skulle säkerligen vara intresserade av en skandinavisk liga. Det skulle öppna större möjligheter och chansen till större pengar, säger Anders Olshov som inser att det också finns hinder.
- Det är inte säkert att UEFA skulle acceptera en skandinavisk liga omedelbart, men skulle samtliga tre skandinaviska fotbollförbund ställa sig bakom skulle UEFA i längden ha svårt att säga nej. En jämförelse kan göras med nuvarande Champions League som drevs fram av de europeiska storklubbarna, delvis genom hot om att skapa en egen superliga.
Han har svårt att se hur fotbollen annars kan utvecklas.
- Det är dags för de skandinaviska klubbarna och fotbollsförbunden att agera och förändra villkoren.
Krävs dubblt så många TV-miljoner
I en intervju med TT menar Svensk Elitfotbolls ordförande, Bosse Johansson, att klubbarna är inne på samma linje som den här undersökningen visar.
- Den bekräftar vad vi själva har kommit fram till, säger Johansson som tycker att det har funnits en negativ trend i 20 år.
- Det har vi för avsikt att ändra på, fastslårhan, väl medveten om att TV-ersättningen måste bli avsevärt högre.
- Mellan 11 och 12 miljoner får klubbarna i snitt. Ska vi klättra in bland de 15 bästa på Europarankingen krävs att vi dubblar den summan.
Bosse Johansson säger också att klubbarna har inlett en debatt om vad som måste förändras.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
19-årige SHL-spelaren Felix Nilsson, uppvuxen i Stockholms norra förorter och sedan 2021 i Rögles organisation är huvudperson i minst sagt udda hockeyaffär.
I en osannolik miljon affär har Rögle tvingats köpa loss sin egen spelare från IK Oskarshamn för 1,3 miljoner kronor. Dit han var utlånad – från Rögle.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Konditor, Bengt Carlsson, ägare till Thores Bageri, har som specialité att göra tårtor med motiv och dekorera med bilder. Han var stolt över sina tårtor och lade ut en bild på sin Facebook-sida.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Fair Play (inte verifierad)
tors, 2010-12-16 12:18
1. Med mössan i handen
Det är naturligtvis högt på tiden att Svensk Elitfotboll spänner musklerna och själva förhandlar fram och tar hand om pengarna för TV-matcherna i Allsvenskan och Superettan. I stället för att stå med mössan i handen och ta emot det som bjuds. Under alltför många år har större delen av dessa TV-pengar nämligen stannat hos Svenska Fotbollförbundet, eftersom dess ordförande Lars-Åke Lagrell tagit på sig rollen som förhandlare både för klubbarna och landslaget i klump. Merparten av TV-pengarna har sedan stannat hos förbundet trots att det är klubbarna som dragit in dem. Naivt så det förslår!Anonymous (inte verifierad)
tors, 2010-12-16 12:52
2. Plastigt så det förslår
Snacka om plastigt skrivbordsprodukt, som kommer från en person som tydligen helt saknar förståelse för vad fotboll handlar om. Vem vill se nån platstig lika med danska och norska lag? Ja det fick vi ju se under Royal League. Det kommer aldrig att funka. TV-pengar och intäkter från sponsorer kommer inte strömmande för att nån drabbas av vild hybris och tror på under. Man måste jobba för att TV-pengarna blir större men om Allsvenskan ska mördas då är svensk fotboll förlorad. För alltid.