Huliganarna möts av nya tuffa tag

Idrottens huliganer möter en före detta rikspolischef och då blir det tuffa tag. ”Vi ska utestänga bråkmakarna”, lovade Björn Eriksson på torsdagen och dömde dessutom ut modellen där bolagiserade elitklubbar ska betala för polisbevakningen.

- Vi har att göra med människor som inte vill annat än att ställa till med jäkelskap. Före, under och efter matchen vill de bara förstöra, sa Björn Eriksson när han på onsdagens berättade om sitt arbete.

Ingen ordning på betalningen

I samma grad som bråkstakarna ska stängas av och det länge, helst tre år, är han motståndare till systemet att ta betalt för polisarbetet vid evenemang.

- Det blir ingen ordning med dagens system. När och hur tar vi betalt för extra resurser?, Nej, det där fungerar inte. Vi måste skapa något nytt.

Som regeringens nationelle samordnare mot huliganism ska han i mars nästa år att lämna ett slutbetänkande om hur huliganism ska bekämpas.

Tillträdesförbudet viktigast

Han har alltså kommit halvvägs och redovisar nu några förslag som han betecknar som "extra viktiga". Onsdagens delbetänkande innehöll drygt 35 förslag.

Tillträdesförbud är första förutsättningen för att det ska bli ordning på arenorna.

- Det ska förlängas upp till tre år och vidgas till att gälla också för området närmast runt arenan.

300 meter från arenan vore lämpligt menar Björn Eriksson och föreslår ett nationellt register över de personer som inte kan sköta sig.

"De får inte komma in"

- Det är ju ingen större poäng att stänga av våldsverkare om man inte effektivt kan kontrollera att de inte kommer in på arenorna.

- Man ska också kunna ta ut huliganerna och vid insläpp säga att du inte har där att göra.

Han tycker att det är ”orimligt" att föreningar som drivs i bolagsform själva ska stå för polisbevakningen.

Samma dag kom beskedet

- Jag föreslår att kostnaderna för polisbevakning likställs mellan Idrotts AB och ideella föreningar under vissa villkor, till exempel måste den verksamhet som drivs i bolagsform till minst 51 procent ägas av en ideell förening. I dessa fall bör alltså utgifterna för polisbevakning täckas av allmänna medel.

I en hyllningskör på onsdagen fanns både hockeyförbundet och fotbollsförbundet. I nästa led föreningarna, som exempelvis Örebro SK som fick avslag på sin överklagan angående polisnotan vid hemmamatcherna 2011. Ett ÖSK som drivs i bolagsform och därför har en faktura för poliserna på nära 250 000 kronor.

- Vi kommer att driva frågan vidare, säger vd Jan Karlsson till Nerikes Allehanda, där han också konstaterar:

- Det är lite lustigt att det här kommer samtidigt. Jag kan tycka att förvaltningsrätten borde ha avvaktat regeringens utredning innan de fattade sitt beslut i ärendet, säger Jan Karlsson.

För landets bolagiserade föreningar handlar det om utgifter på åtskilliga miljoner om polisen skulle fortsätta ta betalt för sitt arbete.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2012-04-12 17:58

1. Idrotts AB

Om det nu är så orättvist och ofördelaktigt att Idrotts AB måste betala för polisbevakning så är det väl bara för Idrotts AB att återgå till att bli ideella föreningar? Eller finns det andra förmåner som man missar då, t ex moms?
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.