Peter Forsberg vill ha fler skolkompisar

Behovet av kompetensutveckling inom idrotten blir allt mera tydligt. Cruyff Institute har fått uppmärksamhet via elever som Peter Forsberg och Magdalena Forsberg. Nu startas nya utbildningar.

- Vi har identifierat hur man i rollen som klubbchef och sportchef behöver komplettera sin ofta starka idrottserfarenhet med ”affärsmannaskap”, dvs hur man driver och verkar i ett företag, säger Anders Sewerin, en av de drivande bakom den nya utbildningen.

Utbilda sport- och klubbchefer

Hos Cruyff Institute pågår den unika utbildningen Management Diploma for Athletes, tillsammans med IFL vid Handelshögskolan, med fokus på ”idrottarnas nästa karriär” och individens utvecklingsbehov. Det är där som bl a Magdalena Forsberg, Peter Forsberg och Mattias Jonsson studerar.

- Men behovet av kompetensutveckling inom idrotten är hur stort som helst. Vi har identifierat hur man i rollen som klubbchef och sportchef behöver komplettera en ofta stark idrottserfarenhet med ”affärsmannaskap”, dvs hur man driver och verkar i ett företag.

Anders Sewerin har träffat föreningar och förbund.

Stor vilja hos förbund och föreningar, men...

- Vi får mycket positiva reaktioner, men tyvärr finns en stor osäkerhet. Vem driver frågan och beslutar i ett förbund eller i en klubb om hur man ska kompetensförstärka vid sidan av tävlingsarenan?

Idrotten blir allt mer kommersiell och den dagliga klubbdriften med olika beslut liknar i mycket det traditionella företagets vardag. Kompetenskraven ökar, men fortfarande sker rekryteringen till exempelvis klubb- och sportchefer via individens idrottsbakgrund.

- Sällan eller aldrig ställer styrelsen frågan om annan kompetens eller utbildning. Detta gäller tvärs över alla idrotter.

"Styrelsen ställer inte rätt frågor"

Han pekar på många exempel på hur klubben gör sitt bästa, men inte når fram med att få en tillräckligt effektiv drift av verksamheten.

- Den löpande styrningen och uppföljningen som är legio i ett vanligt företag glöms plötsligt bort när det gäller klubben. Styrelsen ställer inte rätt frågor. Vilken kompetens behöver vi egentligen? Även om styrelseledamöterna ofta är kompetenta företagare så agerar man utifrån en annan logik vad gäller klubbens verksamhet.

Det är också påvisat att sponsorer kan få för lite eller för mycket att säga till om och kortsiktiga lösningar kan driva verksamheten i fördärv.

För optimistiska budgetar

Anders Sewerin tar några exempel:

- Inte sällan upprättas budgetar alldeles för optimistiskt och utan tillräcklig ekonomisk analys. Förmågan att driva arenor och evenemang är mycket ojämn. Eller hur elitlicenserna kan följas upp. Likaså behöver momshanteringen rätt resurser.

Han ser undantag, men menar att generellt behöver idrottsbakgrunden (specifik kunskap, nätverket, ansiktet utåt, etc) kompletteras med kompetenser inom ekonomi/administration/affärsmannaskap.

Den här saknaden av kompetens vill Cruyff Institute motverka. Anders Sewerin fastslår:

- Idrotts-Sverige skulle finna stora fördelar med att ansvariga ges ännu större kunskap. Här finns det bara vinnare!

Thomas Ejderhov

Johan Cruyff, den förre världsstjärnan i fotboll, är själv mycket engagerad i undervisningen.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Tomas Nilsson (inte verifierad)

tors, 2012-01-12 10:00

1. Behov av attitydförändring

Det är mycket glädjande att frågan om affärskompetens inom idrotten nu hamnat på dagordningen. All heder åt Cruyff Institute och deras insatser. Efter att ha bedrivit yrkeshögskoleutbildningen Yh Sportmarknadsförare sedan 2006 vet vi alltför väl hur svårt det är att "komma till tals" med idrottsrörelsen. Icke desto mindre, vi har nu examinerat cirka 120 studenter som lite i det tysta tagit plats inom sportbranschen. Det borgar gott för framtiden. Poängen är inte att framhålla utbildningen i sig utan att peka på det stora behovet av attitydförändring. Min slutsats är att det krävs att krafter mobiliseras, och samordnas, för att driva opinion för ökad kompetensutveckling i allmänhet och inom sport och affärer i synnerhet. Attityden "vi kan bäst själva" är djupt rotad. Tomas Nilsson, vd Caddie Sport&Business

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.