De spekulerade med förbundets pengar

Två styrelseledamöter har spekulerat med Svenska Bilsportförbundets pengar. De har utan övriga styrelsens vetskap lånat ut sexsiffriga belopp vid fyra tillfällen. Vid avslöjandet framkom att ledamöterna har blivit lovade stor förtjänst via ockerräntor.
Svenska Bilsportförbundet ansvarar för racing i olika former, allt från den tuffaste banracingen, eller veteranbilar som här, till gokart och rallycross. Nu har pengar olovligt tagits ur förbundets kassa till penningplaceringar. Foto: Bengt-Åke Gustafsson



Förbundsordförande Kåge Schildt bekräftar nu uppgifterna:

- Den 12 december fick jag veta vad som hade skett.

"En tragedi"

- Det är en tragedi för alla inblandade.

Kåge Schildt uppger att de två ledamöterna är frånkopplade all verksamhet i styrelsen och att de kommer att ersättas vid det kommande årsmötet i april

- Två verkliga trojänare, men något annat kan inte ske.

Kåge Schildt medger att förbundets överskott har placerats i olika värdepapper för att få tillväxt. Han vet inte hur vanligt det är bland specialidrottsförbund.

- Men det är ett beslut förankrat i vår styrelse och ett sätt att stärka ekonomin.

Först 3 miljoner

Just de här två styrelsemedlemmarna hade som uppgift att ta ansvar för penningplaceringar.

2010 placerade de 3 miljoner kronor i aktieobligationer som omsattes två år senare med en god ränteåterbäring.

- Det gav ett mycket gott resultat, påpekar Kåge Schildt.

Svenska Bilsportförbundet har en mycket god ekonomi och samma företag som låg bakom uppgörelsen från 2010 kom tillbaka 2012 med ett nytt förslag.

Ränta om 120 procent

Nu handlade det om ett mindre belopp, nämligen 500 000 kronor men till en ränta av 20 procent motsvarande en årsränta på 40 procent. 

Några månader, i juni 2012, senare är det dags igen. Den här gången gäller det 250 000 kr med samma förmånliga räntevillkor.

Den 6 augusti kommer ett nytt erbjudande om att låna ut 250 000 kr till den 6 november mot en ränta på 32 procent motsvarande en årsränta på nästan 120 procent.

Och bara en vecka senare, den 13 augusti, lånas ytterligare 300 000 kr ut med återbetalning den 6 november. Förutsättningarna är de samma, 32 procent i ränta motsvarande en årsränta på 120 procent.

Avslöjandet via telefon

Den 12 december blir Kåge Schildt uppringd och får veta vad som har hänt.

- Jag trodde inte att det var sant.

- Bara löftena om sådana räntor... Redan där borde de ha blivit misstänksamma.

- Efter chocken informerade jag övriga styrelsen.

Fanns ingen täckning

Första oron gällde omfattningen och hur stor skada som förbundet hade drabbats utav.

- Vi gjorde en intern utredning och ville ha alla fakta på bordet för att veta hur vi skulle gå vidare.

Arbetet har skett i skymundan och Kåge Schildt säger att han har velat hålla allt inom en liten krets.

I efterhand har det framkommit att de säkerheter som utlovats inte existerade. Men nu har lånen förfallit och en återbetalningsplan innefattande den utlovade räntan har upprättats.

Skaffat säkerheter

- Samtidigt har vi lyckats få säkerheter som fullt ut täcker hela beloppet.

Kåge Schildt betonar:

- Svenska Bilsportförbundet går helt skadeslöst ur alltihopa.

De två styrelseledamöterna känner stor ånger.

- Allt är mycket allvarligt och samtidigt olyckligt. Men nu har vi säkerställt att det inte kan upprepas igen.

Ny, uppdaterad policy

Skandalaren har också resulterat i nya riktlinjer för penningplaceringar och värdepappershandel inom förbundet.

- Vi har sett över och uppdaterat vår placeringspolicy i samråd med våra revisorer och jurister. Vi har också stämt av att policyn överensstämmer med Riksidrottsförbundets riktlinjer.

- Jag vill samtidigt påpeka att våra jurister inte funnit något som på något sätt pekar på att ledamöterna gjort något för egen vinnings skull eller med brottsligt uppsåt.

Hur kunde det överhuvud taget ske?

- De blev lockade av stora pengar.

Thomas Ejderhov

Andy (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 10:57

1. Pinsamt!

Vilka är personerna och vilket företag är det? Hur ser återbetalningsplanen ut och vilka säkerheter har klubben fått? Hoppas man lärt sig att det inte är klokt att leka investerare med medlemmarnas pengar. Ska bli intressant att se om revisorerna tillstyrker ansvarsfrihet för styrelsen eller ej. Snacka förtroendekris inom förbundet.

Hans P. Zolnir (inte verifierad)

ons, 2013-03-27 10:06

2. Bilsportförbundet spekulerandet

Stäng butiken för gott.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.